Archívum - Hírek

A cél: mindig a csúcson

2015. 06. 15.

Jövőre is itthon szurkol majd a szolnoki Nyerges Zsolt
A cél: mindig a csúcson
Vége a labdajátékok klubszezonjának, szolnoki szemmel nézve különösen impozáns mérleggel: a férfivízilabdában és a -kosárlabdában is a Szolnok adja a bajnokot és a kupagyőztest, a csapatok beküzdötték magukat az európai elitbe, a labdarúgók pedig az NB II. közvetlen élvonalában végeztek. Dr. Nyerges Zsolttal, a Szolnoki Olaj KK Kft. felügyelőbizottságának elnökével, a Szolnoki Vízilabdázásért Alapítvány alapítójával értékeltük az elmúlt évad történéseit.

- Nem titok, nagy álmom, nagy álmunk valósult meg azzal, hogy az a két sportág, amelyet a legjobban szeretek, és amelyet gyermekként magam is űztem, ilyen eredményekkel zárta a szezont, hiszen a kosár- és vízilabda-csapatunk is bajnok lett, és duplázott a magyar mezőnyben - kezdte dr. Nyerges Zsolt. - Ráadásul a nemzetközi porondon is ott vagyunk, sőt pólósaink már a kontinens elitjéhez tartoznak, ezzel pedig nemcsak a klubunk, hanem Szolnok városa is felkerült a sportvilág térképére. Szerencsére a következő idényben sem lesz gyengébb a Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP vízilabdacsapata. Minden sztárjátékosunkat megtartottuk, Tóth Marci ugyan távozik tőlünk a több játéklehetőség reményében, de közben érkezik a tehetséges Fülöp Bence, aki a Honvéd soraiban már bizonyította rátermettségét. Zivko Gocic nemrégiben magyar útlevelet kapott, ami egyben azt is jelenti, hogy egy légiós hely is felszabadult, ám ezt nem akarjuk mindenáron betölteni.

Egy biztos: a játékosok kölcsönösen tisztelik és motiválják egymást, mindent megtesznek a csapatért és a közös sikerért. A szakmai stábbal is elégedettek vagyunk, az edzői team, Cseh Sándor, Kovács István és Kósz Zoltán is nagyszerű, lelkiismeretes munkát végzett, amelyet az eredmények is visszaigazoltak, hiszen miután 29 esztendő elteltével ismét a Szolnok nyerte a Magyar Kupát, 51 év után újra bajnoki címre is vezették a csapatot. Reméljük, a következőkben a szerencse is mellénk szegődik, különösen a nemzetközi szereplésekkor.

- Panaszra nem lehet ok, hiszen a kosarasaink is szállították az eredményeket...

- Büszkék vagyunk arra, hogy az Olaj kosárcsapata a hazai bajnokságban és a Magyar Kupában is duplázott: megvédte bajnoki címét és a klub történetének hatodik aranyérmét szerezte az élvonalbeli bajnokságban. Igaz, az Európa Kupában nem jutott tovább csoportjából, de nem vallott szégyent, többek között két szoros meccset játszott a címvédő Himki Moszkvával. Tudjuk, hogy Szolnoknak nagyon fontos az Olaj szereplése, ezért igyekszünk együtt tartani, és ha kell, megerősíteni az együttest. Ezt a célt szolgálja, hogy csapatunk vezetőedzője továbbra is Dragan Aleksic lesz, pályaedzőjeként újfent Andrius Jurkunas dolgozik majd. Stojan Ivkovic, aki eddig mint Adria Liga-felelős szerepelt a klubnál is, a továbbiakban szakmai tanácsaival, igazgatóként segít bennünket, Pór Péterrel egyetemben. A két szakember egyik legfontosabb feladata lesz egy hosszú távú stratégia kidolgozása. Ennek része többek között az is, hogy több fiatalt Szolnokra hozzanak és integráljanak a csapatba.

Ami a játékosállományt illeti: fontos, hogy a tehetséges kosarasok fejlődési lehetőséget és perspektívát lássanak Szolnokon. Vojvoda Dávidnak, Keller Ákosnak, Peringer Balázsnak, Somogyi Gergelynek és Wittmann Krisztiánnak élő szerződése van velünk. Megállapodtunk a montenegrói Milos Borisovval, aki az elmúlt két évadban Sopronban szerepelt, Tomislav Ivosev pedig visszatér hozzánk Kecskemétről. Báder Mártonra is számítunk: mivel ő a klub történetének legeredményesebb játékosa, ő az az ember, aki addig játszik, ameddig akar. Légiósainknak tettünk ajánlatot, de az még a jövő titka, hogy közülük ki marad sorainkban. Az biztos, hogy Miljan Rakic távozik a klubtól.

- Tudják már, hogy nemzetkőzi szinten pontosan hol, mely sorozatban játszanak majd?

- Az Adria Liga lebonyolítása kérdéses, és a nemzetközi kupákban is lehetnek változások. Elkeserítő, hogy a felettünk álló nemzetközi szövetségek egymás közötti háttértárgyalásai miatt késlekednek a döntéshozatallal, így még mi sem tudjuk, hogy hol játszunk 2015 őszén. Az biztos, hogy a Szolnok csak olyan nemzetközi bajnokságban indul, amit a Magyar Kosárlabda Szövetség is elfogad és támogatni tud, mert messzemenőkig szem előtt tartjuk a magyar kosárlabda érdekeit. Mindesetre figyeljük a fejleményeket, és igyekszünk alkalmazkodni a helyzethez. Amikor végre kiderül, hogyan írják ki az európai kupákat, a lehető legerősebbikbe szeretnénk nevezni. Tehát több szempont alapján hozzuk majd meg a döntést, de az a feltétel abszolút elsőbbséget élvez, hogy a mérkőzéseinket Szolnokon játszhassuk. A csapatunk célja nem lehet más, mint a mindenkori győztes pozíciónk megőrzése és az, hogy közben előrébb lépjünk a nemzetközi mezőnyben. A vízilabdában pedig szeretnénk ismét bejutni a Bajnokok Ligája hatos döntőjébe és valóban döntőt is játszani.

- Jövőre is látjuk majd szurkolni a lelátókon? Azért teszem fel a kérdést, mert elterjedt, hogy családjával együtt egy időre Amerikába költözik...

- Biztosan itthon szurkolok majd! (nevet) A pletykákból csupán annyi az igazság, hogy a terveink szerint gyermekeim egy esztendeig az Egyesült Államokban fognak tanulni. Nem titok, mennyire fontosnak tartom a gyerekek életében a sportot és a nyelvtudást, és ha minden feltétel adott, így lehetőségük nyílik arra, hogy idegen közegben is megméressék magukat, magas szinten sportoljanak és közben elsajátítsák az angol nyelvet. Én el sem tudom képzelni, hogy hosszabb távon külföldön éljek. Magyarországon születtem, ez a hazám. A sikereink egyik kulcsa, hogy mindegyik klubnál olyan lokálpatrióták dolgoznak Szolnokért, akiket személyesen is harminc-negyven éve ismerek. Együtt nőttünk fel, együtt jártunk iskolába, edzésre, a kapcsolatunk pedig ezen a barátságon, feltétlen bizalmon alapul. Itthon, a szülővárosomban akarom élvezni mindannak a munkának a gyümölcsét, amit az utóbbi években együtt elvégeztünk.

Forrás: Új Néplap - Varga Csaba
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.