Archívum - Hírek

A finn bajnokon át vezet az út a csoportkörbe

2011. 07. 07.

A FIBA Eurochallenge mai, barcelonai sorsolásán eldőlt, hogy az Olaj KK a finn Pyrintö Tamperével találkozik a csoportkörbe jutásért.
     Amikor kiderült, hogy a piros-feketéknek ismét selejtezőt kell vívniuk a főtáblára kerülésért, kissé félve futottuk végig a lehetséges ellenfelek névsorát. Nem alaptalanul, hiszen a riválisok között négy orosz csapat is szerepelt, akik a várható játékerejük és a hatalmas távolság miatt sem szerepeltek a mieink kívánságlistáján. Az ideális vetélytársat velük szemben az osztrák Arkadia Traiskirchen testesítette meg, melynek otthona alig ötven kilométerre fekszik az országhatártól. Az osztrák bronzérmes gárda nevét rögtön az első párban kihúzták, s bár magyar ellenfelet kaptak, nem az Olaj, hanem az Atomerőmű került melléjük. Ám még mielőtt a pesszimistább várakozásokat kezdte volna igazolni a sorsolás, a második párban már a mieink is előkerültek, rögtön utánuk pedig a finn Pyrintö Tampere jelent meg a kivetítőn.

     Az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva pár kattintás után világossá vált, hogy az északi nyelvrokonok regnáló bajnokcsapata keveredett az Olaj útjába. A tamperei alakulat először 2010-ben, a döntőben az Obie Trotterral felálló Torpan Pojat Helsinkit legyőzve jutott a csúcsra, idén pedig megvédte elsőségét. Az elmúlt évadban a hazai játékosok mellett három amerikai légiós pattogtatott soraikban, akik közül ketten felénk sem ismeretlenek. A már 38 éves Damon Williams alighanem élénken él az Olaj-tábor emlékezetében, elvégre az egykori albacompos bedobó volt az, aki a 2001/2002-es bajnoki elődöntő első mérkőzésén tömegverekedést robbantott ki a tiszaligeti arénában, mely során egy rendezőt is súlyosan bántalmazott. Másikuk, Kenneth Lowe a számunkra szép emlékű 2006/2007-es évadban játszott Székesfehérváron, ám ő honfitársával ellentétben nem sok vizet zavart a magyar bajnokságban. A jövőbeli rivális 33 éves, 210 cm magas finn válogatott centerét, Antti Nikkilä-t minden valószínűség szerint már az augusztusi, Európa-bajnoki pótselejtezőkön láthatjuk.

     Pór Péter szakmai igazgató elégedetten nyugtázta a sorsolást. — Örülök neki, hogy nem az orosz csapatok valamelyikét kaptuk ellenfélül. Előny számunkra, hogy idegenben kezdünk, így a hazai visszavágón kiváló közönségünk segítségével kiharcolhatjuk a továbbjutást — véli a szakember.

     Fodor Mártont a válogatott büki edzőtáborában értük utol. A finn csapat nevének hallatán az irányító sem szomorkodott. — Látatlanban azt mondom, a Paks és mi is jól jártunk. A finn kosárlabda erős, biztosan nehéz feladat vár majd ránk, de sokkal kedvezőbb a helyzetünk, mint ha az oroszok közül kaptunk volna ellenfelet. Az egész magyar kosárlabda érdeke, hogy mindkét csapatunk bejusson a csoportkörbe — véli Fodor Márton.

     Az ágak kialakításakor az is eldőlt, hogy ha az Olaj sikerrel veszi a selejtezőt, a H jelű négyesbe kerül. Ennek a csoportnak már biztosan tagja a francia bajnokságban legutóbb kilencedik Pau-Orthez, valamint a tavalyi kvalifikáció során legyőzött ciprusi Keravnos Nicosia. A kvartett fennmaradó helyét a spanyol Gran Canaria és a német Artland Eurocup-selejtezőjének vesztese foglalja el.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.