Archívum - Hírek

A legjobb lett a legjobb: bajnok a Szolnoki Olaj!

2014. 06. 07.

A SZOLNOKI OLAJ KK A MAGYAR BAJNOK!
A legjobb lett a legjobb: bajnok a Szolnoki Olaj!
NB I. "A", Play-Off, Döntő - 3. mérkőzés

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 79-69 (14-16, 23-16, 23-21, 19-16)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 2080 néző.
Játékvezetők: dr. Vígh Péter, Pálla Zoltán, Győrffy Pál Attila.
SZOLNOK: Trotter 3/3, VOJVODA 23/9, Holiday 11/6, Ivosev, Báder 5.
Csere: LÓRÁNT 16/6, MILOSEVIC 11/3, KELLER Á. 6, Pilcevic 3/3, Simon B. 1. Vezetőedző: Dragan Aleksic. Edző: Andrius Jurkunas.

PAKS: VAUGHN 13/9, McGruder 13, KÖRTÉLYESI 11/3, SZABÓ ZS. 19/15, Jones 3.
Csere: Tóth Á. 5, Kovács Á. 5, Baki, Markovics, Eilingsfeld. Vezetőedző: Branislav Dzunic.
Az eredmény alakulása: 5.p.: 0-7, 7.p.: 6-9, 8.p.: 8-15, 9.p.: 14-15, 22.p.: 20-21, 27.p.: 29-28, 20.p.: 37-32, 23.p.: 44-32, 28.p.: 55-40, 30.p.: 60-53, 33.p.: 66-56, 36.p.: 73-60, 38.p.: 73-66.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Szolnok javára.

Ahogy a negyed- és az elődöntőben, a fináléban sem adott esélyt ellenfelének a Szolnoki Olaj KK. Magyarország vitathatatlanul legjobb csapata szombat este megnyerte a magyar bajnokságot, miután a döntő harmadik mérkőzésén is legyőzte a Paks csapatát.

Odakint sincs éppen szibériai klíma, a Körcsarnokban viszont akkora a hőmérséklet, mint a dunaújvárosi meleghengerműben az éves hajrá legerősebb műszakában. Hogy a szurkolókat leveri a víz, az egy dolog. A bemelegítő játékosok is patakokban veszítik a folyadékot. A B-közép ismét kitesz magáért, óriási betűkből formálódik ki a SZOLNOKI OLAJ.

Negyed órával a kezdés előtt már dübörög a vastaps. Nagy dolog készül. A lehetetlennek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy estére ne ússzon az öröm feneketlen tengerében az egész megyeszékhely. Az ötödik bajnoki cím reményében vállalják rengetegen a közös szaunázást a Körcsarnokban. Kétszer ennyien is lennének, ám a befogadóképesség véges.

A paksi szurkolók sejthetnek valamit, hiszen egy hete megtöltötték a vendégszektort, most tizenöten vannak. Virág elvtárstól tudjuk, hogy a tények makacs dolgok. Itt bizony csak egy forgatókönyv létezik. A győzelem.

Ebben a szezonban négyből négy a szolnoki mérleg, senki sem számol azzal, hogy ma billenne meg az arány. A szurkolói "Hajrá, Olaj!" egyre acélosabb, majd mintegy megelőlegezve a diadalt, felhangzik az "Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!" is. Az izzás adott, már "csak" a bajnoki címnek kell teljesülnie.

Csak fokozza a hangulatot, hogy az idei Fair Play-díjat Simon Balázs, a csapat irányítója veheti át. Kétezren éneklik együtt a Himnuszt, majd még néhány magabiztos ziccert dobnak a játékosok...

A Trotter-Vojvoda-Holiday-Ivosev-Báder ötössel kezd Dragan Aleksic, kollégája, Dzunic Branislav a Vaugh-McGruder-Körtélyesi-Szabó-Jones kvintettel indít. Két percig kell várni az első kosárra, ezt Körtélyesi szerzi, miután visszatesz egy támadólepattanót. Rozsdásan kezd az Olaj, hiszen Szabó pörköl be egy triplát, majd Körtélyesi újabb duplája érkezik.

0-7. Négy perc telt el, és még nincs hazai pont. Báder Márton idézi elő az első hangrobbanást, Trotter átadását változtatja gólpasszá. A negyed felénél 9-4, nem ide. Folyamatosan érkeznek a friss erők mindkét oldalról, a francia idegenlégió tagjainak sem való hőségben gyorsan fogy az erő.

