Archívum - Hírek

FIBA Europe Cup csoportellenfelek

2018. 10. 12.

A H-csoportba került az Olaj
FIBA Europe Cup csoportellenfelek
Október 17-én kezdi remélhetőleg minél hosszabb FIBA Europe Cup szereplését a Szolnoki Olaj KK. Bemutatjuk a H-csoportban szereplő másik három csapatot.

Leicester Riders (ENG)

Nagy-Britannia legrégebbi profi kosárlabda-csapata hirdeti büszkén önmagáról a Leicester Riders. Egyáltalán nem ok nélkül. Ugyanakkor a hagyományokra hagyományosan büszke Angliában - ne feledjük: egyebek mellett a labdarúgás, a rögbi és a vízilabda szülőhazája - az alig több mint fél évszázados múlt még egyáltalán nem jelent sokat. A Leicester Riders alapítása ugyanis 1967. április 26-ra datálódik. A szigetországban valamiért nem tudott igazán gyökeret verni a kosárlabda. Még a kilencvenes évek végén is volt olyan vélekedés, hogy Angliában annyira népszerű a kosárlabda, mint Magyarországon a krikett. A Leicester Riders nem hogy hazájában, de még saját városában sem számít a legnépszerűbb sportolók, csapatok közé. Arról mélyreható, hajnalig tartó, de soha el nem dőlő viták folynak a városban pubokszerte, hogy a Premier Leauge-et 2016-ban világszenzációt szolgáltatva megnyerő futballcsapat-e az első, vagy a háromszoros snooker világbajnok Mike Selby. 2016-os világbajnoki címét egy Leicester-mezben ünnepelte a fiatalember a legendás sheffieldi Crucible Színházban. Ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy a Leicester Riders bármelyik bajnoki címe is kiváltott volna-e ekkora eufóriát.

Pedig a Lovasok négy ízben nyerték meg az angol bajnokságot 2001-ben, 2013-ban, 2017-ben és 2018-ban. A tizenkétcsapatos NBL-ben a negyed- és elődöntők is oda- visszavágós rendszerben dőlnek el, a döntő pedig egyetlen mérkőzés. Ezen a Leicester 81-60-ra legyőzte a London Lions csapatát, méghozzá a Wembley-ben.

Az európai porondon tökéletesen ismeretlen csapat szakvezetője 2008 óta az amerikai Rob Paternostro, a Lovasok otthona pedig 2016 óta a 2400 férőhelyes Morningside Arena. A multifunkciós csarnok a legritkább esetekben telik meg a csapat meccseire. A keretet alkotó játékosok neve sem mond(hat) túl sokat. A svéd bedobó, Pierre Hampton a harmadik szezonját kezdi Leicesterben, rajta kívül Alexander Larsson gondoskodik a svéd vérvonalról. Jairius Holder, TrayVonn Wright és Rema Lascelles az amerikai kontingens, míg az angol magot jobbára az egyetemi csapatokból kikerülő játékosok alkotják, akik stabil angol válogatottak is. A Leicester Riders továbbjutása csodaszámba menne, bár a 2016-os futballszezon kezdete előtt arra sem tette volna föl senki a lakását, kocsikulcsát, de még az egyheti zsebpénzét sem, hogy a Leicester City megnyeri a bajnokságot.

Október 31-én a Tiszaligetben, majd november 21-én a Morningside Arenaban találkozik a két csapat.

Dinamo Sassari (ITA)

Szardínia szigetének egyik büszkesége - némelykor még az olajos halat is megelőzve - az 1960-ban alapított Sassari kosárlabdacsapata. A kék-fehér egylet évek óta meghatározó tagja a Serie A mezőnyének, jóllehet igazán áttörnie eddig még nem sikerült. Rendkívül nagy idézőjelben értendő, hogy csupán egyetlen olasz bajnoki címe van 2015-ből. A döntő hetedik meccsén idegenben győzte le a Reggio Emilia csapatát. Ugyanabban az évben megvédte Olasz Kupa-címét, így az Olasz Szuperkupa elsőséggel együtt négy hazai trófeája van.

