Archívum - Hírek

Az Olaj és a trónkövetelő csatája

2012. 05. 18.

Ma este negyed hétkor feldobják a labdát a szombathelyi Aréna Savariában, és megkezdődik a három győzelemig tartó bajnoki döntő, a trónkövetelő Falco KC és a címvédő Szolnoki Olaj KK között.
     Pór Péter, az Olaj KK szakmai igazgatója immár harmadik alkalommal döntőzik csapatával. Öt éve a Körmendet, míg tavaly az Albacomp csapatát verték a fináléban. Az előző két párharcban csapata volt a pályaválasztó, most azonban az alapszakaszgyőztes Falco KC-Szombathely gárdája kezdheti hazai pályán a bajnoki döntőt.

     - Egyértelmű, hogy a hazaiak mellett egy meccset idegenben is meg kell nyernünk - kezdte a szakember. - A Falco bizonyította az egész szezonban, hogy nem csak egyénileg alkotják jó játékosok, hanem csapatként is jól működik. Mindezt bizonyítva Kálmán László, aki az elmúlt években elsősorban a pontszerzésben jeleskedett, mostanság szórja a gólpasszokat társaink. Mellette a további kulcsemberek, a ponterős amerikai Chad Timberlake, és a jól képzett szerb center, Djordje Pantelics kikapcsolása lesz az egyik legfontosabb feladatunk. Emellett szemmel kell tartanunk a két Tamást, Willt és Harazint is, nem férnek bele a két csereember pontjai terveinkbe. Elsősorban meg kell akadályoznunk a gyors indításaikat, öt az öt elleni játékra kell kényszerítenünk őket. Szinte mindegyik mérkőzésüket láttuk videón, vagy a televízióban. A játékuk mellett felkészültünk a pokoli hangulatra is, ami minden bizonnyal fogad majd bennünket Szombathelyen. Az Albacomp elleni győzelem után két napot pihentünk, vasárnap már megkezdtük a felkészülést a bajnoki döntőre. Azt gondolom, hogy a munkát, amit elterveztünk, azt el is végeztük, felkészültünk a páros csatára.

     Báder Márton, az Olaj KK kapitánya: - Az Albacomp elleni 3-0-ás győzelmünket követően két napot pihentünk, majd volt időnk ideális feltételek mellett felkészülni a bajnoki döntőre - mondta a válogatott center. - Közben elemeztük vetélytársunk játékát, amely az elvárásoktól is jobban teljesített ebben a szezonban, hiszen megnyerte a bajnoki alapszakaszt. El kell ismerni, hogy jó csapatot alkotnak. Egy biztos, nagy párharcok lesznek mindkét oldalon, de azt gondolom, a csapatmunka fog majd dönteni a fináléban, Mind fizikálisan, mind rutinban jobbak vagyunk a szombathelyieknél, mellettük a hazai pálya előnye szól. Már az első, mai meccsen el akarjuk venni a vasiak pályaelőnyét. Természetesen azért dolgoztunk, és azon leszünk, hogy megvédjük címünket.

     Érdekesség, hogy Bence Tamás, a Falco KC mestere edzőként először vezényli csapatát bajnoki döntőben. Játékosként azonban már jó néhány fináléban szerepelt, többek között a '91-es döntőben, a ZTE színeiben, akkor azonban alulmaradt együttesével az Olajbányásszal szembeni párharcban.

     - Nem vitás, a párharcnak annak ellenére sem mi futunk neki esélyesként, hogy nálunk van a pályaelőny - vélekedett az Edző a Vas Népe honlapján. - Minden ellenfelünk mellett szól. Ám a pályán csak öt ember küzdhet öt ellen, akkor pedig el lehet tüntetni minden különbséget. Mert nem feltartott kézzel kezdünk bele a csatába. Ha már idáig eljutottunk, akkor megpróbáljuk folytatni a csodát, megpróbálkozunk a bravúrral. Ugyanis annak a Szolnoknak, amely megnyerte a Magyar Kupát és az EuroChallenge kupában is kiemelkedően szerepelt is vannak gyenge pontjai, és talán a stílusuk is fekszik nekünk. A rájátszásban eddig meccsről meccsre javultunk. És most is azt várom a fiúktól, hogy előrelépjünk, főleg támadásban. A védekezésünk elég jól működik, de támadásban a Sopron és a Körmend ellen mutatottnál többet kell nyújtanunk. Sokkal többet. Szerencsére nyomás nincs rajtunk, a vezetőség és a szurkolóink is elismerik az eddigi eredményeinket. Reménykedik mindenki a jó folytatásban. Ettől függetlenül mindent megteszünk azért, hogy a pályaelőnyünket megőrizzük. Amire szerintem azért van esélyünk, és a fiúk is hisznek ebben. Nagyon fontos az első meccs: ha nyerünk, akkor meglepjük ellenfelünket, és bejelentkezünk a bajnoki címért. Márpedig mi erre készülünk. Kálmán nagyon rossz állapotban van, Szanati, Harazin és Simon is vírusos betegséggel bajlódik, de mindenki játszani fog.

     Kálmán László, a Falco KC kapitánya: - Az alapszakaszt az első öt helyen záró gárdából nekünk van a legszűkebb költségvetésünk és - papíron - nekünk van a leggyengébb keretünk - kezdte a rutinos irányító. - De ez a csapat csapatként nagyon jó. Mindenki tudja, hogy mi a dolga, és maximális akarással, fegyelmezetten teszi a feladatát. A Szolnok ellen nem mi leszünk az esélyesek, de ez nem probléma, hiszen arra sem adtak nekünk sok esélyt, hogy alapszakaszt nyerjünk, hogy döntőbe kerüljünk. Márpedig, ha itt vagyunk, akkor mindent elkövetünk azért, hogy a csoda folytatódjon. Néhány napot pihentünk, aztán folytattuk az erőltetett menetet. Remélem, hogy addigra jobb állapotban leszek - igaz, legalább másfél hetet kellene pihennem a fájós könyökömmel. Arra pedig most nincs idő.

     Meszlényi Róbert, a soproni férfi kosárcsapat vezetőedzője hosszú évek óta él a sportágban. Sőt, azon kevés szakemberek közé tartozik, aki nemcsak férfi, hanem női csapattal is dolgozott már. A Soproni Postás hölgyeivel egészen bajnoki döntőig menetelt az évtized elején. Az utóbbi években azonban férficsapatokat irányított. Most annak a Sopronnak a vezetőedzője, amely csak egy öt szettes nagy csatában veszített a Falcóval szembeni negyeddöntőben. Vajon Meszlényi mester hogyan vélekedik a bajnoki döntő esélyeiről.

     - Testközelből éltem meg, hogy a szombathelyi együttes szívós, erős gárda, de nem sokon múlt, hogy mi jussunk tovább a párharcból - kezdte az edző. - Ha sikerült volna továbblépnünk, talán még a Körmendet is el tudtuk volna kapni. Bár ebbe a feltevésbe már benne van a "ha" szócska, ami nem játszik a mérkőzéseken. A vasiak oldalán áll a hazai pálya előnye. A Szolnoknak azonban erősebb a játékoskerete, cserepadon olyan kosarasok ülnek, akik máshol biztosan a kezdő ötösben szerepelnének. Ráadásul az EuroChallenge Kupában és az Albacomp ellen is bizonyították, hogy nem csak otthonukban, hanem idegenben is képesek a fontos találkozókat megnyerni. Mindez önbizalomban is sokat jelent náluk. Bár nem vagyok egy jóstehetség, de azt mondom, hogy az Olaj nyeri a bajnoki finálét, de az is biztos, hogy nem nullára.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.