Archívum - Hírek

Az Olaj az utolsó negyedben bemutatott fantasztikus védekezésével fordítani tudott

2010. 11. 30.

Szolnoki Olaj KK - BCM Gravelines Dunkerque 70-69 (16-15, 19-20, 18-26, 17-8)
EuroChallenge, Csoportkör - 3. forduló

Szolnok, 2000 néző. Vezette: Mazics (szerb), Brziak (szlovák), Rodriguez (német).
SZOLNOK: TROTTER 12, HORVÁTH Á. 11/9, Budimir 3, CLARK 17/6, BÁDER 11.
Csere: Vesztergom, Trepák 4, Fodor M. 10/6, Grebenár 2. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Aleksic.
GRAVELINES: Woodside 12, Bokolo, JOMBY 14/6, Issa 7, AKPOMEDAH 16/9.
Csere: GREER 12/6, Zerbo 6, Rouselle, Fraser 2, J. Johnson. Edző: Christian Monschau.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 5-7, 8. p.: 16-13, 13. p.: 21-18, 17. p.: 31-26, 22. p.: 38-37, 24. p.: 38-45, 26. p.: 40-51, 28. p.: 50-55, 33. p.: 53-61, 37. p.: 63-61, 39. p.: 68-65, 40. p.: 68-69.
Kiponzodott: Issa (38. p.), Trotter (40. p.)

     A mérkőzés előtt Horváth Ákos köszöntötték, aki a szakma képviselőinek szavazatai alapján elnyerte a 2010-es Év játékosa kitüntető címet. Miután a forduló másik meccsén a Szpartak Szentpétervár idegenben 72-65-re verte a Nyizsnij Novgorodot, az Olaj annak tudatában léphetett pályára, hogy egy esetleges sikerrel megszilárdíthatja második helyét a csoportban. A feladat persze nem volt könnyű, hiszen a francia bajnokság éllovasa látogatott a tiszaligeti csarnokba.

     Az első percekben mindkét csapat nagy erőket mozgatott meg védekezésben, emiatt lassan indult meg a pontgyártás. Három perc tapogatózás után viszont belelendültek a felek: az Olajnál Budimir 2+1-es akcióval, Clark pedig egy tökéletesen kivitelezett hármassal jelentkezett, míg a túloldalon Greer, majd Akpomedah talált be a messzeségből. Amint várható volt, a francia együttes minden megszerzett labdából megpróbált gyors indítást vezetve könnyű kosarat dobni, de a piros-feketék az esetek többségében lefékezték a rohanásukat. A felállt védelem elleni játék során a mieink egymás után alakították ki a tiszta távoli helyzeteket, ám sorra ki is hagyták azokat, így az első tíz percben nem sikerült ellépni a fizikai erejét többször látványosan demonstráló riválistól.

     A második negyedet az elképesztő rugókkal bíró Akpomedah palánkrengető zsákolása indította, de Báder egy centergóllal válaszolt, majd amikor Horváth és Fodor kinti dobása is behullott, hat ponttal ugrott meg az Olaj. Az összecsapás addigi menetének tükrében ez már komoly előnynek számított, ezért Christian Monschau edző rögvest magához rendelte együttesét. A szolnoki csapat sok besegítésen alapuló, egészen kiváló védekezése feladta a leckét számukra, ezért különösen kár, hogy a játékvezetők néhány ajándék büntetővel kilendítették a kátyúból a vendégek szekerét. Obie Trotter villanásaival egy darabig tartotta fogcsikorgatva kibrusztolt vezetését az Olaj, ám az első félidő hajrájában eladott labdákat könyörtelenül megbüntette a Gravelines. Jomby hármasával egy szűk negyednyi idő után visszavették a vezetést, de Clark visszatett labdája nyomán döntetlen állásnál térhettek pihenőre a csapatok.

     A térfélcserét követően Clark óriási sapkát osztott ki Woodside-nak, Fodor pedig ismét betalált távoltól, a folytatás azonban elmaradt. Báder nem bírt a faulthatáron (vagy azon túl...) védekező francia centerekkel, a mezőnyemberekre pedig hatalmas nyomást fejtettek ki az agresszív vendégek. Woodside vezérletével 10-0-s részsikert repesztett a Gravelines, melyet követően már Pór Péternek kellett időkéréssel rendeznie a sorokat. Nem sikerült, aminek oka leginkább abban kereshető, hogy fizikailag abszolút a mieink fölé kerekedtek ebben az időszakban a látogatók. Az Olaj azonban a tízpontosra növekedett hátrány és a rengeteg személyi hiba ellenére nem adta fel, s Trotter pontjaival megfelezte a különbséget. A negyed végén Akpomedah kétszer is kalandos úton, már-már kivédekezett francia akció zárásaként dobott demoralizáló triplát, így az utolsó tíz percet nyolcpontos előnyből várhatták a vendégek.

     A negyedik negyed elején Pór Péter visszaküldte a négyfaultos Horváthot, valamint sokmozgásos zónavédekezést vezényelt csapatának. Ezt az első percekben képtelenek voltak átdobni a franciák, ám sajnos közben a túloldalon is megállt a tudomány, közel négy percig egyik csapat sem talált a gyűrűbe. Clark triplája végre megtörte a jeget, Fodor indítását pedig Horváth váltotta két pontra, ami után már csak egyetlen triplányival tartott előrébb a Gravelines. És hamarosan már annyival sem! Horváth Ákos tökéletes ütemben kapott labdát a sarokban, és "csont nélkül" talált a vendégek gyűrűjébe, majd a válogatott bedobó rossz dobását Báder segítette a helyére, s máris fordult a kocka. Szavakkal leírhatatlan volt, ami ebben az időszakban a pályán és a lelátón zajlott, a közönség óriási hangorkánja közepette hat és fél percig gólképtelen maradt a gall pontvadászat listavezetője. Akpomedah - ki más ? - közeli duplája azonban megtörte a francia kosárcsendet, így a véghajrá egyenlő állásról indult. Az utolsó percekben mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei, hogy a maga javára döntse el az ütközet kimenetelét. Ez végül a Báder két büntetőjével a piros-feketéknek sikerült, akik a záró negyedben nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő védekezést bemutatva megérdemelten nyerték meg a végletekig kiélezett összecsapást.

Pór Péter: - Csapatom ismét bizonyította, hogy a legjobb együttesek ellen is képes vesztett helyzetből fordítani. Nagyon boldog vagyok, hogy egy magyar csapat legyőzte a francia bajnokság éllovasát, és ezek mi voltunk!

Báder Márton: - Tudtam, hogy be kell dobnom mindkét büntetőt. A rutinnal jár, hogy az ember higgadt tud maradni ennyire kiélezett helyzetben is. Örülök, hogy tudtam segíteni a csapaton, s egy kis szerencsével kiharcoltuk a győzelmet.

Christian Monschau: - Küzdelmes mérkőzés volt, ahol a harmadik negyedben mi játszottunk fölényben, ám az utolsó tíz percben könnyű kosarakat kaptunk, a végjátékban pedig nem volt szerencsénk.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.