Archívum - Hírek

Söpréssel lett döntős az Olaj

2011. 04. 29.

Szolnoki Olaj KK - MJUS-Fortress Körmend 77-66 (18-16, 21-17, 21-20, 17-13)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Elődöntő, 3. mérkőzés

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2000 néző. V: Ádám, Farkas G., Szabó G.
OLAJ: TROTTER 18/6, Horváth Á. 13/9, Budimir, CLARK 8/3, BÁDER 18.
Csere: Trepák 7/3, VESZTERGOM 5, Fodor M. 8/3. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
KÖRMEND: Ruják 10/6, Németh 9/3, FERENCZ 11/6, BELL 17/6, Dies 6.
Csere: Dávid G. 6, Hegedűs G. 3/3, Trummer, Boldizsár 4. Vezetőedző: Sabáli Balázs. Edző: Hencsey Tamás.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 2-7, 8. p.: 13-14, 12. p.: 24-18, 15. p.: 30-21, 18. p.: 33-29, 23. p.: 42-35, 27. p.: 47-44, 29. p.: 57-48, 32. p.: 61-59, 35. p.: 68-59, 38. p.: 70-63.
Kipontozódott: Németh (40.).

A párharc vége: 3-0 az Olaj javára.

     Célegyenesbe érkezett az Olaj, már ami a Körmend elleni elődöntőt illeti. A szolnoki csapat a szombati és a keddi sikert követően már 2-0-ra vezetett a három győzelemig tartó párharcban, és pénteken este azzal a céllal léphetett pályára, hogy lezárja a vasi piros-feketékkel szembeni párharcot.

     Az első percekben megismétlődött az előző mérkőzések forgatókönyve, azaz a fegyelmezetten és koncentráltan játszó körmendiek szerezték az első pontokat. A fiatal irányító, Ruják azonnal egy triplával nyitott, majd 2+1-es akciót vitt véghez, ám akárcsak nem sokkal később Bellnek, neki is meggyűlt a baja a szabálytalanság okán járó ráadásbüntetővel. Öt percig csak Báder Márton tartotta a lépést a vendégekkel, az egyszemélyes hadsereg mégis sikerrel járt, hiszen a válogatott center nyolc, a Körmend kilenc pontnál tartott ekkor. Aztán szépen lassan a társak - leginkább Obie Trotter és Horváth Ákos - is felvették a ritmust, így az Olaj átvette a vezetést az első tíz perc végére.

     A második negyed eleje a frissen beszállt Vesztergom Zsoltról szólt, aki a szokásos lelkesedése mellé bátor betörésekkel kosarakat szerzett és személyi hibákat harcolt ki. Mivel védekezésben ezúttal is hatékonyan dolgozott a hazai gépezet, fokozatosan távolodott ellenfelétől az Olaj. Amikor Fodor Márton megvillantott egyet a második meccset (is) eldöntő gyilkos távoli dobásai közül, már tíz pont volt a két együttes között. A Tisza-parti előny azonban nem bizonyult tartósnak, mert Bell előbb betalált kintről, majd amolyan feszültség-levezetésképpen- megjegyzés: ráfért az amerikaira - zsákolt kettőt, ezt követően pedig Dies is beszórt két, nem éppen specialitásának számító középtávolit. A megnyugtató tízes különbség villámgyorsan négyre apadt, de a félidő előtti slusszpoént Trotter szállította, akinek triplájára Hegedűs a sarokból még válaszolni tudott, sikeres betörése után ellenben már nem maradt elegendő idejük a körmendieknek.

     A térfélcserét követően szilveszteri bakiparádéra emlékeztető időszak következett, előbb Bell, majd Budimir hibázott ordító ziccerben. A 4-6 pontos, tehát nem éppen megnyugtató szolnoki vezetés leginkább Báder Márton eredményességének volt köszönhető, aki a palánk alatt egymás után gyártotta a kosarakat. A szívósan és kitartóan küzdő Körmend Ferencz triplájával háromra jött fel, amire Trepák két duplája volt a válasz. Majd Bell vívta ki a népharagot a hazai táborban, amikor látványosat lökött a Trotter légpasszát behúzni készülő Clarkon. Utóbbinak szerencsére nem esett baja, ám a látogatók sem úszták meg Trepák negyedzáró hármasa nélkül.

     Az utolsó tíz perc kezdetén kissé elaludtak a mieink, Németh és Bell pedig egy-egy, emberről bevágott triplával nyomatékosította, hogy a Körmend továbbra sem adta fel a (pár)harcot. Ekkor már csak két ponttal járt riválisa előtt az Olaj, de Trotter egy játszi könnyedséggel beemelt hármassal hűtötte le a tűzbe jött vendégeket. Az irányító kosarára alapozva egy 7-0-s rohamot vágott ki a szolnoki csapat, amivel ismét nyugodt mederbe terelődött az összecsapás menete. Bár hajtottak becsülettel, a láthatóan fáradó vasiak innen már nem tudtak újítani. A végén a meccs hőse, Trotter csente el a labdát Rujáktól, majd látványos zsákolással tette fel a koronát mai teljesítményére. A lefújás után hatalmas fieszta kezdődött a tiszaligeti arénában, a szolnoki szurkolótábor többször visszatapsolta a pályára kedvenceit. A vastaps megérdemelt, hiszen az Olaj söpréssel jutott be a döntőbe, ahol a klub történetének harmadik bajnoki címe lesz a tét.

Pór Péter: - Az egész párharc alatt jól küzdő-harcoló Körmendet sikerült felülmúlnunk. A mai mérkőzésen akaratunknak és fantasztikus közönségünknek köszönhetjük a sikert, és egyben a továbbjutást.

Sabáli Balázs: - Gratulálok a Szolnoknak, sok sikert kívánok nekik a döntőben. Azt gondolom, csapatomat szintén elismerést illeti, mert kettő-nullás hátrányban a harmadik meccsen is méltó ellenfelei voltunk az Olajnak. Köszönjük szurkolóinknak, hogy bíztak bennünk, a folytatásban minden meg fogunk tenni a bronzéremért.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.