Archívum - Hírek

Már több, mint kaland

2014. 09. 05.

Hamarosan indul az Olaj harmadik Adria Liga-szezonja
Már több, mint kaland
A ma Adria Liga néven ismert versenysorozat 2001-ben indult. A Goodyear Liga első kiírásában tizenkét szlovén, horvát, bosnyák és montenegrói csapat indult, a történelmi aranyérmet a szlovén Union Olimpija Ljubljana szerezte meg. Egy évvel később az izraeli Maccabi Tel-Aviv és a szerb Crvena Zvezda is nevezett, így már hat ország vett részt a regionális bajnokságban. 2003-ban az addigi tizenkettőről tizennégyre emelték a csapatok számát.

A Partizan Belgrád 2004-ben csatlakozott az egyre nívósabb sorozathoz, ám meglepetésre a verseci Hempfarm lett a győztes. A 2006/2007-es idényben NLB Liga néven futott a sorozat, amelyet a Partizan nyert meg. A belgrádi sztárcsapat még sorozatban négyszer nyert, összesen hétszer lett az Adria Liga bajnoka. Rajta kívül még hat csapat nyert legalább egyszer. A tízedik kiírásban a cseh kirakatcsapat, a Nymburk csatlakozott a mezőnyhöz, ekkor már hét ország képviselte magát, a szezon végén a Maccabi Tel-Aviv örülhetett, amely aztán a csehekkel együtt ki is szállt.

A 2012/13-as szezon kiemelt jelentőségű volt, hiszen első - és ez idáig egyetlen - magyar csapatként a Szolnoki Olaj KK belevágott a nagy kalandba. Simon Balázs, Calvin Watson, Brandon Gay, Ernests Kalve, Báder Márton kezdőötössel állt fel első Adria Liga-mérkőzésére a Szolnoki Olaj. A szlovén Krka Novo-Mesto elleni idegenbeli mérkőzését 2012. szeptember harmincadikán 71-56-ra elvesztette a Pór Péter irányította csapat, ám első hazai Adria Liga-mérkőzésén máris nyert, a Cibona Zagreb ellen 75-71-re.

Bemutatkozó szezonjában a 12. helyen zárt az Olaj. A 26 mérkőzésen szerzett kilenc győzelem bőven felülmúlta az elvárásokat. A legutóbbi évadban is ugyanezt a helyezést érte el, nyolc győzelemmel és tizennyolc vereséggel. A magyar csapat számára - színvonalában, a mérkőzések számában, a rengeteg utazás miatt - szokatlanul magas nívójú bajnoksághoz csatlakozni egyértelműen jó döntés volt.

A szurkolók olyan csapatokat láthattak a Tiszaligeti Sportcsarnokban, amelyeket addig csak a televízióban. Ráadásul a hatszoros győztes Partizan Belgrádot kétszer is legyőzte az Olaj! A szolnoki csapat a többéves hazai belterjességből kilépett, ez pedig városmarketing-szempontból is komoly előrelépést jelentett. A játékosok fejlődtek, Vojvoda Dávid és Keller Ákos a legjobb példa erre. Valamennyi hazai mérkőzést az országosan is fogható sporttelevízió közvetítette, ezáltal ismertté vált a klub. Hosszú évek bezártsága után elkezdtek komolyan venni egy magyar csapatot a kontinensen.

Az Adria Ligát sok kosárlabda-szakértő a harmadik legerősebb kiírásnak tartja Európában. Az előző szezonban a tizennégy adriás csapat közül tizenegy(!) indult az EuroLigában, az Európa Kupában és a EuroChallenge-ben. A versenysorozat 2008-ban a kultúrák közti párbeszéd, együttműködés elősegítéséért az Európai Unió elismerését is megkapta. Érdekesség, hogy az egyik legbefolyásosabb amerikai sportcsatorna, az ESPN élőben közvetítette a 2010-es négyes döntőt.

A 2014/15-ös szezon október első hétvégéjén kezdődik, az Olaj negyedikén a szerb topcsapat, a Partizan Belgrád elleni hazai meccsel kezdi a bajnokságot, amelyhez idén új beszállóként a tizennyolcszoros bolgár bajnok Levszki Szófia csatlakozik.

Forrás: Új Néplap - Gutai István
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.