Archívum - Hírek

Diadalmas nyitány

2011. 11. 08.

Szolnoki Olaj KK – Elan Bernais Pau-Lacq-Orthez 85-70 (26-12, 19-14, 21-25, 19-19)
EuroChallenge, Csoportkör - 1. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1500 néző. V: Baumanis (lett), Anzulovic (horvát), Hrusa (cseh).
OLAJ: TROTTER 14/3, Horváth Á. 12/6, NIKOLOV 15/9, Gay 8/6, Báder 5.
Csere: Soós 6/6, MILLS 17/6, Trepák 4/3, Fodor M. 4, Grebenár. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
PAU: GIPSON 21/6, RIMAC 21/6, Mendy, Maravic 8/3, Elonu 8.
Csere: Ramassamy 2, R. Lesca 6/3, Morency 4, Shakur, F. Lesca, Diarra, Var. Vezetőedző: Didier Döbbels.
Az eredmény alakulása: 2, p.: 8-0, 5. p.: 9-4, 8. p.: 20-10, 13. p.: 35-14, 17. p.: 37-24, 22. p.: 49-31, 26. p.: 53-45, 29. p.: 62-45, 32. p.: 70-55, 35. p.: 78-64, 38. p.: 82-66.
Kipontozódott: Elonu (36. p.)

     A FIBA Eurochallenge csoportkörének nyitányán nagy múltú, nem olyan rég még euroligás francia együttest látott vendégül az Olaj. A fénykorában többek között a sokszoros válogatott Pietrus fivérek nevével fémjelzett Pau-Orthez ugyan a bajnokságban jelenleg csak az alsóházban szerénykedik, és anyagi lehetőségei sincsenek köszönő viszonyban sem az 1995 és 2007 közé tehető sikerkorszakéval, mégis komoly és erős riválisnak ígérkezett. Ezzel szemben ahhoz, hogy a piros-feketék megfejeljék tavalyi nemzetközi szereplésüket - márpedig kimondva-kimondatlanul ez a cél -, a csoportkör három hazai mérkőzését mindenképpen hozniuk kell.

     A feldobás után az Olaj azonnal nekiesett ellenfelének: Trotter előbb egy duplát, majd egy 2+1-es akciót ért el, Brandon Gay hárompontosa után pedig már rendelhette is magához fiait a vendégek szakvezetője, Didier Döbbels. Sajnos nem csak a pontok, a személyi hibák is nagyon gyorsan gyűltek szolnoki oldalon, Hriszto Nikolovot konkrétan szűk három perc alatt háromszor látták szabálytalannak a kilencszeres francia bajnokot érezhetően tisztelő játékvezetők. Előbb csak szabaddobásokkal, aztán a veszedelmes nehéztüzér hírében álló Gipson triplájával lopakodott a Pau, de a Nikolov helyett beszálló Soós azonnal válaszolt. Amikor Trepák demoralizáló blokkot osztott ki az NBA-t megjárt Mustafa Shakurnak, már ismét a tízpontos határt nyaldosa, majd a center triplájával át is lépte a magyar bajnok előnye. A franciák hiába kerestek, nem találtak fogást a taktikailag kifogástalanul felkészített szolnoki csapat védekezésén, s mivel jobbára csak büntetőből tudtak pontot szerezni, az első tíz perc végére tovább nőtt a különbség.

     A második negyedben tovább tartotta egészen szenzációs dobóformáját az Olaj, a tizenharmadik percben már húszig számolt a hazai B-közép. A sziporkázó Mills ekkor mintha kissé túlpörgött volna, a vendégek pedig zónára váltottak, és a veterán Rimac pontjaival faragni kezdték hátrányukat - több okból is jól jött tehát Pór Péter időkérése. A kisszünet után lendületben maradt a bíróhármas jóindulatát is élvező Pau, s már-már úgy tűnt, még a szünet előtt felzárkóznak a zöld mezesek. A mieink szorítása szerencsére csak átmenetileg enyhült: mielőtt a franciák ismét meccsben érezhették volna magukat, Trotter és Horváth Ákos egy-egy triplával gondoskodott róla, hogy az Olaj megnyugtató előnnyel térjen pihenőre.

