Archívum - Hírek

Trepákkal bezzeg lehet nyerni!

2012. 04. 06.

Már csak két napot kell aludni és itt a húsvét, az ünnep két napján a Tiszaligeti Sportcsarnokban rendezik meg a Magyar Kupa négyes döntőjét.
     A vasárnapi elődöntőben előbb Olaj-Körmend, majd Albacomp-Atomerőmű SE összecsapás lesz. Másnap a vesztesek a bronzcsatában, míg a győztesek a fináléban találkoznak. Két sportember, Sztojan Ivkovics és Trepák Zoltán a nagy csaták előtt az elmúlt két évtized kupaélményeit osztja meg velünk.

     A nemzetközi futballéletben néhány éve az járta, hogy aki Bajnokok Ligáját akar nyerni, az igazolja le Clarence Seedorfot. A holland származású játékos az Ajaxszal, a Real Madriddal, valamint az AC Milannal szerzett BL-trófeát. A magyar kosárlabdában Trepák Zoltánnal a soraikban nyerhetnek a csapatok Magyar Kupát. Minderre bizonyságul az Olaj KK válogatott centere négy Magyar Kupa-győzelmet tudhat magáénak, amit három klub színeiben ért el. Ebből kétszer az Olajjal, egy-egy alkalommal pedig a Kaposvárral és a ZTE együttesével nyert kupaaranyat. Sőt, ha tovább megyünk, a center a Falco KC kosarasaként egy ezüstérmet, míg az Olajjal egy negyedik helyet is elkönyvelhet.

     - Vajon melyik volt közülük a legemlékezetesebb? - faggattuk a játékost, aki húsvétkor tovább gyarapíthatja aranyérmei számát.

     - Szinte mindegyik döntő emlékezetes valamiért, de én legszívesebben a győzelmekre gondolok vissza - kezdte Zoltán. Tíz évvel ezelőtt fiatal játékosként az Olajjal, vagyis a Mol Szolnokkal nyertünk a felújított Tiszaligeti Sportcsarnokban. Óriási volt a várakozás, hiszen előtte a kilencvenes években három kupadöntő is elbukott a szolnoki csapat. Szerencsére sikerült legyűrnünk a Paksot, ha jól emlékszem, 13 ponttal vettem ki a részem a sikerből. Egy év múlva szintén a Szolnokkal jutottunk a négy közé, de a debreceni Főnix Csarnokban a Vadkakasoktól kikaptunk az elődöntőben. A harmadik helyért a Körmenddel mérkőztünk, és az utolsó másodpercekig úgy tűnt, hogy meglesz a bronzérem, ám elég volt egy figyelmetlenség, és a dudaszónál kapott ziccerrel elúszott az érem. A következő kupadöntőre már szívesesebben emlékszem, azt már a Kaposvárral harcoltuk ki, méghozzá az Albacomp otthonában. Később, 2009-ben a Zalaegerszeg színeiben az elődöntőben 22 pontot dobtam az Albacompnak. A Falco elleni fináléban előbb bal, majd a jobb bokám is kifordult, ezért nem a pályán fejeztem be a mérkőzést, de a dobogó tetején már együtt ünnepeltem társaimmal. Tavaly ismét az Olaj színeiben, a paksiakat legyőzve jutottunk a döntőbe, ahol óriási meccset játszottunk az Albacomppal. Tudom, hét pontot dobtam a második félidőben, volt közte egy jól időzített tripla is. A kupagyőzelmet követő ünneplés örökké felejthetetlen marad, azt hiszem, nemcsak az én számomra. Jó lenne megismételni a kosárünnepet húsvéthétfőn!

     A magyar kosárlabda egyik legismertebb figurája Sztojan Ivkovics játékosként és edzőként is aranyérmes. Az egykori Jugoszláviában is a jegyzett játékosok közé tartozott, mígnem 1992 nyarán Szabadkáról az Olajbányászhoz szerződött. A Szolnokon eltöltött hat évad alatt sok szép sikert ért el a piros-feketékkel, többek között két bajnoki ezüstérem, valamint három Magyar Kupa-ezüstérem részese volt.

     - Tisztán emlékszem mindhárom, Körmend elleni vesztes kupadöntőre - nyitott Sztojan. - Legelőször 1993-ban a Honvéd csarnokban találkoztunk velük, és azt gondolom, hogy megérdemelten nyertek. Rá egy évre hazai pályán rendezett a Körmend kupadöntőt, nem akarok senkit megbántani, de nagyon gyanús körülmények között veszítettünk. 1994-ben pedig egyértelműen jobbak voltunk a vasiaknál, de úgy érzem, két ember megfosztott bennünket az aranyéremtől - mondta.

     Játékosként azonban nem maradt kupaarany nélkül Ivkovics, amit Trepák társaként a Kaposvár csapatával szerzett. - Az Albacomp otthonában nyertünk, akkora volt az elkeseredés a fehérvári táborban, hogy se dobogó, se eredményhirdetés nem volt, az aranyérmeket kapitányunknak Filipovics Gordannak nyomták a kezébe, ő osztotta ki közöttünk. Így még édesebb volt a siker.

     Három éve mint a Pécsi VSK edzője örülhetett Magyar Kupa-győzelemnek, hiszen csapatával a Falco KC ellen, a vasi fővárosban diadalmaskodott.

     - Egyértelműen a csapatmunka diadala volt a kupasiker - folytatta Sztojan. - Nem voltak sztárok az együttesben, jól játszva vertük meg a Falcót.

     Végezetül a húsvéti négyes döntő esélyeiről is faggattuk a szakembert.

     - Négy közel egyforma képességű csapat lép pályára a Tiszaligetben. Jó és izgalmas mérkőzéseket várok. A kicsit túlversenyeztetett, három fronton is harcoló Olaj, nagyszerű szurkolótábora segítségével megvédheti címét.

A Szolnoki Olaj Magyar Kupa-döntői:

1993.05.30. Körmend-Hunor KC - Szolnoki Olajbányász 80-68
1994.06.06. Körmend KC - Szolnoki Olajbányász 68-67
1995.05.01. Marc-Körmend KC - Szolnoki Olaj KK 95-90 2.hu
2002.05.05. Mol Szolnok KK - Atomerőmű SE 91-82
2007.04.14. Szolnoki Olaj KK - Lami-Véd Körmend KC 80-67
2011.03.14. Szolnoki Olaj KK - Albacomp 79-71

A Magyar Kupa-döntő programja:

Április 8. húsvétvasárnap
16:00: Szolnoki Olaj KK-Körmend
18:30: Albacomp-Atomerőmű SE

Április 9. húsvéthétfő
16:00: Bronzmérkőzés
18:30: Döntő
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.