Archívum - Hírek

Sárkányölők

2011. 12. 06.

Szolnoki Olaj KK - Artland Dragons (német) 90-85 (26-20, 22-24, 17-21, 25-20)
EuroChallenge, Csoportkör - 5. forduló

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1300 néző. V: Denis (belga), Gologanov (bolgár), Hordov (horvát).
OLAJ: TROTTER 20/6, MILLS 12/3, HORVÁTH Á. 18/12, Gay 7/3, Trepák 8.
Csere: GREBENÁR 10, Nikolov 8/6, Fodor M. 7/3, Soós. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.
ARTLAND: Holston 8/3, Hilliard 8, Strasser 3/3, Grünheid 11/3, KING 16.
Csere: PEAVY 21/12, Jeretin 3/3, Njei 2, FENN 11/3, Hartenstein 2, Dönick. Vezetőedző: Stefan Koch. Edző: Martin Schiller.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 9-7, 7. p.: 19-14, 12. p.: 32-23, 15. p.: 34-31, 18. p.: 39-43, 23. p.: 48-54, 26. p.: 54-57, 29. p.: 65-63, 34. p.: 67-69, 37. p.: 76-72, 39. p.: 79-81, 40. p.: 84-85.
Kipontozódott: Gay (37.), Hartenstein (37.), Peavy (39.).

     Triplaesővel indult a találkozó, Grünheid center létére magától értetődő természetességgel beszórt távolijára Trotter közel nyolc méterről válaszolt, Horváth sikeres távoli kísérletével pedig már az Olaj vezetett. A németek klasszisa azonban már az első percekben érződött, remekül megkomponált támadások végén rendre a legjobbkor játszották meg a palánk alá belépő társakat, és látszólag könnyen elért kosarakkal tartották a lépést. Trepák 2+1-es akcióját King kontrázta ugyancsak közvetlen közelről. A bő öt perc után beszálló Grebenár ismét remek cserének bizonyult, előbb Trotter, majd Horváth varázslatos passzát váltotta gólra. Az első negyed végén a most a kispadon kezdő Nikolov is betalált kintről, egy 7-0-s rohammal meglógott ellenfelétől az Olaj, bár Fenn 2+1-es kosara némiképp rontott az összképen.

     A második játékrész kezdetén Mills, majd Trotter felelt a szolnoki pontokért, a túloldalon a németországi mérkőzés hőse, Nathan Peavy tűnt fel egy hatalmas zsákolással. Az Olaj irányítóját képtelenek voltak tartani a németek: előbb a saját maga által szerzett labdát húzta a gyűrűbe, majd egy kissé kamikáze betörést bravúrosan fejezett be két emberrel szemben, amivel először a meccsen tíz pont fölé nőtt a különbség. A Dragons soraiban ezúttal Peavy fújt riadót egy hármassal - Gay csúnyán lemaradt -, majd mikor Strasser is betalált kintről, rövid idő alatt vészesen csökkent az előny. Pór Péter azonnal időt kért, ahhoz mégis túl későn, hogy Peavy elkapja a fonalat: a Puerto Ricó-i magasbedobó újabb triplájával már a németek vezettek. Szerencsére nem sokáig, mert az addig is módfelett hasznosan játszó Grebenár sorra szedte vissza a támadólepattanókat, a második esélyekkel pedig éltek a mieink. Az első félidő utolsó szolnoki akciója során Horváth Ákos emberről, félig-meddig estében elengedett távoli dobása csont nélkül hullott a gyűrűbe, ezzel a magyar bajnok várhatta négypontos fórból a folytatást.

     A második félidő az Olaj-tábor fergeteges buzdítsa ellenére Grünheid kosaraival indult. Az öltözőben maradtak a piros-feketék, Trepák üres helyzetből a gyűrűt sem találta el. A 10-0-s német kezdés okozta sokkból Gay duplája és Horváth két büntetője által ébredeztek a mieink, s azért sem bánkódtunk, hogy Peavy begyűjtötte negyedik személyi hibáját a válogatott bedobóval szemben. Trotter újfent varázsolt: előbb a teljes német védelmet kicselezve, majd egy remek ütemű labdaszerzést követően dobott ziccert, aztán laza mozdulattal beemelt egy tempóhármast is. Az irányító vezérletével rendezte sorait, és a harmadik negyed végére visszajött a meccsbe az Olaj. Magyar pályán ritkán látott magas színvonalú játék zajlott a pályán, miközben hol egyik, hol másik csapat vezetett minimális különbséggel.

     Az utolsó tíz percnek döntetlen állásról vágtak neki a felek, ami Mills és Hilliard pengeváltása után is megmaradt. Ekkor már érezhető volt, hogy ha semmi rendkívüli nem történik, apróságok fognak dönteni a győzelem sorsáról. Egy darabig az Artland tartott előrébb, de Fodor pontos szabaddobásainak, valamint Gay jó ütemű betörésének köszönhetően a negyedik játékrész derekán összejött az egyenlítés. Fontos pillanatban Hilliard távoli dobása hosszúra sikerült, míg Millsé beesett, ezzel újfent az Olaj állt közelebb a sikerhez. Ekkor a játékvezetők léptek elő - kéretlen - főszereplővé, akik Gay negyedik faultja mellé egy technikai hibát is befújtak, ezzel kipontozódott az amerikai. A végjátékra visszatérő Peavy harmadik triplájára Fodor még válaszolt, ám a negyedikre már senki, sokadszor is fordulni látszott a kocka. Pór Péter ismét időt kért, Trepák 2+1-es kosarat ért el, ezzel egyidejűleg Peavy kipontozódott. Mivel a Puerto Ricó-i klasszis hangos szitkozódás és széles mozdulatok közepette hagyta el a pályát, szintén villant a technikai. Az elképesztően izgalmas utolsó percben Hriszto Nikolov labdaszerzése, majd kétkezes zsákolása volt a döntő momentum. Miután Strasser triplakísérlete kimaradt, a német gárdának nem volt többé esélye a fordításra.

     Az Olaj harmadszor győzött a csoportkörben, a továbbjutásról jövő kedden vérbeli ki-ki meccs dönt Nicosiában.

Pór Péter: - Fontos volt, hogy jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, és bejöttek a kinti dobásaink. Mindig akadt egy emberünk, aki pontjaival átsegített bennünket a holtpontokon. Szerencsére a harmadik negyedbeli zónavédekezésünk jól sült el, és ha a végjátékban nincs egy-két figyelmetlenségünk, talán könnyebben is nyerhettünk volna. Ma ismét bebizonyosodott, hogy fantasztikus közönségünk van, rengeteget segítettek nekünk.

Stefan Koch: - A hírekkel ellentétben nem tartalékoltuk erőnket, számunkra mindig az adott mérkőzés a legfontosabb. Ennek szellemében játszottunk, az döntött, hogy a védekezésünk az elmúlt meccsekkel ellentétben ezúttal nem volt elég kemény.

Horváth Ákos: - Hullámzó mérkőzés volt, szerencsére valakinek mindig sikerült a csapat élére állnia. Győzelmünk igazi csapatmunka eredménye. Két nehéz meccs ránk a következő egy hétben, szerdától már a kecskeméti derbire készülünk.

Nathan Peavy: - Úgy érzem jól játszottunk, de nem mindig tudtunk a saját ritmusunkban kosarazni. A Szolnok azt nyújtotta, amit vártunk, jó csapattól kaptunk ki.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.