Archívum - Hírek

Csúcs ez a csapat!

2011. 05. 16.

Albacomp - Szolnoki Olaj KK 76-77 (24-24, 15-17, 22-25, 15-11)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Döntő, 4. mérkőzés

Székesfehérvár, 2800 néző. V: Földházi, Kapitány, Benczur.
ALBACOMP: SIMON 15/6, HANGA 27/15, Bódi, KELLER 15, Jones 4.
Csere: HOLLIS 13/3, Hendlein 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav. Edző: Matus Gábor.
OLAJ: TROTTER 17/12, FODOR M. 5/3, HORVÁTH Á. 26/12, CLARK 8, BÁDER 6.
Csere: TREPÁK 7/3, BUDIMIR 8/3, SZABÓ P. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 5-5, 7. p.: 12-16, 12. p.: 28-24, 15. p.: 30-29, 18. p.: 37-36, 21. p.: 41-46, 24. p.: 49-54, 27. p.: 51-59, 28. p.: 59-61, 32. p.: 61-68, 36. p.: 73-72, 39. p.: 75-75.
Kipontozódott: Clark (36.), Fodor M. (40.).

A párharc állása: 2-2.

     A finálé negyedik meccsén bajnokavatásra készült Székesfehérvár: az elővételben árusított belépők alig egy óra alatt elfogytak, és mivel sokak maradtak jegy nélkül, a csarnok közelében egy kivetítőt is felállítottak az Albacomp illetékesei. Az Olaj ezzel szemben azért utazott a dunántúli városba, hogy jóvátegye az első mérkőzésen elkövetett hibáját, és kiharcolja az ötödik mérkőzést a hazai környezetben több mint egy éve veretlen fehérváriak otthonában. Pór Péter megtartotta a "Győztes csapaton ne változtass!" alapelvet, ismét a harmadik találkozón látott kezdőötöst küldte pályára, azaz Budimir helyett Fodor futott ki a pályára. Dzunics Braniszlav visszatért az első felvonás csapatához, Hollis helyett Bódi került a kezdőbe.

     Horváth Ákos betörésével és Fodor Márton triplájával álomszerű rajtot vett az Olaj, de Simon tempója és Keller centergólja révén gyorsan egyenlített az Albacomp. Hanga zsákolásával egy pillanatra átvette a vezetést a hazai gárda, de Horváth 2+1-es akciójával és Trotter emberről beszórt hármasával újra nálunk volt az előny. Mindkét csapat hatalmas elánnal támadott, az első percek nem kimondottan a védekezésről szóltak. Simon bravúros triplájára Budimir egy hasonlóval kontrázott, majd hiába volt már csak kettő másodperc hátra az első negyedből, Hanga egy űrbéli triplával kiegyenlítette övéi hátrányát.

     A második tíz percet Simon két büntetővel, Hendlein egy gyorsindításos ziccerrel kezdte, és mivel a négypontos Albacomp-vezetés egy ilyen kiélezett csatában már-már komoly előnynek számított, Pór Péter azonnal időt kért. Horváth Ákos másodszor is 2+1-et harcolt ki, de a plusz dobást ismét mellédobta, majd Báder is elrontott két szabaddobást. Ezek a pazarló módon eltékozolt büntetők voltak a legfőbb okozói, hogy a mieink nem tudták visszavenni a játék irányítását, egy-két duplányival változatlanul az Albacomp tartott az előrébb. Hogy ez ne sokáig legyen így, arról Trotter gondoskodott két remekbe szabott hármassal, ám az irányító egy véleményes bírói ítélet után begyűjtötte harmadik személyi hibáját, ezért le kellett ülnie. Távollétében Fodor kezébe került a karmesteri pálca, aki zökkenőmentesen megoldotta a feladatot. Gondot nem a kényszerű váltás, hanem Keller őrzése jelentett a piros-feketék számára, hiszen a fiatal center egy az egyben rendkívül eredményesen dolgozott a palánkok alatt. Clark elementáris zsákolásával - a faultért járó ráadásbüntetőt a "változatosság" kedvéért ő is kihagyta... - egyetlen pontra jött fel az Olaj, majd a Keller és Trepák földharcát követő közjáték után utóbbi adta meg az első félidő zárszavát egy szerencsés triplával.

     A harmadik negyed óriási triplaparádéval indult: Horváth, Hanga, Horváth, Keller volt a sorrend. Mint a fentiekből is következik, Horváth Ákos alaposan elkapta a fonalat, nem telt bele egy újabb perc, harmadszor is betalált kintről, majd bámulatos mozdulattal, Jones blokkoló kezei és a gyűrű alatt egyaránt áthúzva dobott duplát. Az Albacomp a rendre alacsonyabb védő által őrzött Hanga kosaraival kapaszkodott, de Trotter triplájával már nyolc ponttal vezetett az Olaj. Hanga azonban felvette a kesztyűt, alig fél perc alatt hat pontot gyártott, ám az Albacomp visszakapaszkodásához Kapitány játékvezető óriási tévedése is kellett. A fiatal sípmester előbb - tévesen - kosarat ítélt egy kiperdülő, majd a gyűrűről Keller által elütött szolnoki dobás után, majd miután Báder senkitől sem zavartatva leszedte a lepattanót, előző döntését felülbírálva feldobást ítélt, a nyíl pedig a fehérváriaknak kedvezett. A látványos baki sem zökkentette ki a mieinket, Trotter és Horváth varázsolt, és utolsó tíz perc előtt ismét öt pont volt az Olaj előnye.

     A záró játékrész óriási feszültségében másfél percig egyik csapat sem tudott kosarat szerezni, majd Budimir törte meg a gólcsendet, miután szépen megverte Kellert. Hanga - ki más? - megint üresen maradt a sarokban, ami egyenlő volt egy triplával, de Báder, majd Budimir bravúros kettest szerzett - maradt az 5-6 pontos szolnoki vezetés. Az addig korrekt módon bíráskodó játékvezetők azonban alaposan megszórták faultokkal a mieinket, oroszlánrészt vállalva az Albacomp fordítást eredményező 10-0-s rohamában. Pór Péter ismét időt kért, majd Trotter idegnyugtató triplával egyenlített. 74-74-es állásánál mindkét csapat utolsó erőtartalékait mozgósította, ám kosarat szereznie sokáig senkinek sem sikerült. Budimir büntetőt rontott, Trotter pedig kipöckölte Simon második szabaddobását. Az utolsó percben egyenlő állásnál a már korábban kipontozódott Clark után Fodor Márton személyében újabb kulcsemberét vesztette el az Olaj, de Trotter kiosztásából a meccs hőse, Horváth megszerezte a mieink győztes kosarát.

     Az Olaj a lehető legkisebb különbséggel, azaz egyetlen ponttal győzni tudott Székesfehérváron, így szerdán 19 órakor ötödik mérkőzés dönt az aranyérem sorsáról minden idők egyik legmagasabb színvonalú fináléjában.

Dzunics Braniszlav: - Nagyon nagy küzdelem volt, úgy érzem, tipikus egylabdás meccs. Most talán a szerencsésebb csapat nyert.

Pór Péter: - Negyven percig kiegyenlített, hatalmas csata zajlott a parketten. Egyik csapat sem tudott olyan előnyt kiharcolni, amellyel biztossá tehette volna a győzelmét. A kulcsmomentum az volt, hogy most is sikerült az eladott labdákat minimalizálni, így nem tudott az Albacomp gyorsan indulni.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.