Archívum - Hírek

Egy nagy lépéssel közelebb a célhoz

2011. 03. 26.

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 91-82 (19-21, 25-19, 20-23, 27-19)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 25. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző. V: Pálla, Benczur, Király.
OLAJ: TROTTER 15/6, Horváth Á. 14/6, BUDIMIR 12/3, Clark 9/3, BÁDER 21/3.
Csere: TREPÁK 10/6, Grebenár 5, Fodor M. 3/3, Vesztergom 2. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
PAKS: Kovács Á. 5/3, HODGES 16/3, Vojvoda 3, I. JOHNSON 14/6, SALES 21/3.
Csere: KÖRTÉLYESI 18, Pavlik 5/3. Vezetőedző: Horváth Imre.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 4-6, 6. p.: 15-14, 12. p.: 23-21, 15. p.: 32-25, 18. p.: 39-36, 23. p.: 49-49, 27. p.: 60-53, 32. p.: 70-65, 35. p.: 75-73, 38. p.: 81-78.
Kipontozódott: Clark (40.)

     Az alapszakasz hajrájában egymást érik a fontosabbnál fontosabb mérkőzések. A szombati találkozón mindkét csapat számára óriási volt a tét, hiszen az Olaj az első, míg az Atomerőmű a harmadik helyért áll harcban. Ahogy ilyenkor illendő, az elmúlt huszonnégy forduló nyavalyáival (is) küzdő harcosok - szolnoki oldalon Ivory Clark (betegség) és Báder Márton (bokaszalag-húzódás), odaát Jibril Hodges (betegség) és Morgen Ferdinánd (lovaglóizom-húzódás) - mindegyike vállalta a játékot az utolsó előtti játéknap rangadóján.

     A két hete megvívott kupaelődöntő emléke alighanem élénken élt még mindkét csapat játékosaiban, s hogy ne halványuljon el egyhamar, arról Báder Márton mindjárt az elején gondoskodott. A kupacsata harmincpontos hőse két gyors duplával kezdett, ám a túloldalon szorgosan termelt Ian Johnson is, utóbbi kosaraival eleinte a vendégeknél volt az előny. Aztán két triplával nekilátott a pontgyártásnak Horváth Ákos is, ám a kialakuló dobópárbajban rendre volt válaszuk a Duna-partiaknak. A kiegyenlített első negyedben egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni, a paksiak térhettek minimális vezetéssel pihenőre.

     Az egyetlen duplányi hátrányt Báder végletekig kijátszott szolnoki akció végén egalizálta a második játékrész kezdetén. A válogatott center újabb közeli kosarának, valamint Grebenár 2+1-es akciójának köszönhetően egy 7-0-s rohammal magához ragadta a kezdeményezést az Olaj, amire a paksi kispad gyors időkéréssel reagált. Báder Marcival azonban a folytatásban sem bírtak a látogatók magas emberei, akik közül Körtélyesi saját védőlepattanója után még egy "gólpasszal" is megkínálta a piros-feketék középjátékosát. Utóbbi köszönte szépen, és hét pontra növelte a hazaiak előnyét. A palánk alatt érvényesült a mieink erőfölénye, de elég volt két figyelmetlenség, és az első húsz percben egyetlen dobást sem hibázó Johnson triplájával, valamint Körtélyesi zsákolásával csökkentett a különbségen Horváth Imre gárdája.

     A harmadik negyedben Báder két távoli dobással folytatta remeklését, apró szépséghiba, hogy az egyik kísérletnél rálépett a vonalra, ezért csak kettő pontot ért. Ennél komolyabb gondot jelentett a mieink számára a paksiak kettő-kettő elleni játékai, melyeket Sales és Körtélyesi paksi egyenlítést érő pontokra váltott ebben az időszakban. Olyan érzése volt a szemlélőnek, hogy az Olaj nem megfelelő összpontosítással tért vissza a pályára, ezt Horváth Ákos kihagyott büntetői is alátámasztották. Szorosan alakult a meccs, így elég volt Pálla játékvezető szemet szúró tévedése, hogy egy csapásra felforrósodjon a hangulat a tiszaligeti arénában. Egy jól ütemezett paksi időkérés alatt szerencsére megnyugodtak a kedélyek, és újult erővel futott neki az előnyszerzésnek az Olaj. Huzamosabb időn át mégsem sikerült meglépni Vojvodáéktól, mert amikor lehetőség nyílt rá, akkor a már említett koncentrációs hibák mindig muníciót biztosítottak a paksi támadásoknak.

     Obie Trotter és Trepák Zoltán keze ebben a "necces" helyzetben sem remegett, ezt az utolsó negyed elején egy-egy sikeres hármassal bizonyították. Hodges egy szerzett labdát követően, Kovács Ákos pedig agresszív és határozott betörésből szépített, így az Atomerőmű továbbra is csak egy-egy kosárnyival volt lemaradva a piros-feketéktől. A harci helyzet jottányit sem változott Fodor, illetve Sales távoli találata után, sőt Báder elhibázott büntetőivel csak tovább éleződött. Az utolsó két perc 81-78-as Olaj-vezetésről indult, ekkor alighanem a mai nap legszebb Olaj-akciója végén Báder húzta be Clark álompasszát. A végjáték ezúttal Veljko Budimirről szólt: a horvát bedobó előbb Trotter lecsorgó labdáját pöcizte vissza, majd egy gyors ellentámadás zárásaként volt eredményes, végül kötélidegekkel értékesítette a javára megítélt két büntetőt, mellyel bebiztosította a nagy küzdelemben kiharcolt szolnoki sikert.

Pór Péter: - Nagyon izgalmas meccsen az utolsó negyedbeli jó játékunknak köszönhetően tudtunk élni a sors adta lehetőséggel. Jövő szombaton várunk mindenkit Szegedre!

Horváth Imre: - Védekezésben sokat hibáztunk, ennek ellenére végig szorossá tudtuk tenni a mérkőzést, és nem sok hiányzott a meglepetéshez.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.