Archívum - Hírek

Egy párharc, ami megnyithatja Európa kapuját

2010. 09. 28.

Bő kilenc esztendő múltán ismét kilép a nemzetközi színtérre a Szolnoki Olaj KK, melynek a ciprusi Keravnos Nicosia lesz a vetélytársa az EuroChallenge selejtező körének odavágóján.
     Mikor júliusban kiderült, hogy a Keravnos Nicosia nevű ciprusi csapat lesz az Olaj vetélytársa, sokan csak legyintettek, hiszen a szigetország kosárlabdázóit alig ismerni nemzetközi szinten. Ám a Keravnos egy gazdag klub, óriási nemzetközi rutinnal felvértezve, ugyanis az elmúlt húsz évben mindössze két alkalommal hiányozott a kupaküzdelmekből. Legtovább a 2006-07-es évadban jutottak, akkor a FIBA Eurocup Challenge döntőjéig meneteltek, ahol azonban alulmaradtak az orosz Szamara csapatával szemben. A legutóbbi szezonban is az Eurochallenge-ben indultak, ahol a csoportkörbe verekedték magukat, de nem sikerült továbbjutniuk. Az elmúlt hazai évadjuk felemásra sikerült, megnyerték a ciprusi kupát, a bajnokságban azonban lemaradtak az éremről, a negyedik helyet könyvelhették el.

     Állományukban hemzsegnek a légiósok, nem kevesebb mint nyolc külföldi kosarast foglalkoztatnak. Közülük hárman az amerikai JoJo Garcia Roundy, a svájci Christopher Razis és a görög Vasilios Kounis már ciprusi állampolgárnak számít. Az egyik legnevesebb légiósuk az amerikai, Vonteego Cummings. A 34 éves irányító fiatalabb korában három idényt lehúzott az NBA-ben, nyolc esztendeje azonban Európában pattogtat, többek között a Virtus Bologna, a Partizan Beograd és a Maccabi Tel-Aviv soraiban is megfordult. Hátvéd poszton a szintén amerikai Courtney Fellst szerepeltetik. Hármas pozícióban leginkább a szerb Miladin Pekovics szolgálataira számítanak. Erőcsatárként pedig a 203 cm magas Anthony Johnsonra hárul nagyobb szerep. A fentebb emlegetett 208 cm magas, fehérbőrű JoJo Garcia Roundy, pedig mozgékony ötös centert játszik. Esztendők óta a ciprusi csapat edzője a görög származású Ioannu Memos, aki játékosként Eb-aranyérmet szerzett hazája válogatottjával.

     Az Olaj először 1991 októberében a belgrádi Partizán ellen a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a Tiszaligetben, legutoljára 2001 januárjában a Koracs-kupa csoportkörének zárómeccsén az olaszországi Reggio Calabriában szerepelt a nemzetközi küzdelmekben. Pór Péter szakmai igazgató már a kilenc évvel ezelőtti Koracs-kupa meccseken - másodedzőként - szolgálta a klubot. - Nagy kihívás számunkra a kupaszereplés - kezdte mondandóját. - Már a selejtezőben nagyon jó ellenfelet fogtunk ki, melyről sok információt sikerült begyűjtenünk az elmúlt hetekben. Egy biztos, egyénileg képzett, jó játékosaik vannak. Mellettük szól a veretes kupamúlt, hiszen három éve döntőt játszottak. Nálunk Trepák Zoli és Vesztergom Zsolt sajnos továbbra sem hadrafogható, ellenben Fodor Marci már játékra jelentkezett. Velünk készül Csorvási Milán is, akit erre a párharcra kaptunk kölcsön a kecskeméti klubtól, köszönjük nekik segítséget. Nem titkoljuk, szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, bejutni a csoportkörbe - jelezte a szakember.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.