Archívum - Hírek

Idén is bejutott a Magyar Kupa döntőjébe az Olaj

2019. 02. 15.

Szombaton megismétlődik a tavalyi Szolnoki Olaj KK - Falco finálé
Idén is bejutott a Magyar Kupa döntőjébe az Olaj
Magyar Kupa, Elődöntő

Szolnoki Olaj KK - DEAC 97-79 (23-22, 32-12, 15-32, 27-13)

Győr - Audi Aréna, 900 néző.
Játékvezetők: Pálla Zoltán, Győrffy Pál Attila, Ádám József.

SZOLNOK: Vojvoda 17/9, Rudner 3/3, Benke 12/3, Nemanja Milosevic 19, Andric 16.
Csere: Rowsey 22/6, Tóth 8, Csák, Taiwo, Frikker.
Vezetőedző: Dragan Aleksic. Edzők: Jakab Máté és Szarvas Gábor.

DEBRECEN: Dugat 16, Manigat 12/9, Borisov 13/3, Ivosev 12/6, Amigo 7.
Csere: Polyák 12/6, Bognár 4, Velkey 3/3, Omenaka, Kozák, Tóth B.
Vezetőedző: Berényi Sándor.

Az eredmény alakulása: 4. perc: 8–8. 8. p.: 17–17. 12. p.: 29–25. 14. p.: 36–25. 17. p.: 48–32. 20. p.: 55–34. 29. p.: 70–64. 33. p.: 79–68. 38. p.: 90–79.
Kipontozódott: Amigo (33.p.), Rudner, Omenaka (mindkettő 37.p.), Ivosev (40.p.).

Benke Szilárd dobta az első kosarat, Ivosev triplájával hatnál egyenlített a Debrecen. Nem volt nagy az iram, ez mindenképpen a szűkült rotációval bíró Olajnak kedvezhetett. Az azonban már egyáltalán nem, hogy Nemanja Milosevic négy és fél perc után már három személyi hibánál járt. Velkey triplájával már öttel járt előrébb a DEAC, ezt Rowsey tüntette el egy betörésből és egy kívülről szerzett kosárral. A negyed utolsó két pontja is Benkéé volt ráadásul úgy, hogy nem is esett a gyűrűbe a labda. Történt ugyanis, hogy föltette a ziccert, a szerelni igyekvő Omenaka azonban meghúzta a gyűrűt, így némi videózás után a játékvezetők megadták a kosarat, ezzel vezetett 23-22-re az Olaj. Az állás mindenképpen szoros folytatást sejtetett.

Nem így lett. A második negyedben szétszedte a debreceni védekezést az Olaj, 14-3-mas szakaszt repesztett négy perc alatt. Majd egy Rudner trojkájával 10 pont fölé nőtt a különbség, de a szolnoki csapat még erre is rá tudott tenni egy lapáttal. Szó, mi szó, egyáltalán nem jött nekünk rosszul, hogy Amigo begyűjtötte a negyedik faultját is. 45-28 után Borisov továbbra is nagy elszántsággal dobott, csak nemigen talált, a lepattanókat pedig a túlsó palánk alatt váltottuk be fontos pontokra. A folyamatos szolnoki rohamokba némi változatosságot Tóth Ádám és Omenaka csatája hozott, a földharcot a játékvezetők egy, a debreceni játékosnak kiszórt technikaival díjazták. A nagyszünetre bőven a megnyugtatónak tűnő határon túl volt a különbség: 55-34.

Rowsey középtávolival nyitotta a harmadik negyedet, kisvártatva Tóth Ádám ellen ítéltek sportszerűtlen hibát. Manigat dobott be két triplát, bejött húsz alá a Debrecen. Egészen addig, amíg Rowsey nem állt bosszút, 60-40. Viszont Andric is belépett a négyfaultosok közé. Ellenben a Benke által feladott, majd Milosevic jóvoltából bezsákolt labda már-már demoralizáló hatással is bírt. Két eredménytelen támadásunk volt, Polyák és Ivosev viszont triplát szerzett, 64-51-nél jött is az időkérés. A negyed felénél Rudner is negyedik személyi hibáját kapta, tizenkét pontra „apadt” az előnyünk. Bognár kettesével 70-60 lett az állás. A tavaly még az Olajban játszó Polyák két büntetőjével pedig mínusz nyolcra jött fel a DEAC. A negyed utolsó percében Rowsey is megkapta a negyedik faultját, Dugat bedobott két büntető, négy pont maradt a félidei huszonegyből!

Növekedni kezdett a különbség a negyedik negyed elején, 77-68-nál Berényi Sándor igyekezett rendet tenni játékosainak fejében. Amigo kipontozódott, Andric viszont szépen dolgozott a támadópalánk alatt, tízen kívül voltunk ismét. Vojvoda Dávid zsákolása megnyugtatóan hatott, a szépszámú szolnoki szurkolótáborra pedig kifejezetten üdítően. 84-72-ről indult az utolsó negyed második fele. Benke Szilárdot kellett ápolni egy palánk alatti ütközés után, mondani sem kell, hogy egy újabb sérülés a legkevésbé sem hiányzott volna. Omenaka is kiszállt ötödik személyi hibájával. 2:40-nel a vége előtt Andric dobott be egy hátradőlős duplát, nagyon fontos két pont volt. 88-79. Újabb egy perc elteltével nyeregben érezhettük magunkat, Rowsey duplája 92-79-et eredményezett. Innen már nem volt, nem lehetett visszaút a Debrecennek.

A sebzett, megtizedelt Olaj újra bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol tavalyhoz hasonlóan Olaj-Falco finálé lesz.

Dragan Aleksic: Kiütközött a nagyobb tapasztalatunk, két kulcsemberünk hiányzott, ezért talán a Debrecenen volt a nagyobb nyomás. Az első félidőben jó tempóban játszottunk, de azt nem lehetett végig tartani. A hajrában azonban okosan, a centereket megjátszva, könnyű kosarakkal nyertük meg a mérkőzést. Csapatom nincs könnyű helyzetben, vannak újabb sérültjeink is, de bízunk benne, hogy játszhatnak a döntőben.

Berényi Sándor: Megérdemelt a Szolnok győzelme, a különbség viszont túlzott. Jár az elismerés a mi csapatunknak is, mert a játékosok kitették a szívüket is a pályára. Sajnos a második negyedben a Szolnok átrohant rajtunk, demoralizáló triplákat és ziccereket dobott. A szünetben sikerült rendeznünk a sorokat, nagy energiákat mozgósítva visszakapaszkodtunk, hittünk a fordításban. Szoros állásnál mutatkozott meg, hogy a Szolnok a rutinosabb csapat.
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.