Archívum - Hírek

A piros-feketék a klub története során harmadszor hódították el a Magyar Kupát

2011. 03. 14.

Szolnoki Olaj KK - Albacomp 79-71 (21-17, 17-17, 19-21, 22-16)
Magyar Kupa, Döntő

Tiszaligeti Sportcsarnok, 3000 néző. V: Földházi, Cziffra, Pálla.
OLAJ: TROTTER 17/9, HORVÁTH Á. 15/9, BUDIMIR 5, CLARK 16/6, BÁDER 15.
Csere: TREPÁK 7/3, VESZTERGOM 2, FODOR M., GREBENÁR 2. Szakmai igazgató: PÓR PÉTER. Edző: DRAGAN ALEKSZICS.

ALBACOMP: SIMON 16/3, HANGA 25/12, Crocker 13/3, Hollis 7, Jones 6.
Csere: Keller 4, Bódi, Hendlein, Madár, Antal Sz. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav. Edző: Matus Gábor.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 10-5, 8. p.: 17-12, 13. p.: 27-18, 15. p.: 27-23, 18. p.: 36-27, 22. p.: 41-36, 26. p.: 51-42, 28. p.: 52-50, 31. p.: 57-57, 36. p. 66-59, 38. p.: 74-61, 40 p.: 74-69.
Kipontozódott: Trepák (35.), Fodor M. (35.), Keller (36.), Jones (40.).

     Nem lett igazuk azoknak, akik úgy gondolták, a tegnapi elődöntő hangulata nem fokozható tovább: a döntőre még többen zsúfolódtak össze a tiszaligeti lelátókon, hogy hozzásegítsék az Olajt története harmadik kupagyőzelméhez. Egyedülálló atmoszféra, sok szurkoló - itt illik megjegyezni: a rendezést érő kifogások és hangulatkeltés ellenére minden vendégdrukker bejutott a csarnokba -, és Magyarország jelenlegi legjobb két csapata - a szolnoki fináléban minden feltétel adott volt egy igazi, vérbeli kosárcsemegéhez. A fehérvári játékosok bemutatását őrületes füttykoncert, nemzeti himnuszunk utolsó taktusait pedig a majdnem háromezer torokból zúgó "Hajrá Olaj!" nyomta el.

     Egy darabig úgy tűnt, a nagy tét rányomja bélyegét a csapatok játékára, de aztán Trotter triplájával és Hanga eredményes betörésével megindult a gólgyártás. Ivory Clark elemi erővel behúzott labdáját kiköpte a gyűrű, ám előbb egy szép egyéni akcióval, majd egy tökéletes hármassal javított a szolnoki erőcsatár. Trotter ziccerét, majd Horváth Ákos távoli találatát követően sorozatos hangrobbanások a csarnokban, az Albacomp Hanga nyolcméteres triplájával próbálta lehűteni a kedélyeket. Nem nagyon sikerült, a büntetőkkel ugyanis hadilábon álltak a fehérváriak. A piros-feketék Trotter remekbe szabott tempójával és Vesztergom visszatett labdájával hét ponttal megléptek - rögtön időt kért Dzunics Braniszlav -, de Hanga újra emberről dobott hármast, így "csak" négy pont maradt az előnyből az első kisszünetre.

     A második negyed elején előbb Keller, majd Vesztergom reklamált 2+1-et, mindkét esetben oldalbedobást ítéltek a játékvezetők. Grebenár után Horváth is betalált, miközben a látogatók jobbára csak szenvedtek az Olaj kőkemény védekezésével szemben. A kék mezesek továbbra is pazarló módon bántak a bőkezűen megítélt szabaddobásokkal, de Simon révén mégis meg tudták felezni hátrányukat. Eztán azonban újfent a szolnokiak percei következtek: Báder két büntetőt, Trotter egy hármast küldött a helyére, és máris visszaállt a kilencpontos különbség. Ekkor Hangánál elszakadt az a bizonyos cérna, a válogatott hátvéd az ellene megítélt támadófaultot követően földhöz vágta a labdát, amiért technikai hibát kapott. Báder ismét hibátlan maradt a vonalról, amivel az addig legnagyobb, 11 pontos Olaj-vezetés alakult ki. A játékrész hajrája azonban az Albacompnak sikerült jobban, Crocker tempójával és Simon távoli kosarával még a félidő előtt felzárkóztak.

     A szünetben minden piros-fekete hívő bízott benne, hogy az Atomerőmű elleni, rémálomszerű harmadik negyed nem ismétlődik meg. E veszély szerencsére nem fenyegetett, hiszen a mieink koncentrált játékkal és Trotter - immáron harmadik - triplájával indították ezt a periódust. Változatlanul hatalmas taktikai csata dúlt a pályán, mely során a csereként beállt Trepák és Budimir egy-egy jó megmozdulással új lökést adott az Olaj játékának. A legrosszabbkor jött Grebenár - ugyancsak jogos - sportszerűtlen hibája, amiből négy pontot szerzett az Albacomp. Gödörbe került a szolnokiak szekere, a közel négyperces hazai gólcsendet Horváth triplája törte meg. Hanga sokadszor is válaszolt, Simon két sikeres büntetője után pedig már csak két pont maradt az Olaj előnyéből az utolsó negyed előtt.

     Aztán már annyi sem, miután Crocker egy pontos középtávolival kezdte a záró tíz percet. Báder a palánk alatti cséphadaró ellenére begyötört egy duplát, majd Trepák a támadóidő lejártát jelző dudaszóval egy időben dobott hármast. A jól játszó center azonban egy percen belül kipontozódott, majd rövid idő múlva követte őt Fodor is. A megfogyatkozott hazai gárda Horváth kinti kosarával megtette a következő lépést a hőn áhított diadal felé, amihez a szokás szerint hatalmas szívvel küzdő Clark távoli bombája után karnyújtási közelségbe került. Már az utolsó percen belül jártunk, amikor Hanga egy űrbéli hármassal öt pontra hozta fel övéit, melyet követően öt másodpercet ítéltek a bírók a mieink ellen. Az Albacomp nem tudott élni a lehetőséggel, a büntetőket pedig magabiztosan értékesítették a piros-feketék, így óriási fieszta kezdődött a tiszaligeti arénában.

Pór Péter: - Igazi csapatmunka eredménye a győzelmünk, közönségünkkel együtt harcoltuk ki a kupagyőzelmet. Kemény fizikai küzdelem volt, sok ütközéssel, amiből mi jöttünk ki jobban. Cseréink sokat tettek hozzá a sikerünkhöz.

Dzunics Braniszlav: - Gratulálok a csapatomnak az eddigi teljesítményéhez, ellenfelünknek pedig a győzelemhez. Felőrölt bennünket, hogy az egész mérkőzésen végig futnunk kellett az eredmény után.


A torna különdíjasai:
Legjobb magyar játékos: Hanga Ádám (Albacomp)
Legjobb szolnoki játékos: Báder Márton (Szolnoki Olaj KK)
Legértékesebb játékos (MVP): Báder Márton (45 dobott pont, 59 IBM pont)
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.