Archívum - Hírek

EURÓPA, MEGJÖTTÜNK!!!

2010. 12. 07.

Szolnoki Olaj KK - Szpartak Szentpétervár 88-72 (29-27, 28-9, 16-16, 15-20)
EuroChallenge, Csoportkör - 4. forduló

Szolnok, 2200 néző. V: Rainisch (izraeli), Kralj (bosnyák), Jelics (szerb).
OLAJ: TROTTER 19/9, HORVÁTH Á. 20/6, BUDIMIR 8/6, CLARK 9/3, BÁDER 19.
Csere: Vesztergom 4, Trepák 5/3, Fodor M. 2, Grebenár 2. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Aleksic.
SZPARTAK: PONKRASOV 13/3, Domercant 8/3, THOMPSON 14/3, Dragovics 14/6, Antics 4.
Csere: Kolesnyikov 8/3, Zupan 10, Parker 1, Basminov, Kotisevszkij. Vezetőedző: Zvi Sherf.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 9-5, 6. p.: 24-14, 12. p.: 31-31, 15. p.: 46-33, 19. p.: 52-35, 23. p.: 59-40, 27. p: 69-47, 34. p.: 73-57, 38. p.: 84-65.
Kipontozódott: Kolesnyikov (36. p.), Báder (39. p.).

     Egy órával a Szpartak elleni csúcstalálkozó előtt minden a megszokott rendben haladt a Tiszaligetben. A külső szemlélő számára semmilyen jel nem utalt arra, hogy itt nemsokára harc lesz, nem is akármilyen. Talán csak abból lehetett következtetni a hamarosan kezdődő összecsapásra, hogy a belvárosi Tisza-hidat elhagyó autósok közül egyre többen vágták ki a jobbra indexet. Benn, a csarnokban ekkor még csak az orosz sztárgárda egy-egy tagja tűnt fel a félhomályban, a mieinket egyenlőre rejtegette az öltöző. Aztán bő félórával a hivatalos kezdés előtt szórványos taps kíséretében kifutott a pályára az Olaj, hogy az elmúlt évtized alighanem legnagyobb kihívását jelentő mérkőzésen megrohamozza a csoportfavorit Szpartak állásait.

     Egyszer csak feldobták a labdát, s mintha valami egységes jelzésre tették volna, nekiugrottak híres-hírhedt ellenfelüknek az Olaj játékosai. Az első akciónál Báder Márton tekintélyt parancsoló módon védekezte le a macedón válogatott Anticsot, majd verte meg ugyanőt a túlsó palánk alatt. A válogatott center dupláját Trotter remekbe szabott labdaszerzéssel, majd néhány pillanattal később tökéletesen kivitelezett triplával spékelte meg. Sőt, a viharos kezdést követően tovább fokozták a tempót a piros-feketék: Báder nemes egyszerűséggel tarthatatlan volt, Horváth Ákos egészen rendkívül bátorsággal vitte be az oroszok magas emberei között, Ivory Clark és Trepák Zoltán pedig halálos pontossággal célzott a 6,75-ös vonalon kívülről. Az első negyed felénél még az Olaj-tábor legelvakultabb tagjai is alig hittek a szemüknek, hiszen tíz ponttal tartott ekkor előrébb az extázisban küzdő szolnoki csapat. A Szpartak persze sokkal erősebb együttes annál, hogy ennyitől megroppanjon, ekkor még nem is tette - igaz, a negyed utolsó két percében véghezvitt felzárkózáshoz a párharcokat látványosan kettős mércével megítélő játékvezetői hármas segítségét is megkapták.

     Alighogy elkezdődött a második negyed, ismét egyik ámulatból a másikba estünk. Az euroligás formában játszó Báder több esetben cirkuszi bohócot csinált védőiből, Horváth pedig egy triplát, majd két ziccert elsüllyesztve a vendégek gyűrűjében ismét tíz pont fölé növelte a különbséget. Az oldalvonal mentén magából kivetkőzve toporzékoló Zvi Sherf időkérése sem segített a vendégeken, akik földbe gyökerezett lábakkal asszisztáltak a piros-fekete parádéhoz. A szenzációsan működő támadás mellé a mieink védekezése is egyre javult, az egykori NBA-sztár Smush Parker, az orosz válogatott Anton Ponkrasov, a már említett Pero Antic és társaik jobbára csak vergődtek a mieink szorításában. Clark büntetőjével a második negyed utolsó percében már a húszas különbséget skandálta a frenetikus atmoszférát teremtő szolnoki B-közép. A nagyszünetben mindenki azt remélte, hogy az első húsz percben látott édes álomból a találkozó végéig sem kell felébrednünk.

     Szerencsére nem is kellett, hiszen a térfélcsere után a játék ott folytatódott, ahol negyedórával korábban abbamaradt. Az első félidőben totálisan leradírozott Domercant triplájára Budimir, az Euroliga történetének első siket játékosa, Miha Zupan duplájára Horváth egy mérnöki pontosságú középtávolival válaszolt. Hiába rotálta együttesét már-már ivkovicsi tempóban a Szpartak izraeli edzője, hiába szórta meg "könnyű síppal" megítélt személyi hibákkal a szolnoki csapatot a bírótrió, a piros-feketék előnye csak nem csökkent. Mi több, a harmadik negyed végén lassacskán megalázó mértékű, huszonnégy pontos differencia alakult ki a felek között, amin Kolesnyikov távoli találata is csak árnyalatnyit faragott.

     Aztán eljött az utolsó tíz perc, amit egy 7-0-s orosz roham vezetett fel, ennek ellenére mégsem izgultunk. Nem kellett, hiszen Pór Péter egy remekül ütemezett időkéréssel elejét vette a további szentpétervári rohamoknak, meg amúgy is, még mindig tizenhat ponttal tartottak előrébb a piros-feketék. Ezt a hendikepet egészen a meccs végéig tolta maga előtt a Szpartak, így kezdetét vette a népünnepély szolnoki módra, aminek még az sem parancsolhatott megálljt, hogy az utolsó másodpercekben Trotter és Thompson összeszólalkozott. A lefújást követően az Olaj-tábor óriási fiesztában részesítette kedvenceit, akik egytől egyig hatalmasat játszottak, s két fordulóval a csoportkör vége előtt karnyújtásnyi közelségbe kerültek a továbbjutáshoz. Amiről bő három héttel ezelőtt még álmodni sem mertünk...

Pór Péter: - A fantasztikus közönségünk biztatása mellett kiváló védőmunkával és jó támadójátékkal sikerült megvernünk egy olyan csapatot, amelyik Európa élmezőnyéhez tartozik. Nagyszerű győzelmet arattunk!

Zvi Sherf: - Nem lehet kérdéses, a Szolnok megérdemelte a sikert. Jobban dobtak, jobban harcoltak, és elképesztő támogatást kaptak a szurkolóiktól. Az első félidőt pocsékul kezdtük, még egyszer sem kaptunk 20 perc alatt 59 pontot. A másodikban már leginkább arra figyeltünk, hogy 18 ponton belül tartsuk magunkat.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.