Bemutatkozás » Szolnok

Tiszavirág Híd

A város neve hallatán először a Tisza, a Művésztelep, a Tiszavirág-híd, a vízisportok, a kosárlabda, és a megannyi érintetlen természeti szépség, a minden júniusban ismétlődő Tisza virágzása jut eszünkbe, amelyek igazán egyedivé teszik a várost. Ugyanakkor a Tisza Fővárosa kulturális pezsgéséről is ismert. Az alföldi táj varázsa, a virágos parkok, terek, a csodálatos Tisza-part mind-mind olyan értékei a városnak, amelyet érdemes megnézni, amelyért érdemes Szolnokra utazni.

Város a vizek partján

Szolnok nevét 1075 óta jegyzik a történetírók. A város múltja Szent István király várispánság alapításáig nyúlik vissza. Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 2010-ben ünnepelte alapításának 935. évfordulóját. Talán a vizek és a magaslat marasztalta itt évezredeken keresztül - a neolit kor óta - a különböző kultúrájú népeket.

A közlekedésben forradalmi áttörést hozott az 1835-ben megindult Tiszai gőzhajózás, majd 1847. szeptember 1-jén az ország második vasútvonalának - a Pest-Szolnoki pályaszakasznak - a megnyitása. A vasút révén épült ki és fejlődött folyamatosan a város közlekedési ipara is.

1990-ben, a demokratikus helyhatósági választások eredményeként, Szolnokon is felállt az új önkormányzati képviselőtestület, mely 1990. november 13.-i döntése értelmében kérte a város jogállásának megváltoztatását, amit az országgyűlés jóváhagyott, s Szolnok Megyei Jogú Város lett.

Szolnok - az Alföld forrása

Szolnok város az Alföld közepén, Budapesttől 100 km-re, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik, Jász-Nagykun-Szolnok Megye közigazgatási és gazdasági központja. A megyeszékhely, a 78000 lakosú Szolnok, az ország 10. legnagyobb városa, gazdasági, kulturális, egészségügyi központ. Területe 18273 ha. A legendásan Szőke Tisza partján létrejött város környéke bár már régóta megéli az ember beavatkozásait, még mindig gazdag természeti értékekben. A város lassan körbenövi a Tisza folyó szabályozásakor kialakult holtágat, melyet üdülőtelkek öveznek. A Holt-Tisza vize nyáron fürdőzésre, télen korcsolyázásra alkalmas, míg egész évben a horgászok paradicsoma. Az élő Tisza partján az ártéri erdők őrzik eredetei arculatukat, a vízről nézve érintetlenség benyomását keltik.

Gondozott és parkként rendben tartott terület a Tiszaliget, ahol gyógy- és hideg vizes medencékkel épült strand és élményfürdő, valamint panziók, motel és két szálloda várja a kikapcsolódni vágyókat. A Tiszaligetben van a Városi Sportcsarnok és a Főiskolai Sportcsarnok, valamint a több kis- és nagypályát magába foglaló sportközpont.

Tiszai Hajósok Terez
Kossuth Tér

Az 1902-ben 12 műteremmel felavatott Művésztelep - melynek leghíresebb alkotói Fényes Adolf, Bihari Sándor, Chiovini Ferenc, Iványi Grünvald Béla, Aba Novák Vilmos, Pátzay Pál, Pólya Tibor - ma megújulva köszönti a festőket, szobrászokat és látogatókat egyaránt. A kimagasló képzőművészeti hagyományokkal rendelkező városban azonban ma a zene a meghatározó. Világhírű muzsikusokat is idevonzó zenei élet, és az állandó rendezvények - Szolnoki Zenei Fesztivál, Őszi Művészeti Hetek, Szolnok Jazz Fesztivál, Etno-zenei Folk fesztivál, Filmfesztivál, Globe Fesztivál, Vízikarnevál, Szolnoki Gulyásfesztivál, - teszik híressé az alföldi megyeszékhelyet.

A város muzsikusait, művészeit a világ színpadain képviselő amatőr és profi társulatok közül a legismertebbek a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a nemzetközi fesztiválokon is jól ismert kórusok, a Bartók Béla kamarakórus, a Kodály kórus, a Szolnoki szimfonikusok, a fúvósötös vagy az Európát és a távol-keletet meghódító Tisza táncegyüttes, valamint az utánpótlást adó gyermektánccsoportok és a Szigligeti Színház.

Tisza Szálló
Szigligeti Színház

Természeti adottságok

Ezen a tájon legmagasabb a napsütéses órák száma. A természeti adottságok közül kiemelkedő, hogy a város és térsége igen gazdag élővizekben. A Tisza és a Zagyva mellett a Holt-Tisza és a Holt-Zagyva is bővelkedik természeti értékekben. A felszíni vizek mellett a mélyben forró artézi vizekre is találtak, amelyek táplálják a Tisza Szálló, az egykori Damjanich-uszoda és a Tiszaliget fürdőit, strandjait, valamint a város több pontján ivóvizet is szolgáltatnak a lakosság számára.

Kiemelt programok, rendszeresen megrendezett kulturális események a város életében

Szolnoki csata: Az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat a szolnoki csata megnyerésével kezdődött március 5-én, a fesztivál ennek a nagy hatású ütközetnek állít emléket.Tiszavirág fesztivál: A Szolnoki Tiszavirág Fesztivál, hagyományőrző mesterségek bemutató parkjával, borászok kiállításával, népzenei, blues, jazz produkciók közreműködésével, gyermek és kulturális programokkal, kiállításokkal vár minden látogatót.

Tisza parti nyár: A júliustól augusztusig tartó könnyű- és komolyzenei produkciók, operett, musical, magyar nóta estek, színpadi előadások rengeteg látogatót vonzanak, megtöltve a belváros utcáit, tereit.

A Szolnok-Pest vasútvonal átadásának évfordulója: A vasút kapcsolta be Szolnok városát az ország vérkeringésébe, és ennek állít emléket Szolnok Város Napja is. Az ünnepi megemlékezések mellett Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó, valamint Civil Kavalkád és népi játékbemutató várja a látogatókat.

Gulyásfesztivál: A magyar gulyás étel hagyományainak ápolására, bemutatására szervezett fesztiválon a szolnoki Tiszaligetben közel 700 bográccsal 65-70 ezer csapattag, vendég és látogató vesz részt. A gasztronómiai programokon kívül magyar népzenei és néptánc bemutatók, kézművesek és minősített áruk kirakodó vására, gyermekprogramok, közönségműsorok, és esti rock gulyás party várja az érdeklődőket.

Globe Fesztivál: az ország egyik legrangosabb középiskolás és amatőr színjátszó találkozója, melyre minden év októberében kb. 250-300 színjátszó diák és drámatanár érkezik. Őszi Szolnoki Művészeti Hetek: Sikeres könnyű-és komolyzenei koncertek, balett előadások, képzőművészeti kiállítások, néptánc-és népzenei rendezvények színesítik az őszi estéket számos hírneves hazai és külföldi művész közreműködésével.

Adventi forgatag: A díszbe borult főtér ámulatba ejti a látogatókat, rénszarvasszán, fényfüzérek, karácsonyi dalok, betlehem és feldíszített fenyőfa jelzi: közeleg a Karácsony. Kézművesek faházakból kínált portékái kerülnek az ünnepi fa alá, és a sok szépség láttán a látogató megfeledkezik a hidegről, amit a forralt bor, a frissen sült kenyérlángos és kürtőskalács is enyhít.

Tiszavirág Fesztivál
Tiszavirág
Gulyásfesztivál
Advent
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.