     A térfélcsere után a három faulttal visszatérő Nikolov aktivizálta magát, előbb egy támadólepattanót tett vissza, majd egyéni akcióból szerzett duplát. A másik oldalon a veszedelmes nehéztüzér hírében álló Gipson tartotta a lépést. Egyre nőtt a nyomás a mieinken, nem csak a magukra találó franciák, hanem az őket időnként látványosan támogató játékvezetők részéről. Báderen jókorát taszítottak a válogatott center technikai hibáját eredményező eset előtt - néma maradt a síp -, Gay sportszerűtlenje viszont abszolút jogos volt. A pályán is akadtak gondok, ám a zsűriasztalnál még komolyabbak támadtak, hiszen az eredményjelző táblát kezelő személyzet egyik tagja elájult. A rövid közjáték a franciákat zavarta meg jobban, az Olaj pedig a harmadik negyed második felében egy 9-0-s rohammal újra távolodni kezdett ellenfelétől.

     A Pau a záró tíz perc kezdetén ismét nekiveselkedett a felzárkózás hadműveletének, s mivel a magyar bajnok a visszarendeződések során nem mindig tudta megállítani vetélytársa gyors ellentámadásait, vészesen közeledett a javarészt Rimac és Gipson egyéni akcióira építő francia együttes. Hriszto Nikolov azonban elkapta a fonalat, rövid időn belül bevágott két triplát, kiérdemelve az Olaj-tábor éltetését. Horváth Ákos kissé elhamarkodottan vállalt a sarokból, a dobás kimaradt, de Trotter visszaszerezte, majd ellentmondást nem tűrő mozdulattal a vendégek gyűrűjébe húzta a labdát. Aztán Báder osztott ki egy óriási sapkát Elonunak, amit a centertárs olyannyira nehezen viselt, hogy egy támadóval hamarosan begyűjtötte ötödik személyi hibáját. A hajrára nyilvánvalóvá vált, hogy az Olaj megnyeri a mérkőzést, szerencsére ennek tudatában sem engedtek ki a piros-feketék, ezáltal az egymás elleni összevetés tekintetében is biztató különbség megmaradt a végére.

Pór Péter: - Nagyon jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, a védekezésünk és a támadásunk is működött. Úgy gondolom, az első félidő végén megérdemelten vezettük 19 ponttal. A szünet után volt egy kis megingásunk, de rendeztük sorainkat, s újra kezünkbe vettük az irányítást. Jó védekezésünknek és lepattanózásunknak köszönhetjük a győzelmet.

Didier Döbbels: - Ezen a meccsen nem volt esélyünk a győzelemre. Fiatal csapatunk még rutintalan, de remélhetőleg leszünk még jobbak is. Azt gondolom, még okozhatunk meglepetést a csoportban, s a továbbjutásról sem kell lemondanunk.

Báder Márton: - Az edzők jól felkészítettek bennünket a Pau ellen, taktikusan játszottunk egy kevésbé taktikus riválissal szemben. Mentálisan sokat jelent számunkra ez a győzelem, nem csak beszélünk róla, teszünk is érte, hogy kiharcoljuk a csoportból való továbbjutást. Egyenletes teljesítményt nyújtottunk, most nem volt annyi holtpont a játékunkban, mint az elmúlt bajnoki mérkőzéseken.

Teddy Gipson: - Egy jó csapat ellen játszottunk, amely ráadásul remek napot fogott ki ellenünk - mindezt mutatja a mérkőzés statisztikája is. Csak annyit tudok mondani, hogy a bajnokságban és a kupában is leszünk még jobbak, és kijavítjuk a vereségeket. Nagyon várjuk a visszavágót, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek.


A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.