Archívum - Hírek

A Főnixben szárnyalhat az Olaj

2012. 04. 27.

A nyitó meccset a magyar bajnok és kupagyőztes Olaj vívja a török Besiktas ellen, 18 órakor. Majd ezt követően a francia Chalon az orosz Ljubercivel találkozik.
     Az Olaj pénteki, elődöntőbeli vetélytársát, a török Besiktas csapatát 1903-ban alapították. A fekete-fehér isztambuli gárda egyszeres bajnok és egyszeres kupagyőztes. Az előbbi trófeát 1975-ben, míg az utóbbit idén februárban szerezték, mikor a fináléban 78-74-re győzték le a Banvit csapatát. A nemzetközi porondon az Európa-kupa selejtezőjében kezdtek, de alulmaradtak a belga Dexia együttesével szemben. A váratlan búcsút követően, első mérgükben 6-0-s mérleggel hozták a nyitó csoportkört. A második fordulót 4-2-es összesítéssel a második helyén zárták. Így a rájátszásban az első körben az Olajt megelőző német Artland Dragonsszal találkoztak, melyen két szoros mérkőzésen léptek túl.

     Állományukból a legismertebb játékos a Puerto Ricó-i Carlos Arroyo (irányító), aki összesen 9 szezont húzott le NBA-s csapatokban. A két amerikai bedobó David Hawkins és Marcelus Kemp egyaránt vajkezű játékos, és emellett még nagyon hasznosan kosárlabdáznak. Szintén kiváló játékos a szerb Zoran Erceg, akinek 211 cm-es magassága mellett 120 kg a testsúlya. És akkor még nem említtettük a brit erőcsatárt, a 206 cm magas Pops Mensah-Bonsut (Nagy-Britannia), aki öt NBA-s, valamint spanyol, olasz és orosz euroligás csapatokban szórta a pontokat. Két éve Nagy-Britannia válogatottjával a Tiszaligetben is megfordult, akkor 14 ponttal járult hozzá az övéi 91-82-es győzelméhez. A cserék, a rotáció további tagjai Fikret Can Akin és Mehmet Yagmur (irányítók), Serhat Cetin (dobóhátvéd), valamint a Baris Hersek nevű erőcsatár.

     És akkor még nem beszéltük edzőjükről Ergin Atamanról, aki ugyan szintén 2011 óta a csapat edzője, de a 2007—2008-as szezonban már irányította a gárdát, akkor elődöntősök voltak. Nagy sikereit a török Efes Pilsennel és az olasz Sienával érte el. Az előbbivel Euroliga-döntős, majd az utóbbival Saporta-kupa-győztes volt, még 2002-ben. Most újabb nemzetközi sikerekre vágyik a török szakember. - Régen, 1996-ban nyert török együttes utoljára nemzetközi kupát, most rajtunk a sor, hogy megtörjük a rossz sorozatot - kezdte az edző a FIBA-Europe honlapján. - Természetesen mi mindent megteszünk a siker érdekében. Februárban megnyertük a Török Kupát, ami motiváció számunkra. Tudjuk, hogy nemcsak a Besiktas-szurkolók, hanem egész Törökország mögöttünk áll az elkövetkező napokban. Az Olaj számunkra egy ismeretlen csapat, de ha már idáig eljutott, az nem lehet véletlen, és jár neki a tisztelet. Lehet, hogy a leggyengébb csapat papíron a Szolnok, de a hazai pálya előnyt jelent számára, ami fontos az ilyen nagy tornákon.

     Pór Péter, az Olaj saját nevelésű edzője a magyar mezőnyben már mindent megnyert csapatával, amit lehetett. Az idei szezonban már a nemzetközi színtéren is nagyot produkált a piros-feketékkel. - Legutóbb az egyik kollégám azt kérdezte, hogy megelégszünk e azzal sikerrel, hogy a négyes döntőbe jutottunk? - ezzel kezdte a szakember. - Azt mondtam neki: az életben nem biztos, hogy lesz még egyszer olyan lehetőségünk, hogy a legjobbak rájátszásában vehessünk részt. Élnünk kell ezzel a lehetőséggel! Ennek szellemében készülünk. Már hétfőn két edzést tartottunk a Főnixben, bizony szokatlan volt mindannyiunk számára, hiszem más a térhatás, kemény a gyűrű, a palánk és a parketta. Szerdán délutántól már egy debreceni szállodában lakunk, és továbbiakban napi két edzésen veszünk részt. Közben igyekszünk kielemezni vetélytársaink, legelőbb a Besiktas játékát, amely egy kiváló erőkből álló, rutinos csapat. A pénteki meccs elején fontos lesz, hogy ne essünk nekik, türelmesen fegyelmezetten kosárlabdázzunk. Találjuk meg először a saját játékunkat.

