Archívum - Hírek

Több mint két évtizedes múltra tekint vissza a párharc

2010. 01. 09.

Három évvel ezelőtt a bajnoki és kupadöntőben egyaránt a Tisza-parti piros-feketék diadalmaskodtak.
     Olaj-Körmend találkozókat az 1989-90-es bajnoki évadban rendeztek először, hiszen a mieink akkor mutatkoztak be az A csoportban. Nos, az első két randevú egyaránt Rába-parti sikert hozott.

     A következő szezonban, nem kevesebb mint hét mérkőzést vívtak a felek. Az alapszakasz mellett az elődöntőben is összecsaptak, abban csak az ötödik meccs döntött az Olajbányász javára, 115-95. Sokak szerint ez volt minden idők egyik legjobb bajnoki mérkőzése a Tiszaligetben. Az ezt követő fináléban a szolnokiak, a Rezák László-Szalay Ferenc edzőpáros tanítványai legyőzték a címvédő ZTE csapatát, és megszerezték fennállásuk első bajnoki címét.

     Rá egy esztendőre a negyeddöntő ötödik mérkőzésén viszont a vasiak 72-71-re nyertek a Tiszaligetben, így Zsebéék jutottak a négy közé.

     A 92-93-as évadban a változatosság kedvéért ismét az elődöntőben találkozott a két rivális, az Olaj úgy nyerte meg a párharcot 3:0-ra, hogy kétszer is győzött a Rába-parti városban. A Tungsram-Honvéddal szembeni bajnoki döntőt azonban elveszítette a szolnoki együttes.

     A további esztendőkben, 1993-95 között a Magyar Kupa döntőjében egymás után három szezonban is összecsaptak a csapatok, de mindháromszor a körmendi siker született.

     Ám 1995-ben és 98-ban a bajnoki bronzcsatát egyaránt az Olaj nyerte, az utóbbi párharcban egy-egy győzelem után, harmadszorra 85-82 nyert a vasi fellegvárban.

     A legközelebbi emlékezetes mérkőzést 2001 tavaszán játszotta a két gárda, a harmadik helyet akkor a vasiak szerezték meg az Olajjal szemben.

     A 2006-07-es évadban, előbb a tiszaligeti Magyar kupadöntőben 80-67-re verte az Olaj a Körmendet. A bajnoki fináléban pedig az alapszakaszt is megnyerő, Pór Péter és Tasnádi Zoltán által dirigált Olaj KK 3:0-ra legyőzte a vasi piros-feketéket.

     Rá egy évre viszont a körmendiek az elődöntő ötödik meccsét 66-65-re megnyerték Szolnokon, és mieink orra előtt masíroztak a döntőben.

     A tavalyi évadban a körmendi csarnokban és a Független Sportbíróságon is a szolnoki csapat győzött 66-65-re.

     Bő félévvel ezelőtt pedig a Tiszaligetben 93-55-ös Olaj sikerrel zárult a felek, több mint két évtizede tartott párharca.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.