Archívum - Hírek

Könnyed Olaj-siker Debrecenben

2011. 10. 25.

Factum Sport Debrecen - Szolnoki Olaj KK 54-94 (13-28, 21-25, 8-12, 12-29)
Férfi kosárlabda, NB I. "A", Alapszakasz, 2. forduló

Debrecen, 300 néző. V: Földházi, Hegedűs, Sallai.
DEBRECEN: Ingram 16/3, Boros G., Takács D. 2, Kovács I. 2, SZABÓ M. 17.
Csere: Kaluha 3/3, Mondzinger 6, Tóth G. 8/3, Izzo. Vezetőedző: Mika Turunen.
OLAJ: TROTTER 15/3, HORVÁTH Á. 12/6, Soós 10/6, NIKOLOV 16/6, Báder 10.
Csere: Tuljkovics 4, Trepák 2, Fodor M. 7/3, MILLS 16, Grebenár 2. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 5-4, 7. p.: 5-15, 11. p.: 13-33, 16. p.: 29-43, 20. p.: 34-53, 23. p.: 34-59, 28. p.: 40-64, 32. p.: 44-69, 35. p.: 50-83, 39. p.: 52-89.

     A legnagyobb túlzással sem állítható, hogy a második fordulóból elhalasztott mérkőzés lázba hozta volna a szurkolótáborokat: a feldobás pillanatában szűk háromszáz néző lézengett a sok csatát megélt Oláh Gábor utcai csarnok lelátóján. Báder duplájával gyorsan vezetést szerzett az Olaj, ezt követően azonban sok hibával játszottak, s rövid időn belül háromszor is eladták a labdát a piros-feketék. Az alacsony szerkezetű, folyamatosan zónázó hazaiakkal szemben eleinte lassan és körülményesen támadtak a mieink, de öt perc után felvették az üzemi hőmérsékletet: előbb Soós talált be a sarokból, aztán Nikolov betörésből volt eredményes, végül Horváth Ákos szerzett jó ütemben labdát és dobott könnyű ziccert. A fiait az első másodperctől hangos szóval dirigáló Mika Turunen villámgyorsan időt kért, de a játék képén nem tudott változtatni, egy 18-0-s (!) rohammal állva hagyta a házigazdákat a bajnoki címvédő. Az első negyed végén Kaluha, majd Tóth Gábor távoli kísérlete is beesett, ám ez csak arra volt elegendő, hogy a tizenöt pontos szolnoki vezetés ne növekedjen még tovább.

     Persze ami késik, nem múlik: a második tíz perc kezdetén Mills két büntetőjével, majd Fodor Márton triplájával már kerek húszas volt a különbség. Az Olaj megfogadta a Kaposvár elleni találkozó tanulságát, komolyan vette ellenfelét, s fegyelmezett játékkal esélyt sem adott a hazaiaknak a kibontakozásra. A tetemes előny birtokában idővel visszaesett az összpontosítás a mieink oldalán, ezt a tőle megszokott lelkesedéssel küzdő Mondzinger és Szabó Miklós vezérletével kihasználta, és csökkentett hátrányán a Debrecen. Az első félidő hajrájában azonban ismét rátett egy lapáttal az Olaj, s visszaállította a megnyugtató különbséget a szünetig.

     A térfélcsere után mintha beoltották volna a csapatokat kosárszerzés ellen: Soós Gábor két üres triplakísérletet, Takács Dániel egy ajtó-ablak ziccert hibázott, mígnem Báder egy 2+1-es akcióval elkönyvelhette az első pontokat. Mintegy húsz másodperccel később a center Horváth Ákos mintaszerű passzából megismételte ezt a mutatványt, amivel huszonötre nőtt az Olaj-vezetés. Aztán Nikolov érdemelte ki a körülbelül 40 fős szolnoki tábor tapsát, miután a felezővonalnál méterekről csúszott egy szabad labdáért. Utóbbi mellett a látványosan pörgő Julien Mills érdemelt még dicséretet, amúgy meglehetősen sok hibával tarkított, kosárszegény játék zajlott a pályán.

     Az amerikai sokat vállalt, s a negyedik negyedben egyre gyakrabban húzta elő a dombóvári időszakában általunk is megismert hajszálpontos, felugrásos tempóit. Hazai részről az olasz élvonalbeli AJ Milánót megjárt Szabó Miklós próbálta tartani a frontot, de a végére felőrlődött a szolnoki túlerővel szemben. Nikolov kétségtelenül csúnya, de eredményes palánkos triplájával a harmincas határt is átlépte a két együttes közötti távolság, majd Horváth is csengetett a 6,75-ös vonalon túlról. Néhány bosszantó, kimaradt ziccer még ekkor is be-becsúszott, de az Olaj ezúttal összehasonlíthatatlanul könnyebben szállította a kötelező győzelmet, mint tette azt múlt pénteken.

Mika Turunen: - A Szolnok hamar fölénk kerekedett, mi most nem játszottunk jól, és nem is harcoltunk eléggé a mérkőzésen.

Pór Péter: - Jó koncentrációval kezdtük a meccset, így sikerült hamar elhúznunk. A folytatásban több taktikai variációt is kipróbáltunk a jövőre nézve.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.