Archívum - Hírek

Exkluzív interjú Báder Mártonnal, a Szolnoki Olaj csapatkapitányával

2012. 12. 01.

Négy idegen nyelven is egyformán jól beszél, szívesen főz, a magyaros ételeket kedveli és a királyi gárda rajongója...
Exkluzív interjú Báder Mártonnal, a Szolnoki Olaj csapatkapitányával
Csaknem három éve már, hogy a Szolnoki Olaj kosárcsapatának a soraiba igazolt Báder Márton. A szurkolók hamar megkedvelték a centert, aki csapatával egyetemben minden egyes honi trófeát begyűjtött az elmúlt két évben. Lehet mondani, hogy a 32 éves játékos másodvirágzását éli, hiszen a nemzetközi porondon, a EuroChallenge Kupában és az Adria Ligában többször is a forduló legértékesebb kosarasának bizonyult.

- Ahány kiadvány és honlap, mind-mind mást írnak a magasságáról. Igaz, csak egy-egy centiméterek az eltérések. Pontosítsunk: valójában hány centiméter magas Báder Márton?

- Jelentem, 211 centiméter a pontos magasságom, és ha már itt tartunk, akkor elmondom, hogy 117 kilogramm a súlyom a versenyidőszakban.

- Maradva a magasságnál, mekkorára nőttek az ősök, akiknek ilyen szép szál gyermekük van?

- Semmi különös, apu 187, anyu 170 centiméter magasra nőtt. Amit azonban el kell mondanom, nagyon szoros kapcsolatban vagyok a szüleimmel. A sportban elért sikereimet nagyban nekik köszönhetem.

- Ha már a sikereknél tartunk, honnan indult a pályafutása?

- A MAFC soraiban nevelkedtem, aztán a Honvédban, majd az Albacompban játszottam.

- Úgy tudjuk, nem felhőtlen a viszonya a székesfehérvári klubbal, mióta 2002-ben eligazolt tőlük.

- Sokat nem szeretnék erről beszélni, a lényeg, hogy akkor mindkettőnknek mást diktált az érdeke, másképpen képzeltük el a hogyan továbbot. Egyébiránt a kosárlabdát nem az Albacomppal való jó viszonyért, hanem a győzelemért játszom.

- Úgy tudjuk, hogy előtte visszautasította az amerikai Irvine egyetem ajánlatát. Miért?

- Kitöltöttem egy felvételit, ami nagyon jól sikerült. Ki is mentem egy látogatásra, de aztán ott, az egyetemen el akartak küldeni egy másik iskolába. Erre pedig azt mondtam, ez így nem megy, hogy nem a megbeszéltek szerint csináljuk, és inkább maradok Európában.

- Az elmúlt tíz esztendőben nyolc ország bajnokságában szerepelt. Hol érezte magát a legjobban?

- Mindenütt be tudtam illeszkedni. Persze, nem könnyű a légiós élet. Voltak olyan szituk, mikor nem volt könnyű dolgom, de olyan is, mikor azt mondom, hogy megérte külföldre szerződnöm. Gondolok itt például a nyelvtudásra. Négy nyelven, angolul, horvátul, szerbül és oroszul egyaránt jól beszélek. Embereket, városokat ismertem meg pályafutásom során.

- Melyik külföldi város kötődik leginkább a szívéhez?

- Zágráb, amely egy kicsit Balkán, egy kicsit Európa. Magyarán nyersek az emberek, de őszinték, és tudnak élni.

- Jó csapatokban játszott, szép városokban járva, sok barátot szerzett, akkor nem bánta meg, hogy nyolc évet légióskodott?

- Nem, ezt nem mondhatom. Talán annyi, hogy még külföldön voltam, elvesztettem az aktív főiskolás életet. Ez hiányzik az életemből. Remélhetőleg a diplomát meg tudom szerezni. A Testnevelési Egyetem sportszervezői szakát végzem, egy évem van hátra az iskolából.

- Ha végez, mihez akar kezdeni a diplomával és a nyelvtudással?

- Igazából még nem döntöttem el. Vannak elgondolásaim, de egyelőre maradok az aktív kosárlabdánál.

- Klubcsapatának, az Olajnak meghatározó embere, de a nyáron hiányzott a válogatottból, amely nem tudott kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra.

- Jelzem, igazoltan voltam távol, hiszen könyökműtétem volt. Mindenki tudja, hogy 32 éves vagyok, de én továbbra is nyitott vagyok a válogatottságra.

- Azt tudjuk, hogy ön a szolnoki piros-feketék csapatkapitánya. Hogy érzi magát ebben a szerepkörben?

- Összetett dolog kapitánynak lenni. A rutinos és fiatal játékossal egyaránt jó viszonyban vagyok. Igyekszem mindenkivel megtalálni a közös hangot. Nem mellesleg Pór Péter edzővel is korrekt a kapcsolatom. Büszke vagyok rá, hogy én vagyok a Szolnoki Olaj csapatkapitánya.

- A versenyidőszakban elég sűrű a programjuk, meccs, utazás, némi regenerálódás, ezek mellett még mire van ideje?

- Ha tehetem, kikapcsolódom, hét napból egyet Budapesten, baráti társaságban töltök. Együtt vacsorázunk, kávézunk, biliárdozunk, teniszpartikat vívunk. Egyik barátom Kisgyörgy Gergely, egykori Davis-kupa teniszjátékos - na persze, ő azért magasabb szinten játszik, mint én.

- Ha Szolnokon van, hogyan és hol tölti a szabad idejét?

- Egy biztos, nem unatkozom. Bérelt lakásomhoz közel laknak a csapattársaim, Horváth Ákos, Fodor Marci és Trepák Zoli, velük és családtagjaikkal rendszeresen találkozom. Ha egyedül vagyok otthon, összeütök valamit magamnak. Légiós koromban is sokat főztem, hiányoztak a hazai ízek. A tésztaféléket nagyon szeretem készíteni és fogyasztani is. Az első helyen azonban a magyaros ételek állnak, egyik kedvencem a pirított csirkemáj.

- A mostanság trendinek számító közösségi oldalak vagy a televízió műsorok milyen szerepet játszanak az életében?

- Bevallom, nem különösebben foglalkozom az internetes közösségi oldalakkal, kerülöm a nyilvánosságot. A tévében leginkább a sportot nézem, többek között a küzdősportokat, közülük a ketrecharcot kedvelem. A jó foci pedig jöhet minden mennyiségben. Kissrác koromban láttam élőben az Üllői úton a Ferencváros - Real Madrid Bajnokok Ligája meccset, azóta örök szerelem számomra a madridi királyi gárda. Igaz, az idei évben jobban szerepel csapatomnál a Barcelona. Én úgy vagyok a Barcelonával, mint az Albacomppal: elismerem, hogy jó a csapat, de én akkor sem kedvelem őket.

Névjegy
Neve: BÁDER MÁRTON
Született: Budapest, 1980.09.23.
Magassága: súlya: 211 cm, 117 kg
Pályafutása kezdete: 1998
Posztja: center
Csapatai: Budapest Honvéd, Albacomp, Krka Novo Mesto (szlovén), Cibona Zagreb (horvát), Manresa (spanyol), Panelliinios Athens (görög), BK Prostejov (cseh), Himik Juzsnij (ukrán), Hemofarm Vrsac (szerb), Szolnoki Olaj KK.
Legjobb eredményei: 98x-os válogatott, 1x-es szlovén bajnok, 1x-es horvát bajnok, 2x-es magyar bajnok, 2x-es magyar kupagyőztes.

Forrás: Új Néplap - Varga Csaba
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.