Archívum - Hírek

Harmadszor lett bajnok az Olaj

2011. 05. 18.

Szolnoki Olaj KK - Albacomp 80-72 (20-23, 17-21, 23-18, 20-10)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Döntő, 5. mérkőzés

Tiszaligeti Sportcsarnok, 3000 néző. V: Hartyáni, Pálla, Ádám.
OLAJ: TROTTER 19/9, FODOR M. 10/6, HORVÁTH Á. 12/6, CLARK 5/3, BÁDER 24.
Csere: TREPÁK 6, BUDIMIR 2, GREBENÁR 2. Szakmai igazgató: PÓR PÉTER. Edző: DRAGAN ALEKSZICS.

ALBACOMP: Simon 9/3, HANGA 23/12, HOLLIS 14/3, Keller Á. 2, Jones 8.
Csere: BÓDI 12/6, Madár, Hendlein, Keller V. 4, Kertész, Antal. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav. Edző: Matus Gábor.

Az eredmény alakulása: 3. p.: 7-4, 7. p.: 15-16, 12. p.: 25-28, 15. p.: 27-33, 18. p.: 32-44, 23. p.: 40-50, 26. p.: 50-54, 29. p.: 58-60, 31. p.: 62-62, 34. p.: 72-62, 37. p.: 76-70.

A párharcot az Olaj nyerte 3-2-re.

     A magyar férfi kosárlabda-bajnokság történetében legutóbb 17 éve, 1994-ben volt példa arra, hogy egy csapat 0-2-ről tudott fordítani a döntőben. Akkor a Dzunics Braniszlavot soraiban tudó ZTE nyerte az első két meccset, a végén mégis a sokszoros bajnok Honvéd örülhetett. Az Olaj most hasonló bravúrra készült, amelynek kétharmadát múlt pénteken és hétfőn már véghezvitte, a felek ötödik randevúján ezáltal halaszthatatlanná vált a bajnokavatás. A sorsdöntő összecsapás napján már kora délután hatalmas sorok kígyóztak a Tiszaligeti Sportcsarnok bejáratánál, a két csapat bemutatására színültig telt az aréna.

     Aki azt gondolta volna, hogy két vereség után nem maradt elegendő tartalék az Albacomp gárdájában, tévedett. Hanga és Hollis kosaraival a székesfehérvári csapat szerzett vezetést, ám mielőtt túlzottan aggódni kezdtek volna a piros-fekete hívők, egy 7-0-s rohammal fordított az Olaj. A mieink oldalán különösen Ivory Clark kezdett úgy, mint aki vért ivott - öt perc alatt egy triplát és két duplát szerzett -, míg fehérvári részről szépen sorban mindenki betalált kintről. Aztán hazai oldalon ziccerek maradtak ki, amelyeket gyorsan megbüntetett, és a negyed hajrájára akár tekintélyesebb előnyt is szerezhetett volna az Albacomp, ha Obie Trotter nem vág be egy triplát emberrel együtt, szokás szerint a legjobbkor.

     A második negyed elején Simon egymás után dobhatott ziccert bántóan üresen, majd Horváth, Bódi és Hanga tett hozzá övéihez egy-egy hármast. A festéken belüli területet keményen és rendkívül hatékonyan védte az Albacomp, az Olaj távoli dobásai pedig nem működtek kellő hatásfokkal, így a játékrész derekára hat ponttal megugrottak a látogatók. Pór Péter időkérését követően Báder egy 2+1-es akcióval fújt ébresztőt, Hanga azonban 7,5 méterről, védővel a nyakán sem tudott hibázni. A székesfehérvári nyolcas megállíthatatlannak bizonyult ebben az időszakban, sorozatban szállította az extra pontokat, így amikor a hazaiak szakvezetője másodszor is magához rendelte csapatát, már kerek tíz ponttal tartott előrébb az Albacomp.

     Clark gyönyörű mozdulattal szerelte Kellert, és bár a játékvezetők szabálytalannak látták a szolnoki erőcsatár megmozdulását, a vendégek centere elrontotta a két büntetőt. Trotter triplája és Horváth gyorsindításos ziccere után úgy tűnt, az Olaj túljutott a mélyponton, ám az amerikai irányító a következő két támadást nem tudta sikeresen befejezni, így a félidőben még mindig a kék mezesek álltak közelebb a hőn áhított aranyéremhez.

     A fordulás után Keller legalább akkora homályt dobott kintről, mint Budimir ugyanonnan az első félidőben, Trotter harmadik triplájával azonban folytatta a felzárkózást az Olaj. Clarknak azonban nem volt elég önbizalma egyből elvállalni a következő dobást, a harmadik szándékból ráemelt kísérlet pedig célt tévesztett. Ez fordulópont lehetett volna, hiszen a túloldalon Hollis fél perc alatt hat ponttal ismét megnyugtatóvá fokozta az Albacomp előnyét. A finálé során most a legjobban játszó Báder vezérletével kapaszkodott az Olaj, de 4-6 pontnál közelebb vért izzadva sem tudott közelebb férkőzni az Albacomphoz. Sőt, amikor a válogatott center leült pihenni, higgadt büntetőzéssel ismét meglépett tízzel a rivális. Aztán Báder visszaállt, a szolnoki csapat pedig szárnyalni kezdett, és egy 8-0-s sorozattal kettőre faragta hátrányát az utolsó tíz perc előtt.

     Majd felrobbant a csarnok, és ez a hangrobbanás még semmi volt ahhoz képest, ami Horváth Ákos briliáns egyenlítő kosarát, majd vezetést érő tripláját követte. A fehérváriak behúzódó védekezését kihasználva Fodor Márton is beemelt egyet, majd őrült rohanás után Budimir ziccerével nyolc pontra nőtt az Olaj-vezetés. Pár perc leforgása alatt hatalmasat fordult a játék képe, immár az Albacomp kényszerült futni az eredmény után. A mezőnyposztokon szűk rotáció miatt egyre fáradó fehérváriakban Hanga egészen kivételes megoldásai ellenére sem maradt annyi erő, hogy a hátralévő játékidőben megváltoztassák a sorsdöntő csata menetirányát, így a végén pályán és lelátón egyaránt a szolnoki kezek emelkedhettek diadalittasan a magasba.

     A döntő MVP-jének Obie Trotter-t választották.

     A díjátadást követően leírhatatlan fieszta kezdődött a Tiszaligetben, ami a "szokásos" menetrend szerint a Kossuth téren folytatódott.

Pór Péter: - Magyarország két legjobb csapata játszotta a döntőt, ahol két aranyérmes született. Örülök, hogy a hazai bajnokságban két olyan csapat is van, amely bármikor megállná a helyét a nemzetközi porondon. Köszönjük szurkolóinknak, hogy egész évben mellettünk álltak, és bajnoki, valamint kupagyőzelemhez segítettek bennünket.

Dzunics Braniszlav: - Gratulálok a Szolnoknak a bajnoki címhez. Kicsit csalódott vagyok, hogy 2-0 után vesztettünk. Ma az első félidőben nagyon jól játszottunk, a szünet után azonban hiányoztak az extra kosarak, az Olaj pedig felülmúlt bennünket a végére.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.