A nem is oly távoli dicsőséges korszak óta a klubot leginkább az útkeresés jellemzi. Egy banknak köszönhetően biztosított a zökkenőmentes működés és a Roberta Serradimigni Aréna falait komoly hangrobbanásokkal tesztelő szurkolók is a csapat mögött állnak, mégsem sikerült megtalálnia a maga ösvényét a korábban rendszeres Euro Cup- és kétszeres EuroLiga résztvevő klubnak. Pedig a kosárlabdát olyan magas fokon űző spílerek is magukra húzták a szárdok mezét, mint például a szlovén Sani Becirovic, vagy a horvát válogatott Darko Planinic. De ebbe a sorba illeszkedik a CSZKA Moszkva alkalmazásában álló Othello Hunter, vagy Levi Randolph, aki a Cleveland Cavaliers tagjaként tölti napjait. Ám hogy nem csak nagy halakat tud fogni a helyi klubvezetés, azt a 170 centiméter magas Yuki Togashi esete is példázza. A japán fiatalember nem váltotta meg a világot Szardínián.

2016-ban már találkozott az európai porondon a két csapat, az Euro Cup-ban, amely nem keverendő össze a mostani sorozattal. Előbbit ugyanis az EuroLigát gründoló ULEB írja ki, a mostani versenysorozatot pedig a FIBA. Október 26-án az akkor Stojan Ivkovic vezetőedző által dirigált szolnoki csapat óriási meccsen 73-72-re legyőzte a Tiszaligetben a Sassarit. A mostani keretből Vojvoda Dávid és Tóth Ádám játszott azon a meccsen 19, illetve 8 pontot szerezve. December 13-án 97-88-ra nyert a szárd csapat. Vojvoda Dávid a mérkőzést megelőző edzésen megsérült, így nem játszott, Tóth Ádám 2 pontot dobott.

Az előző szezonban tizedik helyen végzett a Sassari, amely komoly személyi változásokat eredményezett. Vincenzo Esposito lett a vezetőedző, akinek a Dinamo a hatodik csapata Olaszországban. A csapatkapitány, Giacomo De Vecchi viszont az állandóságot képviseli, hiszen 2006 óta áll a klub alkalmazásában. Az új szerzemények közül érdemes megemlíteni Jack Cooley-t. A 206 centis erőcsatárnak 2016 februárjában 16 NBA-meccs jutott a Utah Jazz mezében, majd a Trabzonspor - Sacramento Kings (+7 meccs az NBA-ben) útvonalon ért el az Malagához, amellyel 16 EuroLiga-meccset játszhatott. A korábban a Ludwigsburban is ténykedő világvándor a PAOK Szalonikitől érkezett a szigetre.

A Sassari a Benfica elleni hazai 100:66-os, és a visszavágón elért 111:92-es sikerének köszönhetően jutott a csoportkörbe.

A H-csoportban október 24-én Sassari-Olaj, november 14-én pedig Olaj-Sassari mérkőzést rendeznek.

Falco KC (HUN)

Aligha akad olyan kosárlabda-szurkoló kicsiny hazánkban, pláne városunkban, aki ne hallott volna már a Falco KC-ról. Aki azonban e kicsiny körnek mégis tagja lenne, esetleg nem látta az előző szezon egyetlen Olaj-Falco meccsét sem az összesen tizenegyből, annak mindenképpen ajánlható a következő néhány sor.

1954 és 1963 három között szerepelt ugyan az első osztályban, ám utolsó, kieséssel végződött szezonja után hosszú évtizedekre lelépett a magyar kosárlabdázás térképéről. Az új impulzus 1987-ben érkezett meg, a helyi Fakombinát ugyanis anyagilag jelentősen megtámogatta az újra fellángoló A-csoportos vágyakat. Az áttörés 1992-ben be is következett, Földi Sándor vezetésével visszatért az elitbe már Falco néven a csapat, amelynek azóta is tagja.

