Archívum - Hírek

Nem ígérkezik sima ügynek

2016. 02. 19.

A Szolnoki Olaj csapata a címvédő, de soha ennyi kihívója nem volt még
Nem ígérkezik sima ügynek
Szombaton volt három éve, hogy elhunyt a magyar kosárlabdázás egyik legendája, Zsíros Tibor, Zsizsi, később Zsizsi bácsi. Azóta az 1955-ös Európa-bajnok csapat centerének nevét viseli a férfi Magyar Kupa, amelyet idén harmadik alkalommal rendeznek nyolcas döntős lebonyolítás szerint.

A nyolcas lebonyolítás azonban nem újkeletű, hiszen 1963-ban is ennyi csapat vett részt a sorozatban. A körmérkőzéses lebonyolítás után a MAFC nyert. Idén a SYMA Rendezvénycsarnok a helyszín, ahova az alapszakasz felénél a bajnokság első nyolc csapata jutott el. Egyik párosításra sem lehet előre lefutottként tekinteni: 13 órakor kezdődik a Sopron-ZTE, fél négykor (M4, élő) a Paks-Körmend, 18-kor a Pécs-Falco. A napot a 20.30-kor kezdődő (M4, élő) Olaj-Alba meccs zárja.

- Sokkal kiegyenlítettebb a mezőny, mint tavaly, vagy az utóbbi években - vélekedett Pór Péter vezetőedző. - Mellettünk az Alba, a Sopron, a ZTE, a Körmend és a Paks nyújtott olyan teljesítményt, ami igazolja ezt. Hosszú idő után nem volt hét közben európai kupameccsünk, így más jellegű volt a felkészülésünk is. Sokan arról beszélnek, hogy három nap alatt három meccset kell játszani, de szerintem nekünk az elsőre kell készülni, mert ha kikapunk az Albától, akkor ugye nem lesz több. Itt egy meccs dönt, azon pedig bármi lehet. Nem az ellenfelek megtévesztése miatt, de most még tényleg nem tudom, hogy melyik légiósunk marad ki, ezt csak közvetlenül a nevezés előtt döntöm el.

Legutóbb 2010 áprilisában rendeztek „olajtalan” kupadöntőt, akkor a ZTE győzte le a Falcot. Olaj-Alba kupafináléból az utóbbi öt évben volt kettő is: 2011-ben előbbi, két évre rá utóbbi nyert. A két csapat november 21-i bajnokiján a Szolnok 81-70-re győzött Székesfehérváron.

- A legutóbbi meccseken már nagyon határozott teljesítményt nyújtottunk, jó volt a csapatjáték is - nyilatkozta Tristan Spurlock, a fehérváriak játékosa. - Nagyon remélem, hogy ezt a formánkat tudjuk hozni és győzelemmel kezdünk a nyolcas döntőben. Nem hiszem, hogy fizikálisan gondjaink lennének, jó erőben van a csapat. A Szolnok nagyon erős, amikor legutóbb játszottunk velük, akkor nem volt meg bennünk az a plusz, ami a győzelemhez kell. Most szeretnénk semleges pályán, jó játékkal visszavágni és minden esélyünk meg is van a győzelemre.

Szombaton fél ötkor az első két negyeddöntő győztese játssza az egyik elődöntőt, 19 órától pedig a harmadik és negyedik nyertese a másikat. Vasárnap e két mérkőzés vesztese lép pályára a harmadik helyért 15 órától, a finálé fél hatkor kezdődik, amelyet az M4 élőben közvetít. Idén emelkedtek a pénzdíjak tavalyhoz képest. Az MKOSZ döntése értelmében a kupagyőztes hárommillió-, a második helyezett másfél millió forinttal lesz gazdagabb, a bronzérmes kilencszázezer forintot vihet haza.

Így vélekedik a többi szakvezető a kupahétvége előtt:

Schmidt Béla, ASE: Fontos szempont a sorsolás is, de úgy érzem, hogy az a csapat, amelyik megszerzi majd a trófeát, annak olyan sorozatterhelést kell leküzdeni, ami nem teszi kétségessé a győztesnek járó elismerést.

Teo Cizmic, Körmend: Nagyon büszke vagyok arra, hogy a hatszoros kupagyőztes körmendi csapat vezetőedzőjeként részt vehetek a kosárlabdázás eme ünnepén. Tisztességesen szeretnénk felkészülni a kupadöntőre, és ha már idejutottunk nem elégszünk meg csak a részvétellel.

Kálmán László, Falco: Szeretnénk bejutni a legjobb négybe, hogy éremért játsszunk. A Pécs komoly csapat jó edzővel és a kuparendszerben bármi megtörténhet. Nagy odafigyeléssel és küzdéssel érhetjük el a célunkat.

Csirke Ferenc, Pécs: Örülök, hogy bekerültünk a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe, ez egy nagy fegyvertény. Szeretnénk meglepetést okozni, és az első napon egy győzelemmel megörvendeztetni a minket elkísérő szurkolókat.

Sabáli Balázs, Sopron: Az elmúlt két évhez hasonlóan szeretnénk idén is a legjobb négy közé jutni a kupában, ott pedig mindent megtenni annak érdekében, hogy megismételhessük a két évvel ezelőtti döntőbe jutásunkat.

Bencze Tamás, ZTE: Első célunk a Sopron legyőzése, ami nagyon nehéz lesz. Ettől függetlenül nem vagyunk esélytelenek sem, megmutattuk már idén, hogy képesek vagyunk jó eredményt elérni.

Forrás: Új Néplap - Gutai István
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.