Szabó és Lóránt akaszkodik össze a paksi palánk alatt. No, nem a régen látott kedves ismerősnek szól az átkarolás. Mindkét játékos személyi hibát kap, a játékvezetők már idejekorán tisztáznák, hogy meddig mehetnek el a kosarasok. Vojvoda Dávid triplája jelenti a következő vastaps-cunamit, de még így is 15-11 oda. Lóránt Péter sikeres távolijával már csak egyetlenegy pont a hátrány. Kioldotta a behúzott kéziféket a csapat. Tíz perc után 16-14 a vendégek javára.

Simon-Vojvoda-Holiday-Milosevic és Báder vág neki a második tíz percnek, amely Vaughn triplájával indul. Ez a harmadik sikeres távolija a Paksnak, ebben a műfajban a döntő két mérkőzésén alulteljesítettek. Talán a vártnál, az eddig látottaknál is szívósabban játszik az ASE, 25-20-as vendégelőnynél Aleksic időt kér.

Az eligazítás után az Olaj hat pontot szerez, a Paks feleennyit, vagyis a hátrány kettő egység. Ekkor Dzunic látja jónak a kupaktanács összehívását. Holiday triplájával tizenhat és fél percnyi játékidő után először nálunk az előny, 29-28.

McGruder és Báder között némi feszültség alakul ki, de Vígh játékvezető erélyes közbenjárására hamar szent a béke. Vojvoda fejez be egy szerzett labda utáni gyors támadást, a nagyszünetben 37-32 áll az eredményjelző táblán. Ezt a tíz percet 23-16-ra nyerte az Olaj. A paksiak számára a lehető legjobbkor jött a nagyszünet, hiszen a fáradság jelei egyre jobban kiütköznek rajtuk.

A szurkolók körében végzett egyáltalán nem reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a vártnál jobban kezdett a Paks, de innentől már kijön a két keret mélysége közti különbség. Minden szakértő hozzáteszi: mennyivel jobb, hogy nem az eredetileg tervezett háromnegyed háromkor kezdődött a meccs! A nagykabát-nagykereskedők nem ma és nem itt realizálják éves bevételük jelentős hányadát.

Pilcevic-Vojvoda-Holiday-Lóránt és Keller kezdi a második félidőt. A büféből későn érkezők lemaradnak Vojvoda és Lóránt duplájáról, vagyis alig egy perc elteltével kilenc pont a különbség. Lóránt Péter leválása után pedig Tízen Túliak Társasága lett az Olaj.

43-32-nél Dzunic újra elérkezettnek látja az időt, hogy lelket verjen a harci szellemet egyre inkább nélkülöző katonáiba. Trotter szállítja a csapat ötvenedik pontját egy triplával, ez pedig újra dalra fakasztja a B-közepet. Báder szerez labdát, majd Vojvodával dobat kosarat, az addigi legnagyobb különbség: 55-40. Innen már tényleg nem lehet baj. A négy és feledik bajnoki cím már megvan, a hátralévő tizenkét és fél percnyi játékidőben a hiányzó ötven százalékot kell hozzátapasztani.

Milosevic a sokadik labdát csempészi ki ellenfele keze alól, a kevésbé látványos, ám nagyon is hasznos tevékenysége is megérdemli a tapsot. Vojvoda most is megállíthatatlan, huszadik pontjával 58-43. A biztos előny sem ér Andaxint, bizony Dragan Aleksic fennhangon kéri ki magának az eladott labdákat és a helyezkedési hibákat.

Trotter túl hangosan kér számon egy ítéletet, ezért technikait kap, Vaughn azonban a négy büntetőből csak kettőt dob be, viszont nagyjából a félpályáról pontosan céloz. 60-53 a harmadik negyed végén.

Nagy valószínűséggel a 2013/14-es szezon utolsó negyede következik. A dobhártyákon dobolnak az erek, egyre sűrűbb a levegő. De egyre szélesebb mosollyá válik a kétezer ember a Körcsarnokban.

Simon-Vojvoda-Holiday-Milosevic és Keller rugaszkodik neki szolnoki részről a negyedik tíz percnek. Milosevic nincs vicces kedvében, bepörköl egy triplát, újra tíz közte. Holiday egy 2+1-es kombinációval véteti magát észre. Ekkor 69-56 az állás, a szolnoki csarnok légtere pedig a pára mellett már dalolással is telített. Biztosan tartja 12 pont körüli előnyét az Olaj, minden egyes másodperccel közelebb kerülünk a bajnokavatáshoz. A paksiak mindent megtesznek azért, hogy állva haljanak meg, ez mindenképpen dicséretes, az ezüstérem jó helyre kerül.