A klub legnagyobb sikere a 2008-as bajnoki cím, amelyet már a 2003-ban átadott Aréna Savariában ünnepelhetett a csapat és szépszámú közönsége. Emellett négy ezüstje és két bronzérme van a magyar bajnokságból. Az ellenfelek/rosszakarók természetesen az öt elveszített kupadöntőt hánytorgatják fel előszeretettel. Az előző szezonban a Magyar Kupa- és a bajnokság döntőjében is Olaj-Falco finálét rendeztek, mindkét sorozat szolnoki győzelemmel ért véget. A FIBA Europe Cup első csoportkörében tavaly is egymásba futott a két klub, mindkét csapat megnyerte hazai mérkőzését, a továbbjutás azonban csak az Olajnak sikerült. A szombathelyi klub legendája Kálmán László, akinek népszerűsége még a legárnyaltabb megfogalmazás szerint sem verdesi a fellegeket Szolnokon. Mindezek ellenére egy valóban ikonikus egykori játékosról van szó, aki 2013-ban adta le a szerelését a szertárban. Mezszámát (8) természetesen azonnal visszavonultatta a klub. Amely egy tragédia miatt a 18-as számmal is kénytelen volt ezt tenni. 2009 decemberében a Falco válogatott játékosa, Horváth Zoltán közlekedési balesetben vesztette életét.

A FIBA Europe Cup H-csoportjában október 17-én Olaj-Falco, míg november 7-én Falco-Olaj meccset rendeznek.
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Vereséggel búcsúzott az Olaj a FIBA Europe Cup-tól 2019. 02. 06.
Még továbbjuthat az Olaj a FIBA Európa-kupában 2019. 02. 05.
Olaj-győzelem a Prishtina ellen 2019. 01. 30.
A Prishtina ellen is a győzelem a cél 2019. 01. 29.
Nem maradt esély a továbbjutásra a FIBA Európa-kupában 2019. 01. 23.
Szerdán este Izmirben lép pályára az Olaj 2019. 01. 22.
Kiütéses Olaj-vereség Németországban 2019. 01. 09.
Folytatás Würzburgban 2019. 01. 08.
Vereséget szenvedett a Szolnok Pristinában 2018. 12. 19.
Szerdán este Koszovóban lép pályára az Olaj 2018. 12. 18.
Hazai vereség a FIBA Europe Cup-ban 2018. 12. 12.
Szerdán megkezdődik a FIBA Europe Cup második csoportköre 2018. 12. 11.
FIBA Europe Cup csoportellenfelek a 2. csoportkörben 2018. 11. 25.
Csoportelsőként jutott tovább az Olaj a FIBA Europe Cup-ban 2018. 11. 21.
Szerdán az angol Leicester otthonában lép pályára az Olaj 2018. 11. 20.
A csoportelsőség kapujában az Olaj 2018. 11. 14.
Csúcstalálkozó lesz szerda este a Tiszaligetben 2018. 11. 13.
Szombathelyen is győzni tudott az Olaj 2018. 11. 06.
Kedden este a Falco ellen lép pályára az Olaj 2018. 11. 05.
A vártnál jóval szorosabb meccsen nyert az Olaj 2018. 10. 31.
Érkeznek Leicester Lovasai 2018. 10. 30.
Húszpontos előnyről szenvedett vereséget az Olaj Olaszországban 2018. 10. 24.
Szerdán este a Sassari vendége lesz az Olaj 2018. 10. 23.
Szoros végjáték után Olaj-győzelem a Tiszaligetben 2018. 10. 17.
Rajt a FIBA Europe Cup csoportkörben 2018. 10. 16.
Szolnoki Olajbányász Szolnoki MÁV FC Szolnoki Vízilabda Sport Club Szolnoki Sportcentrum MKOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kosárlabda Szövetség

Copyright © 2001-2020. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft.