Archívum - Hírek

Magabiztos győzelem Nyíregyházán

2011. 02. 26.

Marso-Vagép Nyíregyházi KK - Szolnoki Olaj KK 70-86 (22-20, 11-21, 17-19, 20-26)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 21. forduló

Bujtosi Szabadidőcsarnok, 700 néző. V: Hartyáni, Bognár T., Frányó.
NYÍREGYHÁZA: SAVIC 20/9, Mohácsi 2, MARSHALL 24/3, Djogo 13/6, Czigler 11.
Csere: Siska, Nagy K. Vezetőedző: Ferenczi Tamás.
OLAJ: TROTTER 16/3, HORVÁTH Á. 20/15, Budimir 3/3, Clark 4, BÁDER 20.
Csere: Trepák 4, FODOR M. 16/12, Grebenár 3, Vesztergom. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 4-6, 8. p.: 13-13, 12. p.: 22-24, 17. p.: 29-33, 23. p.: 35-46, 26. p.: 44-50, 29. p.: 48-57, 32. p.: 55-65, 35. p.: 65-72, 38. p.: 68-78.
Kipontozódott: Czigler (40. p.)

     A rájátszásba jutásért harcban álló nyíregyházi csapat a borda-, illetve térdműtét után lábadozó Sitku Ernő és Lekli József nélkül, de a frissen igazolt szerb erőcsatárral, Djordje Djogóval a soraiban látta vendégül a teljes kerettel érkező Olaj KK-t. A SportKlub tévécsatorna a mostani bajnokságban ötödször tűzte műsorára a piros-feketék aktuális bajnoki találkozóját, ami az előzmények ismeretében kedvező előjelnek számított, hiszen az "ország-világ előtt" megvívott korábbi négy találkozóból háromszor győztesen hagyták el a pályát Horváth Ákosék.

     Ha valakinek kétségei lettek volna, Marshall zsákolása gyorsan bizonyította, hogy a hazaiak sem feltett kezekkel jöttek ki a pályára. A túloldalon Báder válaszolt egy középtávolival, majd a Trotter-ral megjátszott menetrendszerű kettő-kettő után is eredményes volt a válogatott center. A mérkőzés alaphangját a két kiváló irányító, Trotter és Savic pengeváltása adta meg, amely az első öt perchez hasonlóan döntetlennel végződött. A távoli dobásokkal eleinte mindkét együttes hadilábon állt, így a felek inkább betörésekkel operáltak, amelyek terén itt Trotter és Horváth, ott Savic és Marshall járt az élen. Az első negyed hajrájára aztán előkerült a célzóvíz, a csereként beszálló Fodor és Savic is betalált kintről, s mivel ez volt az utolsó érdemleges mozzanat a kisszünet előtt, a Nyíregyháza térhetett minimális előnnyel pihenőre.

     A folytatásban Báder gyötört be egy újabb duplát, majd Fodor pontos tempójával már újra az Olaj vezetett. A hazaiak játékának alfája és omegája, Savic egy kissé ajándékszínezetű 2+1-es akcióval válaszolt, majd Grebenár másolta le ezt a mutatványt. A kevés cserelehetőséggel rendelkező szabolcsiaktól védekezésben egyre nagyobb erőfeszítést igényelt tartani a mieink ritmusát, támadásban pedig Savic és Marshall mind kevesebbszer tudta kosárral befejezni a betöréseket a szolnoki centerek szorításában. Elhúzni sokáig mégsem sikerült tőlük, mert a piros-feketék távoli és középtávoli dobásai nem ültek kellő hatásfokkal, a megszerzett labdákat követő gyors ellentámadásokat pedig taktikai faultokkal megakadályozták a vendéglátók, elkerülve a könnyen kapott kosarakat. Kevéssel a félidő előtt Horváth Ákos kétszer is csengetett a 6,75-ös vonalon túlról, a hátvéd vezérletével pedig egy 10-2-es rohamot produkált az Olaj, amivel végre sikerült megnyugtatóvá fokozni az előnyt. A különbség még nagyobb is lehetett volna, ha a záró támadást átgondoltabban komponálják meg a mieink, Horváth kissé korai dobása azonban lejött a gyűrűről. A hátralévő néhány másodpercben kis híján szépítettek a házigazdák, ám Mohácsi kosarát időn túlinak ítélték a játékvezetők.

     A fordulás után Budimir triplájával - ezt volt a horvát bedobó egyetlen kosara a mérkőzésen - már tíz ponttal tartottak előrébb ellenfelüknél a piros-feketék. A fáradhatatlan karmester, Savic egy hármassal próbált életet lehelni hazai gárdába, de az első félidőben olykor-olykor rossz dobóforma a másik oldalon is összeállni látszott. Ennek láttán Ferenczi Tamás zónavédekezést rendelt el a nyíregyháziak oldalán, amivel elérte célját. Több szolnoki akciót nem sikerült tiszta helyzetig játszani, ezt kihasználva a vendéglátók visszajöttek a tízes lélektani határ alá, s még feljebb is zárkózhattak volna, ha Savic nem hibázik ordító ziccerben. Horváth Ákos önmaga negyedik triplájával átlendítette az Olajt a holtponton, Fodor Márton újabb távoli találata pedig helyreállította a világ rendjét, mielőtt ismét szorossá vált volna a csata.

     Az utolsó negyed kezdetén a válogatott formában játszó Horváth emberről dobott demoralizáló hármast, de a húszpontos átlaggal büszkélkedő Marshall erre még válaszolni tudott. Aztán a hétről hétre javuló Fodor ütött újabb rést a nyíregyházi zónán, erre föl Ferenczi edző fel is adta a területvédekezést. Djogo ezredik távoli kísérlete célba ért, amivel sokadszor kísérelte meg a felzárkózást a lankadatlanul küzdő hazai együttes. Abban, hogy nem jártak sikerrel, Fortuna istennő is magára vállalt némi szerepet: Horváth Ákos passzába Czigler olyan szerencsétlenül nyúlt bele, hogy a labda a saját gyűrűjébe hullott. A végeredmény természetesen a legkisebb mértékben sem ezen a két ponton múlt, hiszen az Olaj KK végig kézben tartotta a mérkőzést, s magabiztosan győzött a végére elfáradó nyíregyházi csapat otthonában.

Ferenczi Tamás: - Gratulálok a Szolnoknak, megérdemelten nyertek. Jó mérkőzést játszottunk, sikerült megnehezítenünk a bajnokesélyes dolgát, de a szűk rotáció miatt bekövetkezett a hullámvölgy a játékunkban, amit az Olaj kihasznált.

Pór Péter: - A mérkőzést végig irányítva megérdemelt sikert arattunk. Jól küzdő Nyíregyházát sikerült legyőznünk.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.