Archívum - Hírek

A Főnix Csarnokban rendezik a 61. Magyar Kupa döntőjét

2018. 02. 14.

Péntektől vasárnapig Debrecenen lesz a magyar kosárlabdázás szeme
A Főnix Csarnokban rendezik a 61. Magyar Kupa döntőjét
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 1951-ben írta ki először a férfi magyar kupát. Az első trófeát a Vasas MÁVAG nyerte, a döntőben 43-39-re legyőzve a Bp. Haladást. A sorozat 1989-ig Magyar Népköztársasági Kupa néven futott. Majd két évtizeden át a fővárosi csapatok játszótere volt a kupa (is). 1969-ben a Soproni MAFC első vidéki csapatként játszhatott döntőt és hatalmas meglepetésre meg is nyerte a MAFC 85-70-es legyőzésével. 1988-ig kellett várni a vidéki csapatok döntőjére, a Zalaegerszeg az Oroszlányt 80-78 arányban múlta felül.

A kiírás többször is változott. Selejtezős rendszerben, körmérkőzéses formában, majd négyes döntős lebonyolításban dőlt el a Magyar Kupa sorsa. A nemzetközi trendekhez és a versenynaptárhoz igazodva, 2014 óta Magyarországon is nyolcas döntőt rendeznek, amelynek az alapszakasz felénél az első nyolc helyen álló csapat a résztvevője. Azóta viseli a sorozat az 1955-ös Európa-bajnokságot nyerő válogatott egyik klasszisának, Zsíros Tibornak a nevét.

Természetesen a Magyar Kupa története is rendesen meg van spékelve szolnoki vonatkozással. Az Olaj ’93-ban, ’94-ben és ’95-ben is döntőbe jutott, ám mindhárom alkalommal a Körmend győzte le. Az első kupagyőzelmét hazai pályán szerezte meg a csapat, 2002. május ötödikén a Paksot 91-82-re legyőzve. Fennállása során a szolnoki csapat tizenkétszer játszott döntőt a Magyar Kupában, ebből hatot meg is nyert. Ugyanakkor egyedülálló, hogy az Olaj 2011 óta mind a hét döntőben ott tudott lenni. Ezek közül négyszer nyert.

A jelenlegi csapatból Strahinja Milosevic és Vojvoda Dávid is részese volt a két legutóbbi kupagyőzelemnek. 2014-ben Pécsen, az első nyolccsapatos kupadöntőben nyert az Olaj, valamint 2015-ben a Tüskecsarnokban is. Az akkor 67-49-re legyőzött Kecskemét csapatában szerepelt Kovács Péter. Ugyanakkor Vojvodának Tóth Ádámmal együtt van az Olajjal szemben elbukott kupadöntője is. Még paksi játékosokként lettek ezüstérmesek 2012-ben a Trotter-Báder féle Olaj mögött. Érdekesség, hogy Kendrick Perry „majdnem” kupagyőztesnek mondhatja magát, hiszen a Körmend éppen az Olajt legyőzve szerezte meg hetedik trófeáját 2016-ban, ám a februári kupadöntő idején az amerikai irányító térdsérülése miatt már nem volt ott az MTE keretében. A címvédő az Alba Fehérvár csapata, amely tavaly Győrben 59-58-ra győzte le az Olajt.

A helyszínről: A debreceni Főnix Csarnok második alkalommal lesz házigazdája a rendezvénynek. 2003-ban, az alig egy éve átadott létesítményben a Paks 91-68-ra legyőzte az akkor Debreceni Vadkakasok néven futó hazaiakat. Most viszont mindenkinek semleges lesz a helyszín, lévén az alapszakasz felénél a Debrecen nem tudta megcsípni a nyolcadik helyet, ebben a Kecskemét akadályozta meg. Már az első debreceni kupadöntőn is ott volt az Olaj, amely 2012-ben a Főnixben rendezte a EuroChallenge Final Fourt, de 2014-ben három EuroCup-mérkőzését is ott játszotta.

A résztvevőkről: a nyolc csapat közül a Körmend dicsekedhet(ne) a legtöbb trófeával, héttel. Az Olaj hatszoros kupagyőztes, míg az Alba, a Paks és a ZTE négy-négy alkalommal önthetett pezsgőt a serlegbe. A Kecskemét és a Pécs egy-egy alkalommal győzött. A Falco az egyetlen „kupátlan” csapat, a szombathelyiek eddig négyszer jutottak döntőbe, de mindannyiszor kikaptak.

Az esemény hivatalos honlapja: Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa 2018
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.