Archívum - Hírek

Olaj-tábor: az első számú közellenség?

2008. 11. 21.

Felfokozott hangulat, bírói mellényúlások és vérre menő játék jellemezte a keddi Olaj-ASE rangadót. Azóta az országos média felkapta az ügyet és a legtöbb cikk a vérmes Olaj-szurkolók újabb "rémtetteitől" hangos. A piros-feketék (érthetően) felháborodtak, ezért gondoltuk úgy, hogy összefoglaljuk a történteket szolnoki szemmel, bevonva vezetőséget, drukkereket, s feltárjuk, a jelen lévő hazaiak szerint mi is történt a keddi, tiszaligeti meccsen.
     Az egész város lázban égett, a szolnoki utcákon már hétfőn nagyon sokan arról beszéltek, hogy micsoda fegyvertény lenne elkapni az addig veretlen atomvárosiakat a kedd esti szuperrangadón. Ahol a sarki újságárustól kezdve a rutinos szülésznő-gyógyászon át az általános iskolásokig csaknem mindenki vallásként tekint a pirosra és feketére, ott óhatatlan, hogy mindig lesznek kisebb-nagyobb összetűzések és főleg lesznek irigyek.

     A lelátók világa a Tisza-parti megyeszékhelyen ugyanis az ízig-vérig fanatikus drukkereké. A honi kosárlabdában egyedülálló szurkolótáborral rendelkező csapat vezetőedzője és csapatkapitánya is számos alkalommal hivatkozik arra, hogy a közönség segítsége elengedhetetlen a győzelmekhez, itt a hatodik ember már évek óta a publikum.

     De mi is történt azon az ominózus kedd estén a parketten? A 16. percben a paksiak légiósa, Charles Gosa tört a palánk felé, az Olaj erőcsatára, Andrius Jurkunas pedig - egybehangzó vélemények szerint - teljesen szabályos keretek között szerelte, a bírók mégis személyi hibát és két szabaddobást ítéltek a vendégjátékos javára. Ekkor szabadult el a pokol. A nézőtérről pénzérmék, pénztárgépszalagok repültek a pályára, s a vendégkispad mögötti plexi palánkot is betörték a nézők.

     - Tizenhét éve szerepelek az élvonalban, megéltem egy-két kemény esetet, ezúttal mégis azt mondom: eddig, és ne tovább! A balhé perceiben azt éreztük az Olaj csarnokában hogy ez a terror háza - nyilatkozta Mészáros Zalán, az ASE irányítója a Nemzeti Sportnak. A veterán kosarast internetes portálok, napilapok keresték meg a mérkőzést követően, de a cikkekben a szolnoki klub egyetlen játékosa, vezetőségének egyetlen tagja sem szólalt meg a botrányos ügy kapcsán. A rutinos kosaras viszont olyan dolgokat is állított ezekben az interjúkban, amik a közvéleményt egyértelműen a szolnokiak ellen hangolják, s valóságtartalmát sokan vitatják.

     Rózsás Gábor, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének versenyigazgatója szerint nem óvási ok az, hogy a hazai nézők rendbontása miatt a játékvezetők nem szakították félbe kedden az Olaj-ASE férfi bajnoki összecsapást. Rózsás elmondta, a hivatalos óvás, illetve a három bíró közül kettő jelentése még nem érkezett meg a szövetségbe. A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy csak valamennyi jegyzőkönyv és jelentés beérkezése után lehet részletesen tárgyalni az ügyet. Rózsás Gábor jelezte, hogy az óvástól függetlenül tárgyalja majd a fegyelmi bizottság a Szolnokon történteket. A szövetség, mint mondta, többféle szankcióval élhet - pénzbírság kiszabása, pályaválasztói jog felcserélése, vagy akár pályabezárás elrendelése -, igaz, a korábbi elnökség máig élő iránymutatása leszögezi, hogy utóbbi csak a legvégső megoldás lehet, mert nem szabad elvenni a többi nézőtől a szórakozás lehetőségét.

     Tarjáni László akár ősszurkolónak is mondhatja magát. A klub egyik bérletese, aki a mérkőzéseket a vendégkispad mögötti mobil lelátóról követi figyelemmel. Szerinte a vendég játékosok profi sportolóhoz méltatlan viselkedést engedtek meg maguknak kedden este. - Jól emlékszem a meccsre, a 16. percben, amikor Jurkunas megítélésem szerint szabályosan szerelt, a bírók faultot ítéltek. Ekkor az egész szektor felugrott dühében, többen is kiabáltak, de hogy ki törte ki a plexit, azt nem tudom. Többen is mondták, hogy az már egyébként is repedt volt, így könnyebben kitört. Felkészültebb bírókat kellene küldeni a mérkőzésekre, különösen a rangadókra. Ez a három játékvezető véleményem szerint nevetséges ítéleteket hozott, melyekkel nemcsak a csapatokat, hanem a közönséget is idegesítették. Arról nem beszélve, hogy az ellenfél játékosai közül Gulyás és Mészáros folyamatosan, nagyképűen mutogatott felénk. Az előbbi kosaras a törülközőjével csapkodta a kispad mögötti nézőket. A két volt válogatott játékost az idegesítette leginkább, hogy fiatal játékosaink levették őket a pályáról. Persze az igaz, hogy a pályán és a nézőtéren rendnek kell lennie, ám ahhoz, hogy a találkozók balhémentesek legyenek, nemcsak nekünk szurkolóknak, hanem a szövetségnek, a játékvezetőknek és a csapatoknak is sokat kell tenniük.

     Az esettel kapcsolatos fejleményekről megkérdeztük Barcsik Tamást, a szolnoki Oilboys szurkolói csoport egyik vezetőjét is. - Azt gondolom, a történetet sokkal inkább felfújták annál, mint ami valójában mögötte áll. Úgy vélem, hogy a paksiak egyes játékosai a mérkőzés alatt többször hergelték a közönséget, de tény az is, hogy betört a plexi és volt dobálás is. Hasonló súlyú események nem kizárólag ezen a mérkőzésen, és nemcsak Szolnokon fordultak már elő, hanem több más helyszínen is. Ez utóbbiakból mégsem lett ekkora "botrány", sőt a sajtó legtöbbször jótékonyan szőnyeg alá söpörte ezeket.

     Ebben az esetben viszont természetes, hogy megint reflektorfénybe került a tiszaligeti oroszlánbarlang, hiszen a szolnoki szurkolás mindig is fekete lónak számított kosaras körökben. Abban már csak reménykedhetünk, hogy a szankcionálás során kedvező elbírálásban részesül a "terror háza"...
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.