Archívum - Hírek

Báder Márton döntött, befejezi pályafutását

2015. 08. 17.

A center búcsúja
Báder Márton döntött, befejezi pályafutását
Nem ért bennünket váratlanul a hír, hiszen benne volt a levegőben. Báder Márton bejelentette, hogy abbahagyja a kosárlabdát. Marci az Olaj színeiben négy-négy bajnoki és kupagyőzelemmel a klub legeredményesebb játékosának mondhatja magát. Vele beszélgettünk a múltról és a búcsú okairól is.

- Kezdjük a kellemetlenebb résszel. Évek óta fáj a derekam, porckorongsérvvel is küszködöm, sok volt a kezelés benne a fájdalomcsillapító injekciók - mondta Marci. - Nyilván furcsa lesz, hogy nem kell mennem egy nap kétszer is edzésre, szerdán és szombaton hangolni a meccsekre, közben utazni, buszozni vagy repülni. Még egy ideig furcsa lesz, hogy vége, de ezzel is számoltam, mikor a profi sportot választottam, hogy egyszer véget ér majd a pályafutásom. Egy belső hang azt súgta, be kell fejeznem a játékot, és én ezt a döntést hoztam meg.

- Hat éve mikor Szolnokra igazolt mi sem, de ön sem gondolta, hogy sorra gyűjtik be a honi bajnoki és kupa trófeákat, nem beszélve a nemzetközi szereplésről, a EuroChallenge kupa négyes döntőiről, amiről magyar játékos az elmúlt évtizedekben nem is álmodozhatott.

- Amit ön mond, abból is kitűnik, hogy csodálatos és eredményes éveket töltöttem az Olaj színeiben. Bajnoki aranyak, kupagyőzelmek követték egymást, és ma már a nemzetközi porondon is ismernek bennünket, kétszer is szerepeltünk a EuroChallenge Kupa Final Fourjában, nem véletlen, hogy az elmúlt két évben már az Európa Kupa mezőnyébe is befértünk, ahhoz képest, hogy 2010-ben még selejtezőt kellett vívnunk Cipruson, a harminckettő közé jutásért.

- Tudjuk, rengeteg meccset játszottak, sok-sok győzelemmel és fantasztikus sikerekkel, de ki lehet közülük választani a legkedvesebbet?

- Hát nem könnyű, volt olyan szezonunk, amikor több mint hatvan mérkőzést játszottunk, és mindegyik más volt. Ha ki lehet emelni valamelyiket az a 2011-es bajnoki finálé lenne, amelynek elveszítettük az első két mérkőzését egy nagyon jó Albacomppal szemben. Aztán sorozatban három meccset nyertünk ellenük, olyan szoros volt mindhárom, hogy bármelyiken elveszíthettük volna a bajnoki címet. Akkor szurkolóinkon és rajtunk kívül mindenki elkönyvelte, hogy ki fogunk kapni, mi azonban fordítottunk, és nyertünk.

- Az Olaj mellett további kiváló csapatokban játszott, a magyar mellett horvát és szlovén bajnok, de a magyar válogatottal elmaradt a nagy áttörés. Vajon miért?

- Igen, mindenki tudja, hogy 1999 óta nem jutottunk ki az Európa-bajnokságra. Az összpontosítás, a szerencse, egy-egy pont, a sportdiplomácia, tehát valami mindig hiányzott a sikerhez. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a válogatottal az Európa-bajnokságon játszani, sajnos ez kimaradt a pályafutásomból.

- Most, hogy vége, látjuk-e Szolnokon?

- Az Olaj-meccseken, különösen az Európa Kupa derbiken a Tiszaligetben és idegenben is szurkolni fogok a csapatnak. Nem szakadok el a várostól, ahol nagyon sok barátom és ismerősöm van. Nagyszerű embereket ismertem meg, akik befogadtak. Ha szabad ilyet mondanom, szolnokinak érzem magam.

Névjegy
Neve: BÁDER MÁRTON
Született: Budapest, 1980.09.23.
Magassága: súlya: 211 cm, 106 kg
Pályafutása kezdete: 1998
Posztja: center
Csapatai: Budapest Honvéd, Albacomp, Krka Novo Mesto (szlovén), Cibona Zagreb (horvát), Manresa (spanyol), Panelliinios Athens (görög), BK Prostejov (cseh), Himik Juzsnij (ukrán), Hemofarm Vrsac (szerb), Szolnoki Olaj KK.
Díjak, elismerések: 98-szoros válogatott, négyszeres magyar bajnok, egyszeres szlovén bajnok, egyszeres horvát bajnok, négyszeres magyar kupagyőztes.

Forrás: Új Néplap - Varga Csaba
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.