Az EuroChallenge Final Four 2012 programja
Elődöntők
04.27. péntek, 18:00 Szolnoki Olaj KK – Besiktas
04.27. péntek, 20:30 Elan Chalon - Triumph Lyubertsy
Helyosztók
04.29. vasárnap, 18:00 Bronzmérkőzés
04.29. vasárnap, 20:30 Döntő

Ezt várják a négyes döntőtől:

     Dr. Nyerges Zsolt, a Szolnoki Olaj elnöke immár 15 éve irányítja társaival a kosárlabdaklubot. - Legmerészebb álmaink váltak valóra azzal, hogy a döntőbe jutottunk - mondta a klubelnök. - Azt vártuk az együttestől, hogy élje túl az első csoportkört, majd a másodikban tisztességesen álljon helyt. Erre föl a második fordulóból is sikerült továbbjutniuk, sőt a Ventspils elleni play-off meccset is megnyerték a fiúk, melyhez a tudás és a jó játék mellett némi szerencse is kellett. Hatalmas sportdiplomáciai sikert értünk el azzal, hogy hazánkban rendezhetjük meg az EuroChallenge Kupa négyes döntőjét. A realitás az hogy, mind a három csapat jobb színvonalú bajnokságból érkezik hozzánk, a költségvetésük és az állományuk is erősebb a mieinknél. De mindig van egy olyan nap, mikor mindenkit le lehet győzni!

     Kmézics Zorán, az Olaj bajnokcsapatának egykori játékosa és edzője: - Úgy gondolom, az Olaj - Besiktas elődöntő győztese lesz az EuroChallange Kupa nyertese. A törökök ugyan erős bajnokságból érkeznek, egyénileg remek kosarasok alkotják, több játékosuk is éveket töltött az NBA-ban, de csapatként az Olaj egységesebbnek tűnik, mint vetélytársa. Amennyiben rendben lesz a piros-feketék védekezése, gyors indításokból meglepheti ellenfelét. Különösen annak fényében igaz ez, hogy véleményem szerint a Final Four legjobb kontrajátékosa, a bolgár Hristo Nikolov a szolnoki együttest erősíti. Sőt, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az Olaj szurkolótábora szinte hatodik játékosként ott fog tornyosulni az oldalvonal mellett, márpedig ez béklyót tehet a riválisokra és szárnyakat adhat Báder Marciéknak.

     Rezák László, az Olaj KK egykori bajnokcsapatának szakvezetője: - Nem tagadom, a Kecskemét elleni, utolsó bajnoki negyeddöntőt látva sok minden megfordult a fejemben, ám tudom és ez sokszor be is bizonyosodott az EuroChallange-sorozat mérkőzésein, az Olaj játékosai a tét nagyságával egyenes arányban képesek magukat felszívni, és valami elképesztően parádés teljesítménnyel kirukkolni. A török férfi klubkosárlabda minden tekintetben jóval előrébb tart, mint a magyar, ennek ellenére, amennyiben pszichésen rendben lesznek Horváth Ákosék és elkapnak egy jó dobóformát, akár meglepetést is okozhatnak és bejuthatnak a vasárnapi döntőbe. Nálam egyébként a Chalon gárdája a favorit, de hozzá kell tennem, az orosz Ljuberci és a török Besiktas szinte ugyanolyan játékerőt képvisel, mint a francia együttes.

     Englert Orsolyának van Final Four-tapasztalata, hiszen nyolc évvel ezelőtt tagja volt a Szolnoki MÁV-Coop SE csapatának, amely második volt az Európa-kupa isztambuli négyes döntőjében. - Azt gondolom, hogy az Olajnak az esélytelenek nyugalmával kell pályára lépnie Debrecenben - kezdte az Orsi, aki minap jelentette be visszavonulását. - Ez már egy csodás siker, amit elértek idáig. Nem szabad, hogy a fiúkat nyomja a hazai pálya. Egy biztos nem könnyű Final Fourt játszani, hiszen kétnaponta ritkán van meccs, ráadásul az ellenfeleket sem ismered igazán. Ha hibázol az egyik meccsen, utána már nem tudsz korrigálni. Biztos vagyok benne, hogy a fiúk legendás szurkolóik biztatása mellett mindent megtesznek egy jó eredmény érdekében, és ezután már emelt fővel jöhetnek le a pályáról.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.