Archívum - Hírek

Rajt előtt az Olaj KK

2009. 10. 03.

Szombat este elrajtol a férfi kosárlabda-bajnokság mezőnye. A Szolnok Olaj KK a Sopront fogadja 18 órakor a tiszaligeti arénában.
     Mint azt az utóbbi évA rajton a Sopront mindenképpen le kell győznünk...tizedben megszokhattuk, 14 együttes lesz érdekelt a bajnoki küzdelmekben. Az előző évadhoz képest annyi változás történt, hogy a kieső Enternet helyett a Salgótarján fog indulni. A 26 fordulós alapszakaszt a felső-, illetve alsóházi rájátszás követi. Az előbbiben nyolcan vehetnek részt, negyeddöntőkben búcsúzó csapatok számára véget ér az évad. A továbbjutók pedig értelemszerűen az elődöntő, majd ezt követően két gárda lesz a finálé rész vevője.

     Jósolni szinte lehetetlen, hiszen legalább hat, közel azonos képességű csapat száll majd harcba az érmekért. Nevezetesen a címvédő Atomerőmű SE, az elmúlt évadban harmadik ZTE, a nyáron teljesen átalakult és megerősödött Kecskemét, az örök esélyes, de az elmúlt tíz évben semmit sem nyerő Albacomp, a tavaly előtti bajnok Falco KC, és akkor még nem beszéltünk az úgynevezett "sötét lovakról": a Dombóvárról, a Körmendről, a Sopronról és hozzájuk sorolhatjuk az elmúlt szezonban ezüstérmes és kupagyőztes pécsi csapatot, amely új edzővel, Kmézics Zoránnal, valamint új légiósokkal, fiatal magyar játékosokkal várja a rajtot. És ne feledjük, hogy az előttünk álló évadban két magyar játékosnak mindig a pályán kell lennie, ezért értelemszerűen három külföldi kosaras lehet egyszerre a játéktéren, de csapatonként négy lesz nevezhető a mérkőzésekre.

     Az Olaj első ellenfele az általunk sötét lóként emlegetett Soproni KC lesz. A zöld-fehérek az elmúlt évadbeli edzőjükkel, Meszlényi Róberttel, és megváltozott játékosállománnyal várják a rajtot. A legutóbb nyolcadik helyen befutó gárdából Körtélyesi a Paks, Csorvási a Kecskemét, Vesztergom az Olaj, Boldizsár a Debrecen játékosa lett. Couisnard, Cruz és Dies is máshol keresi a kenyerét a jövőben. Ellenben maradt soraikban a Hódmezővásárhelyről is ismert egykori amerikai gumiember, Brooks és két magyar fiatal, Halmai és Horányi. Melléjük bőven érkeztek új játékosok is a hűség városába. Az Olaj aranycsapatában is, de legutóbb Kecskeméten szerepelt Molnár András, Szabó Zsolt és az ausztrál Matthew Knight, akik szintén az Univerben pattogtattak a tavalyi szezonban. A kiseső Enternet soraiból a center Keresztes Rafael, és a városi rivális, SMAFC-tól Pojbics Szabolcs lett az SKC kosarasa. Libanonból érkezett Sopronba az amerikai hátvéd, Donta Richardson, aki négy esztendeje Pécsett már játszott a magyar bajnokságban. Belőlük kell az egykori szövetségi kapitánynak, Meszlényi Róbertnek egy olyan csapatot gyúrnia, amelyik legalább megismétli tavalyi eredményét, vagyis bejut a negyeddöntőbe.

     Az öt, végső győzelemre is esélyes csapatot soroltunk fel, de feltétlenül közéjük kell sorolni a fennállása fél évszázados jubileumát ebben a naptári évben ünneplő Szolnoki Olaj KK-t is.

     A változásokról annyit, a 2003 decembere óta vezetőedző Pór Péter mint szakmai igazgató dolgozik a klubnál. Ő felel az utánpótlástól a felnőttekig a szakmai munkáért. A vezetőedző az elmúlt évadban még másodedző, egykoron az Olajban játékosként is szereplő Horváth Imre lett, segítőjeként pedig Simon Nándor dolgozik. A tavalyi szezon csapatából távozott Andrius Jurkunas, Cziczás László, Gaál Róbert és Kovács Dávid. Ellenben Cseh György, Harazin Tamás, Mondzinger Márk, Ousmane Barro, Sonyák Béla, Szabó Péter, Tóth Viktor és Váradi Kornél ezentúl is piros-feketében fog játszani. Az új fiúkkal, akik között vannak régiek is, pedig két évadra szerződtek a Tiszaligetbe. Közülük Thomas Kelleyt, Dragan Alekszicset, Grebenár Pétert és Fodor Mártont nem kell bemutatni a kosárhíveknek. Szintén a szolnokiak kosárlabdázója lesz az amerikai erőcsatár, Darius Rice, és az ex-soproni bedobó, Vesztergom Zsolt.

     Ennek tudatában egyértelmű bajnokesélyes az Olaj. Igen ám, de az utóbb felsoroltak közül csupán három ember, Cseh, Szabó és Tóth dolgozta végig a felkészülési időszakot. A társak sérülések és betegségek és egyéb problémák miatt a vártnál jóval később kapcsolódtak be a munkába.

     Horváth Imre azt mondta: - Az ismert okok miatt játékosaink nincsenek egyforma edzettségi állapotban. Mindenki igyekszik pótolni lemaradását, de ez nem lesz könnyű. Annyi előnyünk lesz tavalyhoz képest, hogy leginkább szombati ritmusban kell játszanunk. Célunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak - dr. Nyerges Zsolt klubelnök a júniusi szurkológyűlésen azt mondta, hogy a csapatnak döntőt kell játszania, - bár Alekszicsre, Mondzingerre és Váradira továbbra sem számíthatunk. A rajton a Sopront mindenképpen le kell győznünk - nyilatkozta a vezetőedző.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.