Archívum - Hírek

Rasid Abeljanov világbajnoki címet szerzett Brazíliában

2011. 10. 06.

Az Olaj egykori kiváló játékosa, majd edzője a litván csapat tagjaként lett aranyérmes a 55 év felettiek mezőnyében.
     Rasid Abeljanovot nem kell bemutatni a kosárlabda kedvelőinek, hiszen tagja volt a Szolnoki Olajbányász 1991-es bajnokcsapatának. Aki nem tudná, a tatár származású játékos 1976-ban pályára lépett a Szovjetunió válogatottjában, amely a harmadik helyen végzett a montreali olimpiai játékokon. Később a center az észt Kalev Tallinn csapatában vitézkedett, ahol tíz esztendőt húzott le.

     Szolnokra 1988-ban igazolt a horogdobásairól híres középjátékos. Többek között a '91-es bajnoki döntő negyedik, zalaegerszegi meccsén, Rasid kosarával nyert az Olaj 74-72-re, és fennállása első bajnoki címét szerezte meg. Az akkor már 38 éves kiválóság még végigjátszotta a '91-92-es szezont, 23 meccsen dobott 302 pontot, ezt követően azonban felhagyott az aktív játékkal.

     Némileg váratlanul 1993 nyarán edzőként tért vissza az Olajhoz. A szezont nem tudta befejezni, mert a rájátszásban a Sopron elleni, hazai vereség után leváltották. Érdekesség, hogy Rasid 2002 nyarán is edzői státuszt kapott Szolnokon, ám három meccs után megváltak tőle a vezetők. Ekkor hazarepült Tallinnba, azóta is az észt fővárosban él.

     A kosárlabdától nem szakadt el, az Európa-hírű Zalgiris Kaunas öregfiúk-csapatában játszik. Legutóbb együttesével a brazíliai szenior világbajnokságon szerepelt, ahol megnyerték korosztályuk küzdelmeit. Sőt, Rasid a legjobb centernek járó díjat is megkapta.

Gratulálunk!
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.