Tóth Ádám tesz vissza egy támadólepattanót, majd Lóránt veszíti el a labdát, ezt betetézendő újabb eladott labda, a tizennégy pontos előnynek elfogyott a fele. Ezzel némileg csökken a különbség, másrészt Dragan Aleksic vérnyomása közelít a Kékestetőhöz. Szolnoki időkérés következik, amelynek nem az a témája, hogy ki ki mellé szeretne ülni a bajnoki banketten. Milosevic a támadóidő utolsó tizedmásodpercében szerez kosarat, két perccel a vége előtt 75-66.

Innen már tényleg nem lehet baj. Száz másodperccel a vége előtt körbemegy a hullám a nézőtéren. Ez már a fieszta csalhatatlan jele. Kilencven másodperc a végéig. Már csak nyolcvan. 76-66 az állás. Hetven szekundum a lefújásig: talpon a közönség. Vojvoda a hangorkánban megszerzi huszonkettedik pontját.

A túloldalon Szabó dob egy triplát, de ez már senkit nem hoz lázba. Félperc a döntőből. Tíz, öt, négy három, kettő, egy… VÉGE. A legjobb lett a legjobb!

A SZOLNOKI OLAJ KK A MAGYAR BAJNOK!

A Queen unásig ismert slágere hangzik fel, de legyen bármennyire is elcsépelt a We are the Champoins - valahogy nem lehet megunni. A közönség természetesen a játékosok mellett élteti Aleksicet és Jurkunast is.

Ölelkező, nevető játékosok a pálya közepén. Megdolgoztak azért, hogy felállva ünnepeljék őket. 63 mérkőzést játszottak a szezonban, a középszakaszban tíz, a rájátszásban három meccset, a Magyar Kupában ugyancsak hármat. Ebből egyetlen egyet vesztett el. Ki érdemelte volna meg a bajnoki címet? A nem is annyira költői kérdésre a szétlocsolt pezsgők gyöngyhabjai adják meg a választ.

A Strahinja Milosevic vállán ülő Tóth Zoltán levágja a gyűrűről a hálót, megy az éremátadás, kattognak a vakuk. Hogy a Kossuth téren milyen lesz az ünneplés, az már egy másik történet...

