Archívum - Hírek

Kulcsmeccs következik a finnek ellen

2011. 08. 12.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott ötpontos vereséget szenvedett az Európa-bajnoki pótselejtező-sorozat keddi, portugáliai nyitányán.
     A coimbrai összecsapást a tévéközvetítés által a honi kosárbarátok is láthatták, s legtöbbjüknek volt hiányérzetük 71-66-os zakó után. Ha a mieink a második negyedben, 28-19-es vezetésnél jobban koncentrálnak a védőlepattanók megszerzésére, esetleg még egy-két kosárral megfejelik előnyüket, talán megtörhették volna a támadásban tanácstalannak tűnő portugálokat. A lecsorgó labdák azonban a magyar palánk alatt is rendre a házigazdák kezében landoltak, akik kihasználták a második és harmadik esélyeket, és még a szünet előtt egyenlítettek.

     A folytatásban nem sikerült megakadályozni, hogy a távoli dobóik elkapják a fonalat, így a harmadik negyed második felében kivágott 16-2-es rohammal már a luzitánok kezében volt a meccs. Pozitívum, hogy a magyar csapatnak volt tartása, talpra állt a tizenegy pontos hátrányból, sőt a végén labdája volt az egyenlítéshez. Már történelem, hogy Hanga Ádám kissé elkapkodta a befejezést, a vereségért azonban nem a fiatal hátvéd, sokkal inkább az olykor ötlet nélküli támadójáték és a 12 kapott hárompontos okolható. Ám mindezen már felesleges rágódni, hiszen jön a következő feladat, a finn válogatott legyőzése, ami a rossz rajt után elengedhetetlennek látszik az Eb-szerepléshez.

     A finnekből mostanság jócskán kijutott nekünk. Már tavaly, az Európa-bajnokság létszámának bővítésekor kiderült, hogy a portugálok mellett az északi nyelvrokonokkal kell megküzdenünk a részvételért. Aztán jött a FIBA Eurochallenge selejtezőjének júliusi sorsolása, amely a finn bajnok Pyrintö Tamperét sodorta a Szolnoki Olaj útjába. Már csak a hab a tortán, hogy hétfőn a kínai Universiade kosárlabdatornáján is összecsap a két ország válogatottja.

     A felnőtt válogatott szintjén kellemetlen emlékeket őrzünk róluk: legutóbbi, 2008-as találkozásunk alkalmával Salgótarjánban (64-79) és Helsinkiben (73-88) egyaránt alulmaradtunk velük szemben. Azóta eltelt három év, ezalatt a magyar csapat csaknem teljesen átalakult, miközben a finneknél csak kevés változás történt. Játékuk mozgatórugója változatlanul a még mindig csak 25 éves, ám már régóta az olasz élvonalban játszó Petteri Koponen, aki a tavalyi selejtezőket sérülés miatt kihagyta. Meghatározó játékosaik szinte kivétel nélkül erős európai élbajnokságokban edződnek. Mindent elkövetnek az Eb-szereplésért, amit mi sem bizonyít jobban, mint Hanno Möttölä reaktiválása.

     A hazájában legendának számító, karrierje csúcsán az NBA-t és az Euroligát is megjárt center 2008-ban bejelentette visszavonulását, ám egy évvel később újrakezdte a játékot, és most ismét tagja a válogatott keretének. Henrik Dettmann szövetségi kapitány ugyancsak az állandóságot jelképezi, a német szakember 2004 óta megszakítás nélkül irányítja a finneket. Felkészülésük záróakkordjaként idegenben verték (79-74) a - még Dirk Nowitzki nélküli - német válogatottat, tehát megnövekedett önbizalommal és jó formában érkeznek Szolnokra. Az MKOSZ meghívsának eleget téve várhatóan az Eb-t szervező FIBA Europe első embere, az izlandi Olafur Rafnsson a helyszínen tekinti meg a találkozót.

     Ingyenes a belépés a válogatott meccseire. Ahogy a szurkolók már megszokhatták, a válogatott mérkőzéseire ezúttal is ingyenes lesz a belépés. Ezért az Olaj-bérletek nem érvényesek, a bérletesek helyét sem tartják fenn. A nemzetközi meccseken fennálló szabályok miatt egyes szektorokban korlátozások várhatók. A szolnoki találkozókon karszalagos beléptetés lesz. A tiszaligeti aréna kapui egy órával a kezdés előtt, 18 órakor nyílnak.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.