Archívum - Hírek

Megérdemelt Olaj-győzelem az Eurochallenge-ben

2010. 11. 23.

Szolnoki Olaj KK - BC Nyizsnij Novgorod 86–82 (20–26, 21–15, 26–14, 19–27)
EuroChallenge, Csoportkör - 2. forduló

Szolnok, 2000 néző. Vezette: Giansanti (olasz), Tomov (bolgár), Papapetru (görög)
SZOLNOK: TROTTER 35/24, Horváth Á. 7, Budimir 3, Clark 4/3, BÁDER 12.
Csere: FODOR M. 12/6, Trepák 2, GREBENÁR 2, VESZTERGOM 9. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Aleksic.
NOVGOROD: ALEKSZICS 9/9, IVANOV 10, Pusztavar, Plisznics 2, Jurcsik 10/3.
Csere: PAUNICS 19, Jakovenko 6, Kulagin 9, ANTONOV 12/3, Golovin 3, Szaveljev 2. Edző: Zoran Lukics
Az eredmény alakulása: 2. p.: 6–3. 9. p.: 16–23. 10. p.: 20–23. 14. p.: 22–30. 19. p.: 41–41. 24. p.: 54–45. 28. p.: 64–49. 34. p.: 69–66. 37. p.: 76–66.

     A magyar válogatott nyári Eb-selejtezői után ismét eljött az ideje, hogy rangos nemzetközi meccset lássunk Szolnokon, hiszen a FIBA Eurochallenge csoportkörének második fordulójában az orosz élvonal újonca látogatott a Tiszaligeti Sportcsarnokba. A Nyizsnij Novgorod ugyan nem rendelkezik a mieinket a nyitófordulóban legyőző Szpartak Szentpéterváréhoz hasonló klasszisokkal, fiatal csapatuk több tagja megjárta a különböző korosztályos válogatottakat, semmiképpen sem mehetett tehát biztosra az Olaj gárdája.

     Az első percben Budimir büntetőjére az üresen maradt Jurcsik triplával válaszolt, Báder két sikeres szabaddobása, majd Trotter bravúros 2+1-es akciója után újra nálunk volt az előny. Nem sokáig, hiszen a szerb válogatott Paunics hideg kézzel beemelt egy tempót, Jurcsik pedig változatlanul nagyon aktívnak bizonyult a támadópalánk alatt. Sok volt a szabálytalanság, a rögtönzött büntetőpárbajból pedig a vendégek jöttek ki jobban, akik az első negyed végén már hét ponttal vezettek. Horváth Ákos tempójával próbáltak közelebb lopakodni a piros-feketék, ám az utolsó orosz akció során Trepák "elfelejtett" besegíteni, amit Vukasin Alekszics triplával büntetett.

     A második negyedet Báder középtávolija nyitotta, Paunics azonban egy betörésből bizonyította, miért nem turistaként járt a törökországi világbajnokságon. Clark egy íves hármassal először szólt hozzá érdemben a csatához, ám egy tisztának tűnő szerelés után hamarosan megkapta harmadik személyi hibáját, így le kellett őt ültetnie Pór Péternek. Bravúros kosarak egész sorát szerezték ebben az időszakban a novgorodiak, akiknek a játékvezetésre sem lehetett szavuk, hiszen több esetben hiába vártuk a sípszót a hazai betöréseknél. Trotter és Báder vezérletével ellenfele után eredt az Olaj, az oroszok azonban elképesztő higgadtsággal játszottak helyzetig a szolnoki zónával szemben, így a piros-feketék csak vért izzadva tudtak feljönni egálra a nagyszünet előtt. Az utolsó akciót ezúttal a mieink vezethették, ám Trepák buktatása felett szemet hunytak a túlsó palánk alatt felettébb szigorú szürke ruhások, így odalett lehetőség, maradt a döntetlen húsz perc játék után.

     A fordulást követően sikerült kivédekezni a vendégek első támadását, majd Obie Trotter átkapcsolt földönkívüli üzemmódba, és bő egy perc alatt három triplát küldött a novgorodi gyűrűbe. Kár, hogy közvetlenül utána Ivory Clark már a felezővonalnál eldöntötte, hogy márpedig a következő labdát beviszi, aminek jogos támadó - egyben az amerikai negyedik hibája - lett a vége. Trotter egy újabb halálos távoli bombával fokozta az euforikus állapotot, a csereként beállt Vesztergom sorozatban dobott hat pontjával pedig a tízes lélektani határ fölé nőtt az Olaj vezetése. Az egyre komolyabb hátrányba kerülő orosz együttes segítségére a játékvezetői hármas sietett, amikor a feltűnően harcosan játszó Grebenár, valamint Trepák ellen sorozatban ítélték a nem létező faultokat. Fodor Márton a lehető legjobbkor talált be a messzeségből, így az utolsó tíz percet 12 pontos fórból várhatták a mieink.

     A befejező játékrészben három és fél perc alatt mindössze négy pontig jutott a szolnoki csapat, a Novgorod pedig könnyű kosarakkal faragott hátrányán. Az elvitathatatlanul klasszis, ám kissé nagyképűen játszó Paunics pontjaival öt perccel a záró dudaszó előtt már csak három egységgel tartott előrébb az Olaj. A meccs hőse, Obie Trotter a legnehezebb pillanatokban állt a piros-fekete sereg élére, önmaga hetedik és nyolcadik triplájával visszaültette a helyére az éledező orosz kispadot. Zoran Lukics edzőnél el is szakadt a cérna, a szerb szakember magából kikelve reklamált a zsűriasztalnál, amiért megkapta a jól megszolgált technikai hibát. A végén a fáradság miatt csökkent az összpontosítás szolnoki részről, de a Trotter vezérletével felhalmozott előny szerencsére kitartott a lefújásig, így második meccsén megszerezte első győzelmét a nemzetközi kupasorozat csoportkörében az Olaj KK.

Pór Péter: - Gratulálok az ellenfélnek. A mai sokkal nehezebb mérkőzés volt, mint a szentpétervári. Sokkal harcosabb és keményebb volt a játék. Ez a csapat diadala volt, amit közönségünk segítségével értünk el.

Zoran Lukic: - Szeretnék gratulálni a Szolnoki Olaj csapatának. Azért nyertek, mert jobbak voltak ma este. Az első félidőben mi voltunk a jobbak, de a harmadik harmadban elvesztettük a mérkőzést. 6 büntetőt és 2 közeli dobást rontottunk el, Báder Márton igazán jó volt ma este.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2019. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.