Forrás: Új Néplap - Gutai István
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Patthelyzet van kupaügyekben 2015. 07. 01.
Bajnokcsapat 2014/2015 2015. 05. 29.
Dupla-dupla, szolnoki módra 2015. 05. 28.
Megvédte bajnoki címét az Olaj! 2015. 05. 26.
HATODSZOR MAGYAR BAJNOK AZ OLAJ! 2015. 05. 26.
Ma este megvédheti bajnoki címét az Olaj 2015. 05. 26.
Parádés meccset nyert az Olaj Kecskeméten 2015. 05. 24.
Egy lépésre a bajnoki cím megvédésétől az Olaj 2015. 05. 23.
Előny az Olajnál 2015. 05. 22.
Megkezdődött a Szolnok-Kecskemét döntő 2015. 05. 21.
Egy lépéssel közelebb került az Olaj a címvédéshez 2015. 05. 20.
Ma este elkezdődik a bajnoki döntő! 2015. 05. 20.
Az Olaj söpréssel jutott a fináléba 2015. 05. 13.
Három-nullával jutott döntőbe a címvédő Olaj 2015. 05. 12.
Ma este lezárhatja az Olaj a Sopron elleni párharcot 2015. 05. 12.
A bajnoki döntő kapujában az Olaj 2015. 05. 11.
Egy lépésre az Olaj a bajnoki döntőtől 2015. 05. 09.
Nyerni megy az Olaj Sopronba 2015. 05. 09.
Tekintélyes különbség 2015. 05. 08.
Michael Lee vezérletével erődemonstrációt tartott az Olaj 2015. 05. 06.
Ma este elkezdődik a bajnoki elődöntő 2015. 05. 06.
Elődöntőbeli ellenfélére vár a címvédő Olaj 2015. 04. 30.
Magabiztos győzelemmel jutott elődöntőbe az Olaj 2015. 04. 28.
Ma elődöntős lehet az Olaj 2015. 04. 28.
Az elődöntő küszöbén a címvédő Olaj 2015. 04. 27.
10-0-ás rohammal kezdett az Olaj Szegeden 2015. 04. 25.
Az év meccsére készülnek Szegeden az Olaj ellen 2015. 04. 25.
Sokkal több kell a folytatásban 2015. 04. 24.
Fontos triplákkal segítette győzelemhez csapatát Gipson 2015. 04. 22.
Ma este elkezdődik a három győzelemig tartó negyeddöntő 2015. 04. 22.
Szerdán elkezdődik a rájátszás 2015. 04. 20.
Folytatás a Szeged ellen 2015. 04. 17.
Az első helyről kezdi az Olaj a rájátszást 2015. 04. 15.
Megcélozva az első hely 2015. 04. 15.
Az utolsó perc döntött 2015. 04. 10.
Vereség Pakson 2015. 04. 08.
Pakson játszik ma este az Olaj 2015. 04. 08.
Magabiztos Olaj-győzelem a Kecskemét ellen 2015. 04. 04.
Újabb rangadó előtt az Olaj 2015. 04. 04.
Szoros meccsen kapott ki az Olaj a Kaposvár otthonában 2015. 04. 02.
Küzdeni kell Kaposváron! 2015. 04. 02.
Vereség Sopronban 2015. 03. 25.
Sopronban szerepel ma este az Olaj 2015. 03. 25.
Harmadik mérkőzését is megnyerte a felsőházban az Olaj 2015. 03. 20.
Olaj-Atom rangadó a Tiszaligetben 2015. 03. 20.
Szolnoki győzelem Kecskeméten 2015. 03. 17.
Hat nap alatt három mérkőzést játszik a szolnoki gárda 2015. 03. 17.
Jól kezdte a bajnoki középszakaszt a címvédő Olaj 2015. 03. 13.
Magabiztos Olaj-győzelem a Kaposvárral szemben 2015. 03. 10.
A címvédő Olaj bekapcsolódik a hazai bajnoki küzdelmekbe 2015. 03. 10.
Kedden elkezdődik az Olaj számára a hazai bajnokság 2015. 03. 06.
Újra felért a csúcsra az Olaj 2014. 06. 10.
Söpréssel jön az ötödik? 2014. 06. 07.
Nagyon közel kerültek a piros-feketék az aranyéremhez 2014. 06. 04.
A kettő-nulla reményében 2014. 06. 04.
Az Olaj vezet a bajnoki döntőben 2014. 06. 01.
Nyitva van az aranykapu 2014. 05. 31.
Dávid Kornél: Az Olaj a döntő esélyese 2014. 05. 31.
Vasárnap délután a Tiszaligetben kezdődik a bajnoki döntő 2014. 05. 30.
Bajnoki döntőbe jutott az Olaj 2014. 05. 27.
Egy lépésre a finálétól 2014. 05. 27.
A döntő kapujában az Olaj 2014. 05. 23.
Kaposvárott folytatódik a kosaras elődöntő 2014. 05. 23.
Magabiztos Olaj-siker 2014. 05. 20.
Ma este kezdődik a bajnoki elődöntő 2014. 05. 20.
Strahinja Milosevic jövőre is Szolnokon szerepel 2014. 05. 17.
Az Olaj magabiztosan jutott be az elődöntőbe 2014. 05. 13.
Ma este elődöntőbe juthat az Olaj legénysége 2014. 05. 13.
Vendéggyőzelem a piros-fekete csapatok csatájában 2014. 05. 10.
