Archívum - Hírek

Ismét belépett Európa kapuján az Olaj

2011. 10. 11.

Szolnoki Olaj KK - Pyrintö Tampere 69-57 (17-17, 15-11, 10-9, 27-20)
EuroChallenge-Kupa, Selejtező, visszavágó

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző. V: Lottermoser (német), Zubak (szlovák), Yilmaz (török).
OLAJ: TROTTER 12/3, DJERASZIMOVICS 11/3, Soós 2, Nikolov 7/3, BÁDER 14.
Csere: Tuljkovics 9/6, Trepák 4, Fodor M. 2, HORVÁTH Á. 8/3. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
TAMPERE: Lehto 3, A. WILLIAMS 16/6, D. Williams 10/3, Ahvenniemi 1, Nikkila 6.
Csere: BAILEY 9/3, LOWE 11, Niemi 1. Vezetőedző: Pieti Poikola.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 11-3, 8. p.: 13-10, 13. p.: 17-19, 17. p.: 28-26, 24. p.: 36-31, 26. p.: 42-33, 29. p.: 42-35, 32. p.: 48-40, 37. p.: 55-47, 39. p.: 64-52, 40. p.: 66-57.

     A FIBA Eurochallenge selejtezőjének visszavágóján egy hónapos kihagyás után játékra jelentkezett Horváth Ákos, az Olaj válogatott bedobója. A második felvonást nyolcpontos előnyből kezdő finn bajnok oldalán Damon Williams csak a bemelegítés utolsó perceiben tűnt fel, miközben az első meccsen nem játszó Kenneth Lowe a társakkal mozgott, ám végül Pieti Poikola sem változtatott együttesén. A feldobás előtt a Szolnoki Dózsa-Közgép vízilabdacsapatát köszöntötték, mely a LEN Európa Kupa második csoportkörében a címvédő olasz Savonát (is) legyőzve bejutott a legjobb tizenhat közé.

     Nikolov duplájával indult a küzdelem, de az öltöző csendjébe burkolózott Damon Williams csípőből tüzelt, s talált is a hárompontos vonalon túlról. Djeraszimovics kosara szintén hármat ért - csak mi láttuk, hogy kb. fél lépéssel állt a 6,75-ön belül, a játékvezetők szerencsére nem -, majd egy-egy labdaszerzés után újra a bolgár és a szerb légiós volt eredményes. A piros-feketék remekül védekeztek, s az első negyed felére ledolgozták a tamperei találkozón összeszedett hátrányukat. Kár, hogy a szürke ruhások idejét érezték három büntetővel megajándékozni Damon Williamset, melyek közül kettővel élt az amerikai, enyhítendő a csapatán lévő nyomást. A folytatásban zónavédekezésre váltottak a vendégek, mellyel szemben kidolgozták az üres helyzeteket a mieink, de értékesíteniük nem sikerült azokat, a Pyrintö pedig Antwine Williams, valamint a negyedik légiósként beküldött - ez még biztosan téma lesz a közeljövőben - Lowe kosaraival egyenlített az első tíz perc végén.

     A második negyed akadozó Olaj-támadásokkal és finn vezetéssel kezdődött, Pór Péter gyorsan ki is kérte idejét. Egymást követték a vitatható bírói ítéletek, előbb Nikolov, aztán Fodor ellen fújtak véleményes személyi hibát, ami - és ez volt a nagyobb gond - mindkettejüknek a harmadik fekete pontot jelentette. Trotter 2+1-es akciójával ismét az Olaj vezetett, az üres dobóhelyzetekkel azonban továbbra is hadilábon álltak a mieink, ezáltal maradt a döntetlen körüli állás. Bő kettő perccel a félidő előtt Pór Péter csatába küldte a visszatérő Horváth Ákost, aki rögtön forintos labdát adott Tuljkovicsnak, a bosnyák pedig nem hibázott. A válogatott bedobó a következő akció során távolról csengetett, majd egy büntetőt is a helyére küldött, gyakorlatilag egymaga kialakítva a szünetbeli négypontos Olaj-vezetést.

     A harmadik negyed közel két perces kosárcsendjét számos elhibázott Brant Bailey triplája törte meg, nem örültünk neki. Aztán Báder karját zsákolás közben csaknem letépte az amerikai, de megúszta sima faulttal. Néhány perccel később Lowe-nál "pótolták" a sípmesterek az elmaradt sportszerűtlen hibát, s Trotter büntetőjével, majd Trepák közeli kosarával - itt illik megjegyezni Horváth Ákos újabb zseniális gólpasszát - már a piros-feketék álltak továbbjutásra. Djeraszimovics emberfeletti védőmunkát végzett Damon Williamsen, de Fodor üresből a gyűrűt sem találta el, Nikkilå pedig egy szerencsés duplával ismét a Pyrintöt juttatta egy lépéssel közelebb a továbbjutáshoz.

     A záró tíz perc kezdetén Trotter dobhatott három büntetőt, amit értékesített is, majd Nikolov bravúros triplájával újra előállt a meccsnull. Fodor két szabaddobásával már tíz volt közte, de Lehto közelijével és Lowe betörésével ismét a finnek birtokába került a virtuális előny. Tuljkovics a legjobb pillanatban dobott második szándékból triplát, majd újra az ex-albacompos amerikai "egalizált". Aztán egy hangrobbanás, amikor Trotter beemelt egy hármast a sarokból, majd Báder 2+1-es akcióját követően még egy. A végjátékban a Lowe és Antwine Williams alkotta kétfős hadsereg meccsben tartotta a Pyrintöt, tizenöt másodperccel a vége előtt kilenc pontra jött vissza a finn bajnok. Hiába, mert Trotter keze nem remegett meg a vonalon: az irányító bedobta a két büntetőt, ezzel - miután tizenegy pontos különbségnél Antwine Williams távoli dobása lejött a gyűrűről - a csoportkörbe lőtte az Olajt.

     A piros-feketék gigászi küzdelemben jutottak a FIBA Eurochallenge harminckettes főtáblájára, amelynek november 8-án induló csatározásai során a francia Pau Orthez, a német Artland Dragons és a ciprusi Keravnos Nicosia lesznek az ellenfelek.

Pór Péter: - Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk, ennek köszönhetjük a továbbjutást.

Pieti Poikola: - Mindkét csapat hazai pályán nyújtott jobb teljesítményt. A hajrában a mezőnyembereink elfáradtak, ellenfelünk pedig kihasználta a hibáinkat.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.