Archívum - Hírek

Bajnokok egymás közt

2011. 10. 03.

A szezon második tétmérkőzését, a FIBA Eurochallenge selejtezőjének első felvonását kedden 19 órakor a finn bajnok Pyrintö Tampere otthonában vívja az Olaj.
     Alaposan belehúzott a magyar bajnok, nehéz ellenfél állja útját a csoportkörbe jutásért vívott oda-visszavágós csatában. A finn címvédő Pyrintö Tampere gárdájától van szó, amely a szolnokiakhoz hasonlóan öt meccsen győzedelmeskedett hazája bajnoki fináléjában. Ráadásul egy olyan együttesről beszélünk, melynek magja évek óta együtt játszik. A finnek hazánkban is ismert játékosa az amerikai Damon Williams, aki tíz esztendeje az Albacomp kosarasaként szerepelt - mi több, máig emlékezetes botrányt okozott - már az Olaj ellen.

     Akkor a bajnoki negyeddöntő első tiszaligeti meccsén előbb összetűzésbe került Borisz Maljkoviccsal, aztán a szolnoki kispaddal, végül alaposan helybenhagyta az öt megfékezni kívánó rendezőt. Azóta persze sok víz lefolyt a Tiszán, a bedobó immár ötödik szezonját kezdte Tamperében. A múlt idő azért helytálló, mert a Pyrintö már lejátszotta első bajnoki meccsét, melyen hazai pályán 101-86-ra verte a legutóbb negyedik Korihait legénységét. Damon Williams 17/3 ponttal, hét lepattanóval, és ha hinni lehet a statisztikának 14 (!) gólpasszal zárta az idénynyitót.

     Mellette szerepelt két honfitársa, az egyik Antwine Williams, aki az irányítótól a bedobóig több poszton is használható, a rajton 18/9 ponttal tűnt fel. A másik Brant Bailey, az erőcsatár 18 ponttal nyitott a Korihait ellen. Az irányító Antero Lehto szintén ötödik idényét tölti soraikban, az első bajnokin 18/3 pontot könyvelhetett el. Centerük a 33 éves, 210 cm magas Antti Nikkilä, aki komoly nemzetközi tapasztalattal felvérteződve erősíti a Pyrintö alakulatát. A csereemberek közül leginkább a hátvéd Jesse Niemi, a center Olli Ahvenniemi és a bedobó Joni Harjula szolgálataira számíthat a rendkívül fiatal, mindössze 34 éves vezetőedző, Pieti Poikola.

     Az Olaj múlt szerdán lejátszotta első tétmeccsét, a magyar kosárlabdázás történetében másodszor kiírt Szuperkupa döntőjében 69-59-re verte az Albacompot. Ez utóbbi derbiről hiányzott a sérüléssel bajlódó Horváth Ákos.

     - Folyamatosan kapom a kezeléseket a térdemre, sőt már injekcióztak is, egyelőre azonban nincs olyan mérvű javulás, hogy tudjam vállalni a játékot. Optimális esetben ott lehetek talán a jövő keddi visszavágón - mondta a válogatott kosaras.

     Sőt, a napokban úgy tűnt, hogy az újonnan igazolt Mujo Tuljkovics sem szerepelhet Tamperében, mert a lengyel szövetség még mindig nem adta ki a bosnyák kosaras játékengedélyét.

     - Játszhat Tuljkovics - közölte a jó hírt Tóth Zoltán, az Olaj KK ügyvezető elnöke. - Valóban volt csúszás a kosaras játékengedélyével kapcsolatban. A nemzetközi gyakorlattól eltérően mégis csak elfogadták a játékos nevezését, tehát szerepelhet a kupában. Ebben nagyon sokat segített klubunknak Bodnár Péter, az MKOSZ ügyvezető igazgatója. Köszönjük neki a közreműködést.

     A piros-feketék hétfőn 11:40-kor repültek a Finnország déli részén fekvő városba, ahová kora délután rendben megérkeztek. A közel 200 ezres lélekszámú Tamperében népszerű a Pyrintö gárdája, a bajnoki rangadókra rendre megtelik a négyezer nézőt befogadó sportcsarnok.

     - Szeretik a kosárlabdát Tamperében, akárcsak nálunk, a sok néző rendre jó hangulatot teremt a mérkőzéseken - kezdte Pór Péter, az Olaj szakmai igazgatója. - Erős állományú, jó szerkezetű, rutinos csapat soros kupaellenfelünk, melyet azért sikerült feltérképeznünk. Anyagilag sem állhatnak rosszul, mert a nyáron sérülést szenvedett Kenneth Lowe helyére napokon belül leszerződtették Brant Baileyt. A mi csapatunkról annyit, hogy erőben rendben vagyunk, de az ismert okok miatt még nem álltunk úgy össze, mint egy esztendeje. Győzni megyünk Tamperébe, de minimum olyan eredményt kell elérnünk, hogy nyílt legyen a továbbjutás a jövő keddi visszavágóra.

     Ha az Olaj KK sikerrel veszi a Tamperével szembeni selejtezőt, a H jelű négyesbe kerül. Ennek a csoportnak már biztosan tagja a francia Pau-Orthez, valamint a tavalyi kvalifikáció során legyőzött ciprusi Keravnos Nicosia. A kvartett fennmaradó helyét a spanyol Gran Canaria és a német Artland Dragons Európa-kupa-selejtezőjének vesztese foglalja el. A felek múlt pénteki első összecsapását a Gran Canaria 61-56 nyerte idegenben. A visszavágót kedden rendezik a spanyol városban.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.