Archívum - Hírek

Felvezető győzelem

2011. 10. 19.

Szolnoki Olaj KK - Jászberényi KSE 91-48 (19-4, 15-12, 29-13, 28-19)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 1. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző. V: dr. Valovics, Kiss L., Frányó.
OLAJ: Trotter 9/3, Horváth Á. 13/9, Soós 5/3, NIKOLOV 15/3, BÁDER 8.
Csere: TULJKOVICS 16/6, Trepák 5, Fodor M. 6/6, Grebenár 3, Gaál 6, Szögi, Nagy B. 5/3. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
JÁSZBERÉNY: Hodges 5/3, Dawson 9, Medve 4, Horti 1, Jones 11.
Csere: Borszéki, Wehner 4, Helmeczi 1, SORMAZ 11/3, Fülöp, Antal Sz. 2. Vezetőedző: Horváth Balázs. Edző: Halmai Gábor.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 8-2, 6. p.: 14-2, 12. p.: 23-9, 17. p.: 31-14, 22. p.: 39-20, 25. p.: 48-24, 28. p.: 56-26, 33. p.: 71-36, 37. p.: 79-42.
Kipontozódott: Jones (34.).

     A társak bemelegítését, majd a szezon első bajnoki mérkőzésének történéseit egyelőre csak civilben figyelhette az Olaj új igazolása, Julien "Skip" Mills. A Dombóvárról ismert amerikai hátvéd múlt szerdán érkezett, s mivel a találkozó eredeti időpontjában, október 7-én még nem volt a piros-feketék játékosa, most nem léphetett pályára. A kosaras a feldobás előtt elmondta, a Thomas Kelley és Vernard Hollins elleni nagy csaták, valamint a népes és hangos tiszaligeti közönség máig élénken élnek emlékezetében. Fokozatosan ismerkedik a várossal és a csapat játékával, s várhatóan a pénteken, a Kaposvár ellen debütálhat az Olajban. A játékosok bemutatása során a fennállásuk első élvonalbeli szezonját futó jászberényi csapatot szintén taps köszöntötte, természetesen a rovott múltú Jonathan Jones kivételével.

     Nikolov 2+1-es akciójával, majd zsákolásával a várakozásnak megfelelően már az elején magához ragadta az irányítást az Olaj. A harmadik percben felszisszent mindkét tábor: Medve Máté és Soós Gábor ütközött a szolnoki palánk alatt, utóbbit le is kellett cserélni. A játéktéren ezt követően változatlanul a bajnokcsapat akarata érvényesült, különösen Nikolov volt elemében, miközben a JKSE amerikai légiósainak egyéni akciói rendre elhaltak az Olaj-védők gyűrűjében. A kék-fehérek hiába kerestek, nem találtak fogást a mieinken, az első tíz percben csak Medve két büntetőjét és tempóját tudták felmutatni.

     A folytatásban Soós mindenki megnyugtatására visszatért a pályára, minderre föl Grebenár maradt lenn Jones sokadik belemenés-gyanús megmozdulása után. Horváth Ákos játékán ezúttal a Tampere elleni nemzetközi kupameccsen látottnál jobban érződött a hosszú kihagyás, Soós és Fodor kísérleteit szintén kiköpte a gyűrű, a Eurochallenge-selejtezőt csak az oldalvonalon kívülről szemlélő Grebenár lelkesedése viszont elöl-hátul elnyerte méltó jutalmát. Ezekben a percekben bizony nem verdeste az eget az összecsapás színvonala, a pontínségben a piros-feketék akadozó összjátéka éppúgy szerepet játszott, mint a távolról abszolút veszélytelen újoncgárda. Mindezt tetézve Jonesnál szakadni látszott a cérna - a hasztalan erőlködő amerikai fél percen belül kétszer is istenesen odasózott Trepáknak, ami a három játékvezető kivételével gyakorlatilag mindenkinek feltűnt a csarnokban -, így épp a legjobbkor ért véget a sok maradandót nem hozó első félidő.

     Nem tudjuk, a szünetben mi történt a csapatokkal, ám tény, hogy a fordulás után mindkét oldalon rendszeressé váltak a kosárlabdára emlékeztető jelenetek. Az Olajnál az egész csapat, a Jászberényben leginkább a meccs első felében láthatatlan emberként funkcionáló Dawson pörgött fel. Amint bejöttek a piros-feketék addig botrányos hatásfokkal működő távoli dobásai, rögtön élvezhetővé vált a küzdelem - már ha erről lehet beszélni egy olyan mérkőzésen, ahol a harmadik negyed derekán az egyik együttes kétszer annyi pontnál járt, mint a másik. Ekkor már gördülékenyen folytak a szolnoki akciók, a különbség pedig húsz, majd rövidesen harminc pont fölé nőtt.

     Az utolsó tíz percben Fodor, valamint a láthatóan igyekező Tuljkovics triplája emelt egy újabb szintet a fogyaszthatósági skálán, majd Jones kipontozódása hatott pozitívan az Olaj-tábor közérzetére. Az már kevésbé, hogy a játékvezetők e tükörsima meccs jelentette feladathoz sem tudtak felnőni. Konkrétan: Gaál Róbertnél már az egyszerű taktikai fault megért egy sportszerűtlent, míg Horti Bálintnál egy Nikolov zsákolás-közben bemutatott keresztbevágás nem. Mindez persze csak egy volt a sok bosszantó tévedés közül, a csata végkimenetét illetően a világon semmit sem befolyásolt, hiszen ekkor már a negyvenes határon is túllépett a két csapat közti távolság. Az első húsz perc szenvedését feledtetve örömjáték lett a vége, melyből a határtalan lelkesedéssel játszó tartalékok is kivették részüket. Folytatás pénteken 19 órakor a Kaposváron ellen, az újabb kötelező győzelem reményében.

Pór Péter: - Jól kezdtünk, ami egyben el is döntötte a mérkőzés sorsát. Úgy érzem, jó napot fogtunk ki, míg ellenfelünkről ugyanez nem mondható el. Köszönjük a berényieknek, hogy hozzájárultak a halasztáshoz.

Horváth Balázs: - A papírformának és az erőviszonyoknak megfelelő eredmény született. Időnként alulmúltuk önmagunkat.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.