Archívum - Hírek

Parádés játékkal 23 pontos előnyt szerzett az Olaj

2010. 09. 29.

Szolnoki Olaj KK – Keravnos Nicosia 75–52 (17–15, 21–16, 22–12, 15–9)
EuroChallenge-Kupa, Selejtező, odavágó

Szolnok, 2500 néző. Vezette: Cmikiewitz (lengyel), Cekov (bolgár), Ivaskov (fehérorosz)
SZOLNOK: TROTTER 19/12, Horváth Á. 6/6, BUDIMIR 17/12, Clark 3, BÁDER 18.
Csere: CSORVÁSI 8, Fodor M. 2, Grebenár 2. Szakmai igazgató: Pór Péter.
KERAVNOS: Cummings 4, Pilavas, FELLS 12/6, MILOSEVICS 11/3, Johnson 13/3.
Csere: Roundy 6, Razis, Karidasz 3/3, Pekovics, Triszokkasz 3. Edző: Memosz Ioannou.
Az eredmény alakulása. 3. p.: 8–2. 6. p.: 10–6. 8. p.: 15–10. 13. p.: 21–17. 18. p.: 31–24. 22. p.: 44–31. 26. p.: 47–38. 30. p.: 60–43. 32. p.: 62–43. 36. p.: 67–47. 40. p.: 75–51.

     Szerdán este végre elérkezett annak a mérkőzésnek az ideje, amire a kosáréhségben szenvedő szolnoki szurkolótábor és alighanem az Olaj játékosai is hetek óta vártak. A Keravnos elleni Eurochallenge-párharc fontosságát felesleges volna tovább hangsúlyozni, hiszen mindenki által ismert, hogy az esetleges siker milyen - rég nem látott - távlatokat nyithat meg a piros-feketék előtt. Az sajnos korábban eldőlt, hogy Trepák Zoltán és Vesztergom Zsolt játékára a páros csata egyik felvonásán sem számíthat a szoloki csapat, a combhajlítóizom-sérüléséből felépült Fodor Márton viszont bevetésre jelentkezett Pór Péter szakmai igazgatónál.

     Mindkét csapat feltűnően idegesen kezdett, Obie Trotter és Horváth Ákos triplája sem nyugtatta meg a mieinket. A várt agresszív védekezéssel nyitó, s elsősorban amerikai légiósai egyéni akcióira építő Keravnos így gyorsan behozta kezdeti hátrányát. A precízen átgondolt szolnoki védekezést nem állították megoldhatatlan feladat elé a vendégek, a támadások azonban a figyelmetlenül elpasszolt labdák miatt döcögtek. A lámpalázas Csorvási kihagyott ziccerét Clark brutális blokkja ellensúlyozta az utolsó percben, így minimális Olaj-vezetéssel zárták a felek az első tíz percet.

     A második negyedet majdnem hat emberrel indították a piros-feketék - Budimir volt a felesleg -, ahhoz azonban öten is elegen voltak, hogy kivédekezzék a ciprusiak első akcióját. Trotter kimaradt középtávolija után Clark látványos mozdulattal húzta be a lecsorgó labdát, majd egy újabb támadólepattanót követő kosárral Csorvási igyekezett helyrehozni első negyedbeli hibáját. A Keravnos mindezek ellenére nem akart leszakadni, a mindkét palánk alatt módfelett aktív Anthony Johnson pontjaival folyamatosan látótávolságon belül maradtak. Báder Marci szerencsére a felkészülési mérkőzéseken látott, erőtől duzzadó játékát átmentette a kupacsatára, és mindig előhúzott valamit a tarsolyából, amikor vészesen közelített az ellenfél. Az Olaj védekezését továbbra sem érhette kritika, a támadásokból ellenben egy pici kis plusz hiányzott - valami olyasmi, mint Trotter hármasa közvetlenül a záró dudaszó előtt.

     A fordulás után Horváth Ákos kiosztását Budimir váltotta triplára, majd Báder sokadik remek védekezését követően Trotter is betalált kintről. A valóban sokoldalú Johnson válaszolt ugyancsak távoli dobással, majd zónára váltottak a ciprusiak. Budimir ismét fontos pillanatban dobott hármast, s bár a vajkezű Fells révén ismét megérkezett a válasz, az Olaj horvát bedobója egy pillanatig sem csüggedve önmaga negyedik trojkáját is elsüllyesztette a vendégek gyűrűjében. A már huzamosabb ideje meglévő, tíz pont körüli különbséget a lelkes Csorvási pontjaival sikerült megfejelni a negyed végén, s először a mérkőzésen úgy tűnt, megtörik a Keravnos.

     A ciprusi együttes játékosainak magabiztossága a negyedik játékrész köddé vált, ami eladott labdákban mutatkozott meg. Az egyre nagyobb különbség bénítólag hatott a vendégek embereire, akik közül Trisokkas hatalmas hisztiben keresett menedéket. A ciprusi center felfokozott idegállapota nem volt véletlen, hiszen a legszebb napjaira emlékeztető Báder macska-egér harcot vívott ellene, mely során az amúgy válogatott kosarasnak be kellett érnie a kis szürke hálátlan szerepével.

     A tökéletes egységgel működő Olaj-gépezet a záró tíz percben kérlelhetetlenül felőrölte a vendégek ellenállását - annak ellenére, hogy a játékvezetői hármas az utolsó percekben látványosan dolgozott a hatalmas különbség kozmetikázásán. A visszavágó szempontjából nem jött rosszul, hogy a ciprusiak nem éltek az ajándék büntetők adta lehetőséggel. A huszonhárom pontos előny több mint biztató a jövőre nézve, az pedig talán még a kialakult különbségnél is többet jelent, hogy a csapat és a közönség már az első tétmeccsen egymásra talált.

Pór Péter: - Hasonló stratégiával kezdtünk, mint a Crvena Zvezda ellen, igaz az első félidőben csak tíz pontos előnyt sikerült kiharcolni. A szünet után föléjük nőttünk, támadásban és védekezésben is megtaláltuk az egyensúlyt. A 23 pontos előny ellenére nehéz visszavágóra számítunk, s ezért ott is győzelemre kell játszanunk.

Memosz Ioannou: - Ez egy szörnyű este volt számunkra, úgy tűnt, hogy sem fizikailag, sem fejben nem voltunk felkészülve erre a mérkőzésre. Szerencsére van még egy visszavágó, amelyet hazai pályán játszhatunk. A Szolnok nagyszerűen játszott. Gratulálok a magyar csapatnak!
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.