Archívum - Hírek

A levegőben lógott a meglepetés

2011. 10. 21.

Szolnoki Olaj KK - Kaposvár 88-82 (17-26, 23-15, 20-22, 28-19)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 3. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző. V: dr. Vígh, Király, Vétek.
OLAJ: TROTTER 20/3, Horváth Á. 9/3, Soós, Nikolov 12, BÁDER 27.
Csere: Tuljkovics 9/3, Trepák 2, Mills 5/3, Fodor M. 4, Grebenár. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
KAPOSVÁR: J. WILSON 31/12, RAIVIO 21, Szőke 6/3, Lekli 8, Keister 8.
Csere: Koma 4, Kovács S. 4, Kutasi. Vezetőedző: Fekete Ádám. Edző: Filipovics Gordan.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 7-7, 7. p.: 13-23, 12. p.: 24-26, 15. p.: 31-31, 18. p.: 34-39, 23. p.: 48-47, 27. p.: 56-53, 29. p.: 58-61, 33. p.: 62-70, 37. p.: 73-77, 40. p.: 79-80.
Kipontozódott: Nikolov és Raivio (mindketten 40.).

     A bajnokság harmadik fordulójában ismét egy kötelező győzelem begyűjtésének céljával lépett pályára az Olaj. A vendég kaposvári csapat az elmúlt évadban csak a tizenkettedik helyet szerezte meg, s az új szezonban is két vereséggel kezdett. Ezek közül kiváltképp a második volt fájó, hiszen hazai környezetben simán, közel húsz ponttal kaptak ki a Jászberénytől. Mivel a mieink az első fordulóból elhalasztott mérkőzésen, kedden negyven egység fölött verték az újoncot, a matematikusok egyenesen hatvan pontos Olaj-sikert vetítettek előre. Ám mint számos példa bizonyítja, az ő tudományuknak viszonylag kevés szerepet osztottak a sportpályákon, ezért Pór Péter külön felhívta rá a figyelmet: hiba volna félvállról venni a somogyiak elleni találkozót.

     Báder két büntetőjével és Horváth Ákos hármasával a bajnoki címvédő hamar igyekezett tudatosítani ellenfelében, ki az úr a háznál, a tét és teher nélkül játszó vendégek azonban bátran vállalkozó Josh Wilson kosaraival tartották a lépést. Védekezésben sok volt a kihagyás hazai oldalon, ha valamelyik kaposvári játékos megverte emberét, nem volt, aki besegítsen, a kék mezesek ezáltal meglepő módon, de a látottak alapján teljesen megérdemelten építettek fel tízpontos vezetést. Pór Péter időt kért, egyidejűleg pályára küldte az Olajban most debütáló Julien Mills-t. A géppuskalábú amerikai alaposan megtáncoltatta a somogyi védőket, s bár rendre könnyedén túljutott őrzőjén, a befejezésekkel gondjai akadtak. A Kaposvár kilenc pontot megtartott előnyéből az első tíz perc végére.

     A második játékrész elején gyorsan kiderült, Lekli Józsefből aligha lesz a magyar élvonal büntetőkirálya - a vendégek centere kétszer is reménytelenül rosszul célzott a vonalról -, valamint az is, hogy innentől komolyabban veszi vetélytársát az Olaj. Mikor Mills elsüllyeszette első tripláját szolnoki színekben, már csak kettővel tartottak előrébb a somogyiak, Tuljkovics sikeres távoli kísérletét követően pedig már annyival sem. A látogatók a remekül játszó Wilson vezérletével törekedtek a támadások gyors befejezésére, ami jó taktikának bizonyult, s ugyan Báder fajsúlyos ellenfél híján egyeduralkodóként tett-vett a palánkok alatt, továbbra is a mieinknek kellett futniuk az eredmény után. Mindezt sikeresen tették, félidőre ismét egyetlen pontra apadt a határozottan jó benyomást keltő vendéggárda előnye.

     A fordulást követően Báder és Wilson egyaránt ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta: előbbi egy klasszikus centergólt és négy büntetőt, utóbbi egy tökéletes hármast és egy magas ívű tempót küldött a helyére. A Trotter-Horváth hátvédpáros magasabb fordulatszámon pörgette az Olajt, de a jól küzdő Kaposvár csak nem akart leszakadni. Mills és Nikolov igyekezete időnként erőlködésbe csapott át, majd Trepák blokkoló kezéről a saját gyűrűjébe hullott a labda. A mai napon senki nem várt kosárdrámát, ezért percről percre feszültebbé vált a hangulat a tiszaligeti arénában. A harmadik negyed végén Trepák kis híján betalált a félpályáról, a biztató kísérletnek kijáró taps helyett azonban a bosszankodás maradt, mert az utolsó tíz perc előtt még mindig a kaposváriak álltak nyerésre.

     A záró negyed elején Wilson mellé Raivio is felzárkózott a pontgyártásban, míg Fodor Mártont egy ütközés következtében le kellett cserélni. Az eksztázisban játszó Wilson triplájával hosszú idő után ismét nyolc pontra nőtt a vendégvezetés, ekkor sokan már a legrosszabb végkifejletet látták megvalósulni. Menetrendszerű szolnoki időkérés után Báder faragta a hátrányt két duplával, egy védőlepattanónál azonban a center Wilsont választotta játszótársul, aki köszönte szépen a lehetőséget. Soós üres helyzetből a gyűrűt sem találta el, majd a túloldalon 2+1-et érően szabálytalankodott Szőkével szemben. A kaposvári bedobó pontjaival szűk négy perccel a vége előtt még mindig hétre, sőt Raivio eredményes betörésével kilencre rúgott a somogyi előny.

     A végjátékban Wilson és Raivio büntetővel már-már győztesnek látszott a Kaposvár, de Trotter és Báder közös erővel labdát szerzett, Nikolov ziccerével pedig egyetlen pontra jött fel az Olaj. Aztán Vétek játékvezető került a népharag középpontjába, aki a Wilson lábáról az oldalvonalon túlra perdülő játékszert visszaadta a vendégeknek. Az utolsó huszonöt másodpercben Obie Trotter egyik ámulatból a másikba ejtette a gyomorideggel küszködő Olaj-tábort: előbb hatalmas blokkot adott az addig élete meccsét játszó Wilsonnak, majd az ellentámadásból egy 2+1-es akcióval megfordította az állást. A honosított irányító klasszisának köszönhetően finoman szólva cinkes vereséget úsztak meg a piros-feketék, akik a jövőben remélhetőleg megfogadják a találkozó tanulságát: mindig, mindenkit komolyan kell venni, méghozzá az első perctől...!

Pór Péter: - Nagyon rosszul játszottunk, ráadásul már az elején elhittük, hogy sima meccs lesz mai. Az utolsó két percben egy jól játszó és nagyot küzdő vendégcsapatot sikerült legyőznünk.

Fekete Ádám: - Felálltunk a Jászberény elleni sokkból. Úgy gondolom, nem a Szolnok nyerte meg, hanem mi veszítettük el a mérkőzést, ettől függetlenül gratulálok a csapatomnak!
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.