Archívum - Hírek

Saját kezünkben a sorsunk

2010. 12. 08.

Nagyszerű és egyben felejthetetlen győzelmet aratott Olaj KK kedden este az orosz Szpartak Szentpétervár ellen a FIBA EuroChallenge csoportkörének negyedik fordulójában.
     Bármi is lesz a csoport végeredménye, az Olaj csapata biztosan nem okoz(ott) csalódást a nemzetközi kupában. A Szentpétervár ellen már ötödik győzelmét szerezte az együttes, ha számoljuk a selejtezőben a ciprusi Keravnosszal szembeni kettős sikert is. Jól tette a szolnoki klubvezetés, hogy indította a csapatot a nemzetközi hadszíntéren. Kár, hogy az utóbbi években a honi csapatok alig éltek az európai megméretés lehetőségével, hanem vélt - és többnyire valós - indokokkal távolmaradtak a nemzetközi kupáktól. Állították, hogy sokba kerül a részvétel, a szurkolókat sem érdeklik a nemzetközi meccsek annyira, mint a magyar bajnokik.

     Tavaly egyetlen egy magyar csapat sem jelezte indulási szándékát, két éve a Körmend mindkét selejtezőbeli meccsét elbukta. Előtte az Atomerőmű SE képviselte színeinket, be is jutott a csoportkörbe, azonban mind a hat találkozóját elveszítve nyeretlenül zárt.

     Most az Olaj felvállalta az indulást, és a fentebb emlegetett öt győzelemnek köszönhetően egyre jobban megismerik az együttes nevét. Ugyan az elsőként legyőzött Nyizsnij Novgorod neve nem túl ismert kosárberkekben, a francia Gravelines Dunlkerque és a Szpartak Szentpétervár neve egész Európában jól cseng. A franciák vezetik hazájuk bajnokságát, a Néva-partiak pedig a második helyen állnak az orosz Szuperligában. Az utóbbi gárdának olyannyira erős az játékosállománya, hogy akár az Euroligában is indulhatna.

     - Az oroszok nem az EuroChallenge-re, hanem a FIBA Európa-kupára készültek a nyáron - kezdte Horváth Ákos, a kedd esti csata egyik hőse. - Úgy válogatták össze a játékosokat, hogy a második számú kupasorozatban indulnak. Erős felkészülési tornákon vettek részt, úgyhogy megadták a módját az előszezonnak.

     Többen állítják, hogy az EuroChallenge kupában a végső győzelemre is esélyes a több nemzetiségű játékosokból verbuválódott orosz sztáralakulat. Az utóbbiak az Olaj elleni 18 pontos sikerrel kezdtek a csoportkörben, majd a Gravelines otthonában negyven, a Nyizsnyij Novgorod csarnokában hét ponttal nyertek. Közöttük biztosan nem volt olyan ember, aki elhitte volna, hogy kikapnak a Tiszaligetben. Ráadásul úgy szenvedtek vereséget, hogy egy percig sem volt esélyük a győzelemre. Sőt, a végén már azért is izgulniuk kellett, hogy az egymás elleni összevetésben jobban zárjanak, mint az Olaj.

     - Még ilyen arányban is teljesen jogos a győzelmünk - folytatta Ákos. - Jó ritmusban támadtunk, volt mélysége a játékunknak. Védekezésünkről pedig mindent elmond, hogy mindössze 72 pontot kaptunk attól az orosz sztárcsapattól, amelyik a Gravelines otthonában csaknem százat dobott.

     Az oroszok izraeli mestere, Zvi Sherf azt mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón: - A szolnokiak megérdemelték a sikert, mert jobban dobtak, jobban harcoltak, és elképesztő támogatást kaptak a szurkolóiktól. Az első félidőt pocsékul kezdtük, nem volt ritmusa a játékunknak, ráadásul kaptunk 57 pontot. A másodikban már annak is örültünk, hogy 18 ponton belül tartottuk magunkat.

     Pór Péter, az Olaj szakmai igazgatója higgadtan értékelt. - Minden idők egyik legjobb szolnoki csapata volt ma a pályán. Van még két idegenbeli összecsapásunk, úgyhogy nem számolgatunk.

     Mi ellenben számoltunk: ha a szolnoki együttes a hátralévő két idegenbeli meccséből legalább egyet megnyer, akkor minden bizonnyal ott lesz a legjobb 16 között. A piros-feketék sorsa tehát saját kezükben van.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.