Archívum - Hírek

A szolnoki hazai pályában bízhatunk

2011. 08. 12.

Az elmúlt három évben ötször győzött, miközben csak egyszer kapott ki a Tiszaligetben a válogatott.
     Csak a statisztikusok kedvéért: a magyar férfi kosárlabda-válogatott az elmúlt három évben hat tétmérkőzésen lépett pályára Szolnokon. Az eddig mérleg kiváló, nemzeti együttesünk ugyanis ötször győzött, és mindösszesen egyetlen alkalommal szenvedett vereséget a tiszaligeti arénában.

     A sort 2008 augusztusában az olaszok elleni Európa-bajnoki selejtező nyitotta. A taljánok ugyan NBA-játékosaik, Bargnani és Belinelli nélkül érkeztek hazánkba, mégsem gondolták, hogy a negyven perc végén lógó orral fognak távozni. Pedig így történt, a magyar válogatott Báder, Németh és Trepák vezérletével szenzációs sikert (68-64) aratott. Sajnos a továbbiakban nem ment ennyire jól: a szerbektől Szombathelyen, a finnektől Salgótarjánban kaptak ki simán a mieink, s bár az utóbbi helyszínen Fodor Márton máig emlékezetes triplájával felülkerekedtek a bolgárokon, mindez csak a csoport ötödik, utolsó helyére volt elég.

     Sereghajtó pozíciónk okán egy évvel később osztályozót kellett vívnunk az A divízióban maradásért, ahol az észtek, a csehek és az ukránok voltak az ellenfelek. A sorsdöntő meccseken már a Mészáros, Dzunics, Sabáli edzőhármas dirigálta nemzeti csapatunkat, méghozzá sikeresen: Szolnokon az észteket (75-64) és a cseheket (70-55) is megverték legjobbjaink, s a végén négy győzelemmel és két vereséggel, gond nélkül megtartották helyüket a legmagasabb osztályban.

     A már említett egyetlen fiaskó a tavalyi sorozatban, Nagy-Britanniával szemben (82-91) érte el a magyar csapatot. Nem sokon múlott, de a két NBA-menő, Deng és Mensah-Bonsu klasszisa a rivális mellett döntött. Noha később Boszniát (74-70) és Macedóniát (85-82) sikerült elkapni a szolnoki oroszlánbarlangban, számunkra kedvezőtlen körbeverések miatt ismét csak az ötödik hely jutott - a bosnyákok mellett az ukránokkal is azonos pontszámmal végző - válogatottunknak. Az Eb létszámának bővítése nyomán már negyedikként is biztos résztvevők lehettünk volna, ám a pótselejtező adta lehetőség még mindig sokkal nagyobb annál, hogy "csak úgy" veszni hagyjuk.

A pótselejtező-sorozat további programja:
Augusztus 12. (péntek), 19:00: Magyarország-Finnország (Szolnok)
Augusztus 15. (hétfő), 19:00: Finnország-Portugália (Helsinki)
Augusztus 18. (csütörtök), 19:00: Magyarország-Portugália (Szolnok)
Augusztus 21. (vasárnap), 19:00: Finnország-Magyarország (Helsinki)
Augusztus 24. (szerda), 21:30: Portugália-Finnország (Coimbra)
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.