Archívum - Hírek

Az Olaj legyőzte nagynevű ellenfelét, és ezzel Báder Marci születésnapját méltó módon ünnepelte meg

2010. 09. 23.

Az utolsó felkészülési mérkőzésen az Olaj helyenként szenzációs játékkal győzte le a nagyhírű belgrádi Crvena Zvezda alakulatát.
Szolnoki Olaj KK - Crvena Zvezda 88-79 (25-15, 21-18, 12-20, 25-21)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1300 néző. V: Gál J., Farkas J., Fodor A.
OLAJ KK: TROTTER 21, HORVÁTH Á. 23/6, Budimir 6, CLARK 12/6, BÁDER 20.
Csere: Szabó P., Grebenár 3, Alekszics 3/3. Szakmai igazgató: Pór Péter.
ZVEZDA: Nedovics 15/3, YOUNG 19/3, Radosavljevics 13/9, Balaban 8, Nikolics 9.
Csere: Mirkovics 10/3, Cvetkovics 2, Arnautovics 3/3. Edző: Mihajlo Uvalin.

     A felkészülés során először szerepelt hazai pályán az Olaj KK, ennek megfelelően szépszámú nézősereg látogatott ki a tiszaligeti csarnokba. A szurkolóhad kíváncsisága nem is volt alaptalan, hiszen Horváth Ákos, Obadiah Trotter, Ivory Clark és Veljko Budimir e mérkőzésén mutatkozott be a hazai közönség előtt. Az ellenfél sem volt akárki, a tizenötszörös jugoszláv bajnok Crvena Zvezda legerősebb összeállításában érkezett.

     Clark remek ütemű passzából a születésnapos Báder indította a gólgyártást, majd a belgrádiak válaszát követően két büntetővel is megtoldotta a termést a center. Agresszív védekezés témakörében egy szerb együttesnek viszonylag nehéz újat mutatni, ám a jelek szerint az Olajnak sikerült, hiszen az első öt percben csak négy pontig jutottak a vendégek. Miután Horváth Ákos, a nagy kedvvel játszó Trotter, valamint egy magas ívű triplával Clark is betalált, a mieink ekkor már messze jártak (17-4). A védőjáték nagymestereként számon tartott amerikai erőcsatár valósággal sziporkázott ezekben a percekben: gyorsan beemelt egy újabb hármast, a következő szerb támadás során pedig egymaga két óriási blokkot osztott ki a vendégeknek. Hogy azért utóbbiak sem a napokban kezdték a szakmát, azt Arnautovics a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában, emberről bevágott távolija jelezte. Az pedig az Olaj játékának nívóját, hogy a Zvezda a bravúros kosárral együtt is csak tíz pontra tudott felzárkózni a negyed végére.

     A második játékrész kezdetén több támadást is elkapkodtak a piros-feketék, míg a Zvezda nemegyszer túljátszotta akcióit. A szerb csapat a visszarendeződések során ugyancsak nem várt problémákkal szembesült, az Olaj gyors ellentámadásaink lefékezésére leginkább csak a látványos faultok maradtak eszközül. A pozíciós játékban azonban érvényesült a vendégek erős szerkezete, így pár sikeres távoli dobásnak köszönhetően kozmetikáztak a különbségen (34-27). Pór Péter időkérése után mégis tudtak ritmust váltani Trotterék, a nagyszünetre ismét tíz ponton túlra került a Zvezda.

     A térfélcsere után a szerbek tovább keményítettek a védekezésükön, eladott labdákba kényszerítve az Olaj mezőnyembereit. A piros-feketék dolgát nehezítette, hogy villámgyorsan összegyűjtötték a négy csapathibát, így az ellenfél minden személyi hiba után büntetőket dobhatott. A harmadik negyed közepére apránként felzárkózott a Zvezda (53-48), ám mielőtt a vezetés veszélybe került volna, időkéréssel rendezte sorait a szolnoki csapat. Bár a támadásoknak ekkortájt nem volt meg a kellő ritmusa, a kritikus pillanatokban Horváth Ákos kosarai átlendítették csapatunkat a szembetűnő holtponton.

     A záró tíz perc kezdetén visszatértek a kispadról a taktikai okok miatt (is) pihentettek kulcsemberek hazai oldalon, ismét növekedni látszott a két csapat közötti távolság. Báder Márton mindkét palánk alatt óriási munkát végzett, Obie Trotter szenzációs labdalopásokkal kergette őrületbe a vendégek mezőnyembereit, így még azt is elbírta a csapat, hogy Veljko Budimirnek és Grebenár Péternek nem ment a játék. A (nem túl) régi időkre emlékeztetve Dragan Alekszics szintén beemelt egy félfordulatos triplát, Horváth Ákos tanítani való tempójával pedig újra biztonságos mértékűvé vált az Olaj-vezetés (79-63). A végére a palánk alatt és mezőnyposztokon egyaránt kijött a szűk rotációs lehetőség eredményezte fáradság, a presztízsértékű szolnoki sikert ennek ellenére nem fenyegette veszély.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.