Archívum - Hírek

Európa megérkeztünk!

2010. 12. 02.

A FIBA Eurochallenge csoportkörének harmadik fordulójában bravúros győzelmet aratott az Olaj KK, amely tizenegy pontos hátrányból fordított a francia bajnokság éllovasa, a Gravelines Dunkerque ellen.
     A piros-feketék már egy hete, az orosz Nyizsnij Novgorod legyőzésével világossá tették, hogy nagyot tévednek azok, akik csupán statisztaszerepet jósoltak nekik a nemzetközi kupasorozat csoportkörében. A francia bajnokságot vezető Gravelines ennek ellenére nehéz ellenfélnek ígérkezett, hiszen itthon merőben szokatlan stílussal kellett versenyre kelniük a mieinknek. A gallok nem is okoztak meglepetést, nagyjából azt kaptuk, amit az előzetes információk birtokában vártunk tőlük. Ennek jegyében elsősorban gyorsaságukra és fizikai erőfölényükre építettek, amit gyakran látványosan demonstráltak a megszerzett labdákból vezetett gyors ellentámadások, illetve a lepattanó labdákért folyó küzdelem során.

     A meccs elején úgy tűnt, hogy a mieinknek viszonylag könnyen sikerül tiszta távoli dobóhelyzeteket teremteniük, ám a máskor halálos triplakísérletek ezúttal nem estek be, így pedig nem sikerült jelentősebb előnyt kiharcolniuk az első húsz percben.

     A harmadik negyedben Ivory Clark hatalmas blokkja, majd Fodor Márton hárompontosa nyomán jól kezdett az Olaj, a folytatásban azonban egyértelműen a Gravelines akarata érvényesült. 38-35-ös hazai vezetést követően egy 10-0-s rohamot vágtak ki a franciák, s félő volt, hogy idejekorán eldől az összecsapás, ha nem sikerül lefékezni a rohanásukat. A piros-feketék gondjait tovább fokozta, hogy az év játékosának választott Horváth Ákos korán megkapta negyedik személyi hibáját, ezért le kellett cserélni.

     Clark és Trotter szórványos kosaraival kapaszkodott a szolnoki csapat, ám Cyril Akpomedah távoli bombáival mindig volt válaszuk a vendégeknek. Utóbbi kosaras kétszer is a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában, már-már kivédekezett francia akció záróakkordjaként talált be a messzeségből, így az utolsó negyedet nyolcpontos előnnyel várhatták a látogatók.

     Ami a záró tíz percben mégis kevésnek bizonyült: az Olaj szenzációs zónavédekezése hat és fél percig (!) egyetlen pontot sem engedélyezett a Gravelines-nak, amit kihasználva Clark és Horváth tripláival hosszú idő után visszavették a vezetést a szolnokiak. A kiélezett hajrában a tiszaligeti közönség szinte együtt lélegzett a csapattal, amely Báder Márton büntetőivel nyolc másodperccel a vége előtt utoljára, s immár véglegesen a maga javára fordította az állást.

     A legfontosabb pillanatokban szerzett pontjaival a csata hősévé vált center a lefújás után így nyilatkozott: - Tudtam, hogy be kell dobnom mindkét büntetőt. A rutinnal jár, hogy az ember higgadt tud maradni ennyire kiélezett helyzetben is. Örülök, hogy segíteni tudtam a csapaton, s hogy egy kis szerencsével kiharcoltuk a győzelmet - mondta a válogatott játékos.

     A remekbe szabott győzelem legfőbb összetevőjeként Pór Péter szakmai igazgató azt emelte ki, hogy játékosai kiváló csapatmunkával képesek voltak hátrányból fordítani. Ez már nem először sikerült a szezon során, ami szavak nélkül is kellőképpen bizonyítja, hogy ezúttal minden és mindenki a helyén van a piros-feketéknél. Az elmúlt évadban oly gyakran hiányolt egységre a folytatásban is nagy szükség lesz, hiszen szombaton bajnoki mérkőzésen a Falco, a Eurchallenge következő fordulójában pedig a csoportfavorit Szpartak Szentpétervár látogat a tiszaligeti arénába.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.