Archívum - Hírek

Báder Márton visszatér az Olajba

2017. 04. 11.

Új főtámogató is érkezhet a szolnoki kosárlabdacsapathoz
Báder Márton visszatér az Olajba
Báder Márton visszatér az Olajbányász családba, és új főtámogató is érkezhet a szolnoki kosárlabdacsapathoz. Erről beszélt dr. Nyerges Zsolt, a Szolnoki Olaj tulajdonosi alapítványának alapítója. A szolnoki sportvezetőt arról is kérdeztük, hogyan értékeli a hozzá kötődő klubok eredményeit, és mit vár a csoportelső vízilabdázóktól a Bajnokok Ligájában.

– Már a vízilabda BL csoportköreinek befejezése előtt biztos a Szolnok helye az elődöntőben. Mennyire elégedett a csapat eddigi teljesítményével?

– Büszke vagyok erre az eredményre, ami hatalmas lehetőség is a csapatunknak. Két évvel ezelőtt már ott voltunk a Final Six-ben, és tavaly is jól szerepeltünk, de az idei csoportgyőzelemmel rögtön bejutottunk a legjobb négy közé. Ez azt jelenti, hogy egyetlen meccset kell megnyernünk ahhoz, hogy a döntőbe kerüljünk. Mostanában gyakran álmodom arról, hogy megnyerjük a BL-t: ezt az álmomat a múlt héten megosztottam a csapattal is, az öltözőben. És megígérték, hogy ezt megcsináljuk.

– A kosarasok teljesítménye már jobban hullámzik. A bajnoki címek bizonyos értelemben elkényeztették a szurkolókat, és az Olaj most "csak" a harmadik helyen áll a magyar bajnokságban.

– Induljunk kicsit messzebbről. A jövő év, vagyis a 2017-18-as lesz a 20. bajnoki idény, amikor elnökként vagy tulajdonosként vezetem a klubot. Gráczer Gyurival (a Falco ügyvezetője, a szerk.) beszélgettünk a múltkor, és megállapította, hogy valószínűleg én vagyok őt követően a második olyan jelenleg is aktív vezető, aki ennyire régóta benne van a kosárlabdában. Ezen eddig soha nem gondolkodtam. Gyurinak egyébként is nagy tisztelője vagyok, ő egy legenda, aki 36 éve meghatározó alakja a vasi és a magyar kosársportnak. Egy végtelenül korrekt sportvezető. Én csak azt tudom, hogy kis túlzással a fél életem ebben a sportágban töltöttem. Természetes, hogy 20 évig nem lehet mindig egyforma erős a játékosállományunk. Ennyi idő alatt nyilván előfordul, hogy hullámzik a játékunk, de én ezt a két évtizedet egészében tekintem. Az eddigi 19 év során 6 bajnoki címet nyertünk és hatszor voltunk kupagyőztesek. A bajnokságban tizenkétszer, a Magyar Kupában pedig tizenegyszer voltunk a legjobb 4 között. Ezek a számok önmagukért beszélnek, ilyen eredményt senki sem tud felmutatni a jelenlegi kosárlabdában. A 20. szezonunknak pedig egy nagyon erős csapattal szeretnénk nekivágni, eredményesen szerepelni a hazai és a nemzetközi mérkőzéseken. A jövő év legfontosabb feladata ezek mellett, hogy a közönség és a csapat újra egymásra találjon, rajtunk ez nem fog múlni.

– Mégis hallani arról, hogy távolodna a kosárlabdától, és ez akár a kosárlabdaklub tulajdonosi viszonyaira is kihatna. Van alapja ezeknek a pletykáknak?

– Szó sincs távolodásról, sőt! (nevet) A kapcsolatunk kiváló az önkormányzattal. Sem a tulajdonosi körben, sem a klub élén nem lesz változás. Azon dolgozunk, hogy jövőre is éremesélyes csapat álljon össze Szolnokon, ami nemzetközi szinten is ütőképes. Ehhez minden feltételt megteremtünk, és az is nagy segítséget jelent majd, hogy új főtámogatóként egy nemzetközi vállalatcsoport is beáll a klub mögé. A részletekről most még korai beszélni, de a megállapodás küszöbén állunk. Azt pedig már most elmondhatom, hogy a szakmai stábot bővítjük. Tóth Zoli továbbra is elhivatottan, biztos kézzel vezeti a klubot, régi játékosunk, a négyszeres magyar bajnok és 98-szoros magyar válogatott Báder Marci pedig visszatér Szolnokra. Ő klubigazgatóként vagy csapatvezetőként segíti majd Zoli munkáját, és feladata elsősorban a csapat menedzselése lesz.

– Néhány héttel ezelőtt kisebb vihart kavart, amikor közleményben kérte számon az egyik Magyar Kupa mérkőzés bírói teljesítményét. Rendeződött a vita?

– Az alapvető probléma az volt, hogy amíg a csapatok, játékosok mindig is nyíltan számonkérhetők, szankcionálhatók voltak, addig a játékvezetők egyfajta ködös fátyolba burkolóztak, holott már régen fel kellett volna ismerni a vezetőiknek, hogy a titkolózásból csak problémák származnak. Kicsit későn ébredtek, és a világ elhaladt mellettünk, lásd például az angol labdarúgást, ahol nyíltan felvállalják az esetleges hibás döntéseket is. A bírók ugyanolyan emberek, mint mi, lehetnek jó és rossz napjaik. És ha a hibákról nyíltan és egyértelműen beszélünk, a szurkolók és a csapatok is megnyugodhatnak, hogy a bírók pártatlanságához nem férhet kétség. Azt gondolom, ez az egész kosárlabda-társadalom számára fontos, mert így elkerülhetőek a félreértések. Úgy látom, az elmúlt héten a szövetség is felnőtt a feladathoz, és meghozta azokat a döntéseket, amelyek a jövőben ezt a nyílt szemléletet fogják tükrözni. Ez pedig nyugalmat fog teremteni a pályán és a pályán kívül is. Sajnálom, hogy engem is elkapott a hév, én is erősebben szólaltam meg akkor. Ezúton elnézést kérek Földházi Tamás úrtól, aki - nem a személye, hanem a feladata miatt - ennek a vitának a kereszttüzébe került. Ő szintén ennek a "nem nyílt" helyzetnek lett az áldozata, reméljük, hogy ilyesmi a jövőben már nem fordul elő.

Forrás: Új Néplap
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.