Archívum - Hírek

Távol kerültünk az Eb-től

2011. 08. 12.

A portugáliai vereség után az Európai-bajnoki pótselejtezők második fordulójában, Finnország ellen létkérdés volt a győzelem a magyar férfi kosárlabda-válogatott számára.
     Három hónap után ismét úrrá lett Szolnokon a kosárláz, már egy órával a kezdés előtt hatalmas sorok kígyóztak a tiszaligeti csarnok bejáratánál. A szakmai stáb döntése alapján ezúttal Tóth Ádám és Soós Gábor maradt ki a magyar csapatból, és az Olaj centere, Trepák Zoltán bekerült a keretbe.

Magyarország - Finnország 73-75 (24-23, 13-14, 15-24, 21-14)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2500 néző. V: Radovics (horvát), Sutulovics (montenegrói), Chiara (olasz).
Magyarország: Trotter 12/3, Hanga 10, HORVÁTH Á. 15/9, LÓRÁNT 12, Báder 5.
Csere: KELLER 12, Fodor M. 2, Trepák 2, Vojvoda, Molnár A. 3. Szakmai igazgató: Mészáros Lajos. Edző: Dzunics Braniszlav.
Finnország: Koponen 10/3, Salin 6, Huff 6, MUURINEN 12/6, Kotti 6.
Csere: LEE 14, RANNIKKO 16/6, Koivisto 5/3, Makalainen, Nikkilä. Szövetségi kapitány: Henrik Dettmann.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 12-11, 15. p.: 27-31, 25. p.: 44-44, 35. p.: 68-65. 38. p.: 71-71.

     Az alacsony szerkezettel és agresszíven kezdő finnek szerezték a találkozó első két pontját, a mieink azonban hamar fordítottak. A telt háznyi közönség segítségével pillanatok alatt tűzbe jött a magyar csapat, előbb Horváth Ákos zseniális passzát Keller zsákolta be, majd Lóránt vezette végig a labdát a pályán és dobott ziccert. A finnek pontos távoli dobásokkal tartották a lépést, az amerikai származású Lee pedig szorgosan gyűjtötte a lepattanókat.

     Az első negyed minimális magyar vezetéssel zárult, a második viszont azzal kezdődött, hogy Báder begyűjtötte harmadik személyi hibáját. Támadásban ekkor nem akadt vezéregyéniség a mieink oldalán, a játék irányítása fokozatosan áttevődött a rivális kezébe. Az első tíz percben látott pontzuhatag alábbhagyott, a feleknek sokkal inkább meg kellett küzdeni minden kosárért, és bár a magyar csapatnak kapaszkodnia kellett, szerencsére sikerrel tették: Hanga, Lóránt és Trotter pontjaival döntetlenre hozták az első félidőt.

     A folytatásban Horváth Ákos triplájával és Báder ziccerével öt ponttal elhúzott a magyar válogatott. Az előny még nagyobb is lehetett volna, ha Lóránt nem vét két bosszantó technikai hibát. A finnek egy időkéréssel rendezték soraikat, és a harmadik játékrész végén visszavették a vezetést. Támadásban rövidzárlat állt be a magyar csapat játékában, a finnek pedig egy 7-0-s részsikerrel tíz pont fölé távolodtak. Az utolsó negyed elején mindent egy lapra feltéve, egész pályás letámadásra jött ki a magyar csapat, ami eredményesnek bizonyult.

     Szinte a semmiből 15-0-s rohamot repesztettek a mieink, miközben a csarnok falai beleremegtek a szolnoki szurkolók óriási hangorkánjába. Sajnos ez sem volt elég, a döntetlen színezetű végjátékban az északi hidegvérrel játszó finneké volt az utolsó kosár, így ők közel, mi pedig meglehetősen távol kerültük az Eb-szerepléstől.

A pótselejtezők további menetrendje:
Augusztus 15. (hétfő), 19.00: Finnország-Portugália (Helsinki)
Augusztus 18. (csütörtök), 19.00: Magyarország-Portugália (Szolnok)
Augusztus 21. (vasárnap), 19.00: Finnország-Magyarország (Helsinki)
Augusztus 24. (szerda), 21.30: Portugália-Finnország (Coimbra)
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.