Archívum - Hírek

Megcibálták az oroszlán bajszát, de visszarúgott

2011. 03. 05.

Szolnoki Olaj KK - Soproni KC 84-70 (25-19, 18-16, 15-22, 26-13)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 22. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző. V: Forray, Györffy, Jakab L.
OLAJ: TROTTER 17/3, HORVÁTH Á. 17/9, Budimir 7/3, CLARK 15/3, Báder 7.
Csere: Trepák 1, Fodor M. 9/3, VESZTERGOM 11/3, Grebenár. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
SOPRON: KELLEY 18, Jarvis 17/3, Ugaros 2, Szabó Zs. 8, TOWNES 17.
Csere: Helmeczi 2, Gombás, Pojbics 6/6, Keresztes. Vezetőedző: Meszlényi Róbert.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 1-6, 5. p.: 12-11, 8. p.: 20-17, 12. p.: 30-23, 17. p.: 39-28, 23. p.: 49-41, 26. p.: 53-47, 29. p.: 58-55, 31. p.: 58-59, 34. p.: 66-59, 36. p.: 72-62.

     Nem elég, hogy a Sopron elvesztette a Falco elleni, hazai rangadót, a hosszabbításos csata mély nyomokat hagyott Meszlényi Róbert csapatán. A vendégek szakvezetője már-már a Kórház a város szélén című, egykoron népszerű csehszlovák tévéfilm-sorozatban érezhette magát, annyi gonddal-bajjal küszködtek fiai. Közülük az Olaj 2007-es bajnokcsapatának tagja, Molnár András hasfalsérülése miatt nem vállalhatta a játékot a Tiszaligetben, míg a másik ex-szolnoki kedvenc, Thomas Kelley és Robert Jarvis betegséggel, Darian Townes kisebb bokasérüléssel, Szabó Zsolt pedig hátfájással kínlódott a mérkőzés előtti napokban. Az Olaj eközben a legnagyobb rendben készült a találkozóra, azzal az egyértelmű céllal, hogy sorozatban hatodik bajnokiján is győztesen hagyja el a játékteret.

     A szolnoki klub társadalmi elnöke, Ökrös Imre édesapja a napokban elhunyt, emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött a mérkőzés.

     Az első percek nyilvánvalóvá tették, hogy jelenlegi leharcolt állapotában sem veszélytelen csapat a soproni, hiszen Szabó két duplájával, majd Townes visszapöcizett labdájával vezetést szereztek. Közben a piros-feketéknek is megvoltak a lehetőségeik, de az üres helyzetek ellenére kimaradtak a távoli dobások. Aztán Trotter vezérletével begyújtotta a rakétákat az Olaj: a kis amerikai alig fél perc alatt két büntetőt és egy hármast rámolt be a soproniaknak, Budimir üresből elhibázott, majd emberrel együtt visszatett ziccerével már a mieink vezettek. A vendégek az egyik legjobb, hazánkban játszó center, Townes pontjaival tartották a lépést, annak ellenére, hogy Clark neki is bemutatkozott egy önbizalom-romboló prakkerral. Az első tíz perc hajrájában azonban elmaradtak a soproni pontok, és Trotter Townes blokkoló keze, valamint a gyűrű alatt is áthúzott csodagóljával hatpontos előnyt gyűjtött az Olaj.

     A második negyed elején a lassan szokás szerint remek cserének bizonyuló Fodor folytatta a pontgyártást. A piros-feketék védekezésben egyre kevesebb levegőt engedtek a soproniak mezőnyembereinek, akik Townes pihenőideje alatt helyzetig is alig jutottak. A túloldalon viszont fokozatosan belejöttek a szolnokiak a vendégek zónájával szemben, és a Sopronban nevelkedett Vesztergom triplájával tíz pont fölé növelték előnyüket. Úgy tűnt, mintha Kelley-ék a félidő végére kissé elfáradtak volna a saját maguk által diktált rohanásban, de aztán Jarvis triplájával csak beverekedték magukat a tízes lélektani határ alá - még úgy is, hogy Trotter légpasszát Clark magasra ugorva, szemet gyönyörködtető mozdulattal húzta a gyűrűjükbe.

     A fordulás után Clark két büntetőjével, majd eredményes betörésével kezdett Olaj, a gyors kisembereikre alapozó vendégek pedig tisztes távolból követték őket. Majd Kelley visszapörgette az idő kerekét úgy négy évvel, és a már védjegyévé vált tempókkal faragni kezdte övéi hátrányát. Sőt, amikor a Trotter és Báder meg nem értéséből következő eladott labdát Jarvis duplával büntette, már csak hat ponttal tartottak előrébb a piros-feketék. Pór Péter időkéréssel igyekezett rendet tenni a fejekben, ám a mieink látványosan nem találták első félidei ritmusukat, a Sopron pedig a harmadik negyed záró szakászában "lőtávolba" ért, s akár a vezetést is átvehette volna, ha Kelley utolsó másodperces triplakísérlete - mint anno oly sokszor - behullott volna.

     A csata hirtelen szorossá vált, a negyedik játékrész elején mindkét csapat kapkodni kezdett. Clark hiába szerzett labdát, Horváth Ákos kihagyta a ziccert, az ellentámadásból Kelley kosarat szerzett, amivel hosszú idő után újra a Sopron vezetett. Az Olaj-tábor hangja a legjobbkor jött meg, mint ahogy a piros-feketék védekezése is a legjobb pillanatban állt össze. Horváth két hajszálpontos távoli dobással javította a negyed elején elkövetett hibáját, s egy 8-0-s rohammal ismét magához vette a kezdeményezést az Olaj. Vesztergom jó szellemű, hasznos játékával, Horváth pedig egy szenzációs betöréssel tűnt ki - utóbbinak köszönhetően újfent kétszámjegyű szolnoki előnyt mutatott az eredményjelző.

     Bár megcibálták az oroszlán bajszát, a véghajrára immár ténylegesen elfáradtak a távolról rosszul célzó soproniak, így az utolsó percekben már csak egy csapat volt a pályán. A lefújás után a szolnoki B-közép már-már bajnoknak és kupagyőztesnek kijáró ünneplésben részesítette a piros-feketéket. Az Olaj egy negyednyi gyengébb, de 30 perc jó játékkal hozta az újabb győzelmet, s változatlanul a bajnoki tabella első helyén áll.

Pór Péter: - Dicséret illeti a soproni csapatot, mert alaposan megnehezítették a dolgunkat. Az utolsó negyedbeli jó védekezésünknek köszönhetjük a győzelmet.

Meszlényi Róbert: - Bár a végére elfáradtunk, elégedett vagyok a csapatommal.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.