Erődemonstráció után nehéz meccs vár az Olajra 2014. 05. 10.
Könnyedén nyert az Olaj 2014. 05. 07.
Az Olaj a Körmend legyőzésével juthat a négy közé 2014. 05. 07.
Az első helyről kezdi a rájátszást az Olaj 2014. 05. 03.
Az Olajra Pakson vár komoly meccs 2014. 05. 03.
Jól sikerült főpróbát tartott az Olaj 2014. 04. 22.
Egylabdás mérkőzésen győzött az Olaj Székesfehérváron 2014. 04. 19.
Ma délután a bajnoki címvédőnél szerepel az Olaj 2014. 04. 19.
Visszavágtak a vereségért 2014. 04. 16.
Az Olaj KK visszavág... 2014. 04. 16.
Magabiztos Olaj-győzelem a KTE ellen 2014. 04. 12.
Kiköszörülni a csorbát 2014. 04. 12.
Súlyos pénzbüntetést kapott Milosevic 2014. 04. 11.
Ez nem az Olaj meccse volt 2014. 04. 09.
Somogyországban az Olaj 2014. 04. 09.
Az Olaj nyerte a rangadót 2014. 04. 05.
Több, mint egy kosármeccs 2014. 04. 05.
Szombaton 14:30-kor kezdődik az Olaj-Alba rangadó 2014. 04. 03.
Rémisztő kezdés után fordított az Olaj 2014. 04. 02.
Nagy csatában az Olaj nyerte a szomszédvárak párharcát 2014. 03. 25.
A szomszédvárban az Olaj 2014. 03. 25.
Olaj-siker a nyitányon 2014. 03. 05.
A Tiszaligetben rajtol a bajnokság középszakasza 2014. 03. 05.
Kupadöntős csapatok csatáznak a Ligetben 2014. 03. 04.
Az elveszített aranyérem 2013. 06. 04.
Bajnoki ezüstérmes lett az Olaj 2013. 06. 02.
Egy mérkőzés dönt a bajnoki cím sorsáról 2013. 05. 31.
Az ötödik meccsért kell nyernie ma az Olajnak 2013. 05. 31.
Ismét az Albánál az előny 2013. 05. 28.
Nagy lépést tehet a bajnoki arany felé az Olaj 2013. 05. 28.
Kiegyenlítette hátrányát az Olaj 2013. 05. 25.
Javítani készül az Olaj 2013. 05. 25.
Az Alba Fehérvár szerzett előnyt 2013. 05. 22.
Fehérváron indul a finálé 2013. 05. 22.
Idén is döntős az Olaj 2013. 05. 19.
Döntés vasárnap a Tiszaligetben 2013. 05. 17.
Győzelmével finalista lehet az Olaj 2013. 05. 17.
Ismét a szolnoki legénység szerzett vezetést 2013. 05. 14.
Ma este játsszák az Olaj-ASE párharc harmadik meccsét 2013. 05. 14.
Sima paksi-siker született 2013. 05. 11.
Az atomvárosban a piros-feketék 2013. 05. 11.
Nagyot hajrázott az Olaj 2013. 05. 08.
A fináléért indul az Olaj 2013. 05. 08.
Elődöntőben az Olaj 2013. 04. 30.
Az elődöntő küszöbén az Olaj 2013. 04. 30.
Egy győzelemre az Olaj az elődöntőtől 2013. 04. 27.
Az elmúlt évad bajnoki döntősei ma újból találkoznak 2013. 04. 27.
Magabiztos Olaj-siker a Tiszaligetben 2013. 04. 24.
Az Olaj ma 19 órakor a Szombathely csapatát fogadja 2013. 04. 24.
Második helyen az Olaj 2013. 04. 20.
Rangadóra utazik az Olaj 2013. 04. 20.
Magabiztos Olaj-győzelem született Kaposváron 2013. 04. 17.
Újabb idegenbeli meccs 2013. 04. 17.
Olaj-győzelmet hozott a piros-feketék csatája Körmenden 2013. 04. 13.
A címvédő Olaj az élről tekint vissza a mezőnyre 2013. 04. 13.
Egy győzelem a piros-feketék előnye a nagy rivális Fehérvár előtt 2013. 04. 12.
A hajrában dőlt el a mérkőzés 2013. 04. 10.
Fontos meccs vár az Olajra ma este a Tiszaligetben 2013. 04. 10.
Hétpontos Olaj-győzelem a Jászberény ellen 2013. 04. 06.
Megyei rangadó a Ligetben 2013. 04. 06.
Az Olaj nyerte a rangadót 2013. 04. 03.
Olaj-Alba derbi a Ligetben 2013. 04. 03.
Az Olaj szép lassan felőrölte a Kaposvár ellenállását 2013. 03. 27.
Ma este újabb fordulót rendeznek a középszakaszban 2013. 03. 27.
Magabiztosan győzött az Olaj 2013. 03. 20.
Piros-féketek csatáznak 2013. 03. 20.
Kikapott az Olaj Pakson 2013. 03. 13.
Az atomvárosban az Olaj 2013. 03. 13.
A Jászberény után a Skopje gárdája lesz az Olaj vetélytársa 2013. 03. 10.
Erődemonstrációt tartott az Olaj 2013. 03. 07.
Telt ház várja a csapatokat Jászberényben 2013. 03. 07.
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.