Archívum - Hírek

Szépített a három győzelemig tartó párharcban a szolnoki csapat

2011. 05. 13.

Szolnoki Olaj KK - Albacomp 76-66 (18-23, 17-10, 20-21, 21-12)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Döntő, 3. mérkőzés

Tiszaligeti Sportcsarnok, 3000 néző. V: dr. Valovics, Hegedűs, Győrffy.
OLAJ: TROTTER 16/6, Fodor M. 2, HORVÁTH Á. 20/9, CLARK 11, BÁDER 13.
Csere: Trepák 6, Budimir 8, Grebenár. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
ALBACOMP: SIMON 17/6, Hanga 12/3, HOLLIS 13/3, Keller, JONES 18.
Csere: Hendlein 4, Bódi 2, Madár, Antal. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav. Edző: Matus Gábor.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 7-4, 7. p.: 10-15, 12. p.: 20-27, 16. p.: 28-29, 22. p.: 40-33, 24. p.: 46-37, 26. p.: 46-44, 29. p.: 50-52, 33. p.: 56-59, 36. p.: 64-61, 37. p.: 64-65, 39. p.: 70-65.
Kipontozódott: Keller (31.).

A párharc állása: 2-1 az Albacomp javára

A találkozót megelőző csütörtöki edzésen az Olaj-tábor közel száz tagja jelenlétével és már-már meccshangulatú szurkolással demonstrálta, hogy 0-2-nél is kitart csapata mellett, és hisz a fordításban.

     Pór Péter bizonyára érezte, hogy valamit változtatnia kell a mieink játékán, ezért a védőspecialista Budimir helyett a második mérkőzésen remekül teljesítő Fodor Mártont jelölte a kezdőcsapatba. Az új szerkezetben valamivel alacsonyabb, de a gyűrűre veszélyesebb lett a szolnoki csapat. Báder két büntetőjét, majd Trotter öt pontját követően beválni látszott a szakvezető elképzelése, ám a két győzelem után hatalmas önbizalommal játszó Albacomp jó védekezésének és nem kis részben Győrffy játékvezető kapitális tévedéseinek köszönhetően hamar behozta hátrányát. Kapkodóvá vált az Olaj játéka, ami elszórt labdákban mutatkozott meg, ezeket pedig - mint már a párharc során megszokhattuk - gyors indításokkal és könnyű ziccerekkel büntették a fehérváriak. Néhány támadás leforgása alatt odáig fokozódott a helyzet, hogy időt kellett kérni hazai oldalon, de ez csak arra volt elég, hogy ne kerüljön korán nagy hátrányba az Olaj. Majd Fodor ellen sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők, s bár pazarló bőkezűséggel bánt a büntetőkkel, Jones közeli kosaraival tíz perc után mégis öt ponttal tartott előrébb az Albacomp.

     A második negyedet óriási elánnal kezdte az Olaj, ám hiába jutottak el tiszta ziccerekig és távoli dobásokig, sorra ki is hagyták azokat. A játékrész közepéig nem sikerült 5-7 pontnál közelebb férkőzni a vendégekhez, de aztán a gátszaggató akarattal kosarazó Clark visszazsákolt két támadólepattanót, és máris egyetlen pontra csökkent a különbség. Csapata megtorpanását látva Dzunics Braniszlav is magához rendelte tanítványait, ám Simonon kívül más alig-alig talált be az Albacomp részéről, ezért nem ért el látványos eredményt. Az óriási ember-ember elleni küzdelemben előbb Báder, majd Keller gyűjtötte be harmadik személyi hibáját, s kényszerült a kispadra. A félidő hajrájában a döntő korábbi szakaszában terített betlit produkáló Horváth Ákos elsüllyesztett két triplát, így a piros-feketék térhettek egy kosárnyi erővel pihenőre.

     A fordulás után rövid időn belül kétszer is olyat láthatott a tiszaligeti publikum, amit eddig csak elvétve a finálé során: tökéletes Olaj-védekezés után lejárt az Albacomp támadóideje. Dzsúdóversenyt idéző földharcot követően Clark kiküzdötte a labdát Horváth Ákosnak, utóbbi ziccerével először vezetett komolyabb előnnyel a szolnoki csapat. Közben tovább gyűltek a személyi hibák a táblán, Hanga és Horváth is megkapta a harmadikat. Báder 2+1-es akciójával tíz pont lehetett volna a két csapat közti távolság, de a center a vonalról és hármasból is hibázott, az Albacomp pedig a legkisebb apró megingást kihasználva azonnal felzárkózott. Jones és Hendlein tarthatatlanná vált a támadópalánk alatt, az amerikai kosarával ismét az Albacompnál volt az előny. Ez még akkor sem sok jót jelentett az utolsó tíz perc előtt, ha a zárszó Fodor Mártoné volt ebben a játékrészben.

     A véghajrához közeledve egyre inkább úgy tűnt, hogy a játékvezetői hármas képességeit meghaladja az amúgy valóban forró hangulatú döntő. Az egyik oldal Keller kipontozódása, a másik Horváth, majd Báder véleményes személyi hibája után reklamált hevesen. Szinte tapintani lehetett a feszültséget a tiszaligeti arénában, ami nem is csoda, hiszen három pontnál tovább egyik csapat sem tudott eltávolodni a másiktól. Az indulatok csak tovább fokozódtak, amikor Hollis a gyűrűbe alulról (!) benyúlva ütötte ki Trotter becsorgó távoli dobását, majd miután néma maradt a bírók sípja, Hanga Ádám hármasával sokadszor is fordult a kocka. Szerencsére csak átmenetileg, mert az Olaj emberfelettit küzdve 64-65-ös állást követően is tudott újítani, és egy 6-0-s rohammal kezébe vette a végjáték irányítását. A végén Trotter keze nem remegett meg, az irányító sikeres büntetőivel bebiztosította sikerét, és szépített a három győzelemig tartó párharcban a szolnoki csapat.

Pór Péter: - Sokat jelentett számunkra szurkolóink csütörtök esti üzenete, ígérjük, hogy a végsőkig harcolni fogunk. Az előző mérkőzésekhez képest kevesebb volt az eladott labdánk és zömében meg tudtuk akadályozni az Albacomp gyors indításait, ez vezetett a sikerhez.

Dzunics Braniszlav: - Egál meccset játszottunk, amelynek végjátékából a Szolnok jött ki jobban. Küzdöttünk, harcoltunk, de ezúttal hiányzott a játékunkból a kellő határozottság, és fontos pillanatokban túl sokat hibáztunk.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.