Archívum - Hírek

A piros-feketék megszerezték a vezetést a bajnoki negyeddöntőben

2011. 04. 09.

Szolnoki Olaj KK - Pécsi VSK-Pannonpower 97-68 (31-11, 14-25, 24-14, 28-18)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Negyeddöntő, 1. mérkőzés

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző. V: Benczur, Gorka, Balog Gy.
OLAJ: TROTTER 21/3, HORVÁTH Á. 12/6, Budimir 2, CLARK 7/3, BÁDER 18.
Csere: Trepák 9/3, Fodor M. 13/3, Vesztergom 4, Grebenár 1, Szabó P. 3/3, Gaál 4, Szögi 3/3. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
PÉCS: Glavinics 8/3, Kovács P. 5/3, EL-AMIN 29/9, Tóth N. 2, Egemonye 7.
Csere: dr. Deák 9/9, Eilingsfeld 4, Szőke 4, Hosszú. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 9-1, 6. p.: 17-6, 9. p.: 27-9, 12. p.: 35-16, 15. p.: 42-20, 18. p.: 44-29, 22. p.: 48-44, 26. p.: 61-44, 33. p.: 69-54, 38. p.: 83-65.

A párharc állása: 1–0 az Olaj javára

     A rájátszás első mérkőzésén régi ismerőst köszönthettünk hosszú idő után ismét a tiszaligeti arénában. Az Olaj 2007-es bajnok és kupagyőztes csapatának oszlopos tagja, Andrius Jurkunas a napokban szolnoki barátainak vendégszeretetét élvezi, és ha már nálu(n)k járt, természetesen a piros-feketék aktuális bajnoki meccsét sem hagyta ki. Annak még nincs három éve, hogy a litván erőcsatár utoljára Olaj-mezt öltött magára, első bajnoki címünknek viszont már a 20. évfordulóját ünnepeljük hétfőn, amiről piros betűs drapériával emlékeztek meg a hazai B-közép tagjai.

     A felvezetésen túl a meccs első percei is ünnepi hangulatban teltek, hiszen a szolnoki csapat a feldobás után azonnal állva hagyta ellenfelét. Clark triplája nyitotta a sort, majd gyors egymásutánban Budimir, Horváth Ákos, majd Báder is betalált, miközben a vendégek csak egyetlen árva Glavinics-büntetőt tudtak felmutatni. A pécsiek edzője, Szrecsko Szekulovics alig három perc elteltével magához rendelte együttesét egy időkérés erejéig, ám a pillanatok alatt tíz pontig jutó Báder uralta a festéket, miközben Obie Trotter és Horváth Ákos betörései ízekre szedték a baranyai védelmet, ezáltal ipari mértékekben növekedett a piros-feketék előnye az első negyedben. A látogatók helyzetén nem könnyített, hogy támadásaik legtöbbször El-Amin túlerőltetett egyéni megoldásaival végződtek. Egyik ilyen alkalmával Clark akkora takarót osztott ki az arab-amerikai bedobónak, hogy az még a fénykorát elő Jurkunasnak is becsületére válhatott. Ha a kosárlabdát az ökölvívás mintájára pontoznák, a padlóra került vendégekre alighanem már az első tíz percben rászámoltak volna a bírók. No, nem mintha a mi sportágunkban megszokott számítás alapján jobban álltak volna, hiszen húszpontos szolnoki vezetés állt az eredményjelzőn.

     A második játékrész első felében Szekulovics mester "talált" egy ötöst, amelyben legalább partiképesek voltak a pécsiek, bár a hatalmas különbség miatt ezzel jottányit sem kerültek beljebb. A küzdelem különösen centerben volt egyenlőtlen, ahol az erőtől duzzadó Báder szinte teljesen lenullázta Egemonyét. Az előbbi kifejezés ez esetben szó szerint értendő, mivel a nigériai kosaras a 18. percben szerezte első kosarát. Utóbbi még nem lett volna nagy baj, az már inkább, hogy a negyed hajrájában a szolnoki cserék elöl-hátul látványos egyéni hibákat elkövetve magukra húzták a néhány perccel korábban térdre kényszerített ellenfelet. A nyomás alól felszabadult Pécs pedig élt a lehetőséggel, és El-Amin vezérletével megfelezte hátrányát a félidő előtt.

     A harmadik negyed kezdetén Pór Péter visszaküldte a pályára kezdőcsapatát, ám a felpörgő vendégek lendülete tovább tartott, s El-Amin triplájával négy pontra jöttek fel. Budimir ráadásul egy támadó szabálytalanság által begyűjtötte negyedik személyi hibáját, ezért le kellett cserélni. Az egyre melegedő helyzetben Báder húzta ki a mieink szekerét a kátyúból két, jól időzített duplával. A kapitány jelenléte megnyugtatta a fedélzetet, és a fegyelmezetten védekező, illetve a pécsi zónával szemben türelmesen, helyzetig játszó piros-feketék egy 13-0-s rohammal újra eltávolodtak riválisuktól. Amikor Trepák a támadóidő lejártát jelző dudaszóval egyidőben hármast dobott a sarokból, ismét a húszas lélektani határt ostromolta az Olaj vezetése.

     Így a záró tíz percben már csak azon bosszankodhattunk, hogy Fodor Marcinak kétszer sem sikerült üresből triplát dobnia. Az irányító egy szorongatott helyzetből beszórt távolival javított, majd Báder három pécsi játékos között verekedte ki magának a labdát, hogy aztán ellentmondást nem tűrő mozdulattal húzza a vendégek gyűrűjébe. A második negyed végén látott nyögvenyelésnek ekkor már nyoma sem volt, csak a szolnoki siker mértéke maradt kérdéses. Mivel az utolsó percekben pályára lépő Szabó-Gaál-Szögi trió maximálisan kihasználta a rendelkezésére álló időt, a végére minden korábbinál nagyobb távolság alakult ki a két együttes között.

Pór Péter: - Igazi play-off mérkőzés volt, az elején jól és koncentráltan játszottunk, ezáltal jelentős előnyt szereztünk. A folytatásban egy kis megingástól eltekintve tudtuk hozni a mérkőzést.

Szrecsko Szekulovics: - Rossz kezdés után nem adtuk fel, és visszajöttünk a mérkőzésbe, a jól játszó Szolnok azonban megérdemelten nyert.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.