Archívum - Hírek

Megint egy elsöprő Olaj-hajrá

2011. 01. 29.

Szolnoki Olaj KK - MJUS-Fortress Körmend 88-74 (18-19, 24-22, 19-19, 27-14)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 18. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2500 néző. V: Györffy, Ádám, Benczur.
OLAJ: TROTTER 16/9, Horváth Á. 11/3, Budimir 5/3, CLARK 12/3, Báder 12.
Csere: Trepák 7, FODOR M. 20/12, Grebenár 5. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
KÖRMEND: Moore 14/3, Németh 7/3, Ferencz 7/3, BELL 22/6, Dies 4.
Csere: Fodor G. 4, RUJÁK 12/9, Dávid G., Hegedűs, Boldizsár 4. Vezetőedző: Sabáli Balázs.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 4-7, 7. p.: 6-15, 12. p.: 24-22, 15. p.: 33-25, 18. p.: 18. p.: 35-35, 23. p.: 49-44, 26. p.: 51-51, 29. p.: 58-55, 32. p.: 66-60, 36. p.: 75-65, 39. p.: 85-72.

     Ellentétes előjelekkel készült a két csapat a piros-fekete rangadóra: amíg az Olaj a 14. fordulóból elhalasztott mérkőzésen győzni tudott Pécsett, és a Magyar Kupában is sikerrel vette az akadályt, addig a Körmend éppen a baranyaiakkal szemben búcsúzott a sorozattól, valamint legutóbbi bajnokiján fájó vereséget szenvedett Sopronban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a mieink az ősszel idegenben is felülmúlták a vasi alakulatot, amelynek háza táján több hónapos fizetési csúszásokról szóltak a hírek, egyértelműen a szolnoki csapatot tekinthettük a csata esélyesének. Az esélyek azonban legfeljebb a fogadóirodákban számítanak, Báder Mártonéknak a pályán is bizonyítaniuk kellett nagyobb játékerejüket. Négy idegenbeli összecsapást követően az Olaj-tábor szintén ki volt éhezve a jó kosárlabdára, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kezdésre csaknem teljesen megtöltötték a tiszaligeti arénát.

     Egy percen belül két véleményes Clark-faulttal, majd Ferencz duplájával indult a találkozó, amire Horváth Ákos válaszolt. A következő körmendi akciónál Clark és a vendégek pontgyárosa, Rashad Bell ismét egymásra találtak, ám a párharcot ezúttal a szolnoki erőcsatár nyerte, aki tekintélyes blokkot osztott ki ellenfelének. Az első öt perc után mégis a vasiak álltak jobban, miután mezőnyembereik jól bontották a védelmet, valamint középtávolról és triplából is eredményesek voltak. A dobóhelyzetek kialakításával szolnoki oldalon sem volt probléma, ám a kísérletek rendre célt tévesztettek, így gyorsan időt kellett kérnie Pór Péternek. A kisszünetet követően Budimir ugyan betalált távolról, az őrzője pihenőidejében virgonccá váló Bell pontjaival tartotta előnyét a Körmend. Az első negyed utolsó percére aztán elöl-hárul elkapta a ritmust az Olaj, s egy 6-0-s rohammal minimálisra csökkentette hátrányát.

     A második játékrész kezdetén Báder rengette meg a vendégek gyűrűjét egy zsákolással, majd Fodor dobott könnyű ziccert, miután zseniális testcsellel elküldte védőjét. Ezzel már nálunk volt az előny, igaz, ekkor még nem sokáig, mert Moore gyorsan bevert egy hármast a túlvégen. A körmendi zónát Fodor vezérletével egyre könnyebben bontották meg a mieink, majd az irányító távolról is beköszönt, amivel hat pontra rúgott az Olaj fórja - időt is kért a vendégek edzője, Sabáli Balázs. A fejmosás a jelek szerint használt Némethéknek, mert ezúttal ők repesztettek egy 7-0-s részsikert, újfent szorossá vált tehát az állás. Ferencz tökéletesen kivitelezett távolijával egy pillanatra a vezetést is visszavették a körmendiek. A negyed hajrájában hatalmas dobópárbaj vette kezdetét, amelyben itt Trepák, ott Bell és Ruják volt a főszereplő. Ahogy a teljes első félidőben, úgy ekkor sem dőlt el semmi, a felek közel egyenlő esélyekkel várhatták a folytatást.

     A térfélcsere után Clark egy labdaszerzést követő kapitális zsákolással vétette észre magát, majd Bell "űrbéli" tripláját Horváth Ákos kontrázta meg hasonló messzeségből. Az Olaj az első félidőben látottnál lényegesen többször találta meg Bádert a palánk alatt, ám a szolnoki center körül kiválóan megszervezték védekezésüket a fehér mezesek, így csak ritkán sikerült kamatoztatnia rendkívüli erejét. A nehezen összebrusztolt ötpontos hazai előnyt Moore betörése, majd Németh triplája egalizálta. Trotter sokadik távoli dobása végre behullott, a következő két támadást azonban elegyénieskedte a szolnoki karmester. Moore 2+1-es akciójával már-már úgy tűnt, a záró tíz percet a Körmend kezdheti előnyből, de Fodor a végső dudaszóval egy időben betalált a sarokból.

     A negyedik negyed újabb Clark-szaggatással indult, aztán Trotter emberről beszórt triplájával igyekezett szökni az Olaj. Sabáli mester bajt érezvén gyorsan időt kért, de Ruják pontos távolijára Báder egy tempóval válaszolt. Majd Bellnél elszakadt a cérna: a vendégek kulcsembere technikait érően reklamált Györffy játékvezetőnél, akinek ítéletét követően egy teli műanyag flakon repült a játéktérre a vendégszektorból. A tettest a rendezők kivezették a csarnokból, ezért néhány percig állt a játék. A folytatásban a bennmaradt körmendieknek sem lehetett sok öröme, hiszen Fodor megint triplát dobott, tíz pontra növelve a szolnoki vezetést. A lassan a mieink védjegyévé váló erős véghajrá a vasi piros-feketéket is elsöpörte, Fodor negyedik távoli találata után nem maradt nyitott kérdés. A harminc percig jól játszó, de erejével a végére elkészülő riválisnak Clark hármasa adta meg a kegyelemdöfést. Az Olaj újabb rangadón diadalmaskodott, és tartja vezető helyét a bajnoki tabellán.

Pór Péter: - A körmendi csapat harminc percig összeszedetten játszott, a záró negyedben azonban sikerült föléjük kerekednünk. Azt gondolom, jó teljesítménnyel, megérdemelten nyertünk.

Sabáli Balázs: - Mint azt az első három negyed mutatta, több volt számunkra ebben a mérkőzésben. Időnként jól is játszottunk, ám Bell technikaija és az öt szolnoki tripla a végén megtört bennünket.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.